Militairen weg

Nu komt het er even op aan in Egypte. De sleutel tot het toekomstig welbevinden van het land ligt nu bij de seculieren en de christenen. Zij moeten niet gaan konkelen met eventueel namokkende militairen, niet luisteren naar allerlei gezwatel uit de USA of Europa en ook niet passief zijn, maar zij moeten Mursi steunen, ook al is hij een Moslim Broeder. Ongeveer zoals in een West-Europees land een socialistische partij een pact of een coalitie kan (of kon) aangaan met een christelijke partij. Mursi moet een kans krijgen; dan zullen de gevaarlijke extreem-islamistische krachten al spoedig aan invloed verliezen. Als de seculieren en de christenen nu in een hoekje superieur gaan zitten wezen en Mursi laten stikken, bestaat de volgende regering uit Moslim Broeders en veel extremere Salafistenbroeders.

27 reacties

Opgeslagen onder Nabije_Oosten

27 Reacties op “Militairen weg

 1. Best een lastig probleem. Als hij te goed het leger aanpakt, dan kan zomaar weer een staatsgreep volgen.

 2. Het is me niet helemaal duidelijk in hoeverre Mursi het leger werkelijk ‘aanpakt’. Misschien heeft hij gewoon een paar afspraken gemaakt. Tantawi is 77 en aan een pensioen toe. Via een erebaantje als adviseur krijgt hij nu vrijheid van strafvervolging; zijn economische privileges mag hij houden. Het kan zijn dat Mursi voortaan gewoon steunt op jongere (en dus gelovigere) militairen, die allang genoeg hadden van die ouwe zakken. Zonder het leger zal het inderdaad niet gaan, al is het alleen al omdat het zoveel economische macht heeft, de beste vrienden in het buitenland (USA) en de best opgeleide krachten van het land.

 3. Nu maar hopen dat ze dit stukje lezen.

 4. Naar mijn mening is die Mursi echt heel slecht nieuws voor een land dat snakt naar echte vrijheden en een betere, evenwichtiger samenleving. De militairen gaven tenminste een vorm van evenwicht; wat in de Sinai plaatsvindt geeft erg te denken over de toekomst van dat op zich zo mooie land dat zich nu van de lente naar de winter heeft bewogen…

 5. Mursi heeft het tot nu toe verstandiger gedaan dan iedereen had gedacht. Dat debakel in de Sinai was juist de schuld van de oude militaire garde, die er een potje van had gemaakt. Eens zien of M. de zaak met zijn jongere militairen in de greep kan krijgen.

 6. De Moslim Broederschap is geen schaakclub met een paar leuke intelligente leden, enge club met nog veel engere gedachten….slecht nieuws voor een mooi land…

 7. Niet veel enger dan de ARP en de CHU in 1955, en dat ging toch ook …

 8. Zagen die vrouwen als weg te stoppen tweederangs wezens? Homo’s als varkens en andersdenkenden als heidenen??? Kenden die een eigen wetgeving zoals nu de sjariah? Nee toch? Steniging en afhakken ledematen zie ik de ARP/CHU echt niet doen, zelfs niet een halve eeuw geleden. Overigens, die protestanten, zoals wij ze op school vroeger noemden, waren in onze ogen ‘afvalligen’ en de moslims ‘heidenen’. Het kan verkeren…

 9. Tja, tegen zo veel kennis van het Midden Oosten kan ik niet op hoor.
  Je beschrijving van de mening over vrouwen, homo’s en andersdenkenden past wel ongeveer bij het Nederland van 1955.
  In Egypte kan het ook verkeren, maar dat kost natuurlijk tijd. Geschreeuw aan de zijlijn is daarbij niet van nut.

 10. Bob

  Volgens mij is Leo aan het trollen, Emigrant.

 11. Ik weet niet wat trollen is; het staat ook niet in het woordenboek. Trollen zijn toch die kleine bosgeesten in Zweden?

 12. http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

  Bob kan gelijk hebben, maar ik hou het er al jaren op dat Leo kortzichtig is en alleen bevestiging van dat beperkte inzicht zoekt. Let wel dat ik ook niet altijd weet hoe zaken exact liggen, maar ik vind mezelf nog niet te oud voor het accepteren van andere inzichten.

 13. Maar wat is nou trollen?

 14. Bob

  Trollen komt van het woord trol(l), dat klopt. Een internet-troll is iemand die in forums kommentaren geeft met als doel de andere mensen te irriteren. Die kommentaren kunnen waar zijn of niet waar, ze kunnen de mening van de troll weergeven, overdrijven, of er helemaal niet mee overeenstemmen. Er zijn trollen die er een vak van maken, en die in staat zijn hun mede-internetters het bloed onder de nagels vandaan te halen. Er zijn ook onschuldigere trollen, die gewoon een beetje lol willen trappen of iemand “voeren” omdat ze weten dat hij hapt. Ik verdenk Leo ervan dat hij af en toe zulke commentaren hier schrijft omdat hij weet dat jij je er over opwindt.

  Trollen is een echt internet-fenomeen. Er is veel over te lezen. Goed trollen kunnen met een commentaar een ellenlange discussie uit lokken waarin de mensen proberen de trol van repliek te dienen. Terwijl het hem er alleen maar om gaat zoveel mogelijk reakties uit te lokken. Daarom is het motto bij echt vervelende trollen:
  Don’t feed the troll,
  wat niet meer betekent dan “niet reageren, Lena”.

 15. Ah, begrepen, dank je wel. Ik wind me overigens niet op hoor, ik héb niet eens bloed onder mijn nagels.

 16. Mursi heeft het erg leuk gedaan op de conferentie van de niet-gebonden landen in Teheran. Hij heeft knalhard gezegd dat Asad geen steun verdient, maar weg moet. Instemming van de meeste andere aanwezigen. En dat terwijl de gastheer een van de grootste ondersteuners van Asad is.

 17. @Emigrant: Toch heeft Mursi makkelijk praten. Volgens mij weet hij zich gesteund door vrijwel alle Arabische landen en Turkije, die moeite hebben met alevieten. Zelfs Iran vinden ze waarschijnlijk aan hun kant ware het niet dat Iran zo weinig vrienden heeft dat die blij is met het Asad-bewind dat niet moeilijk doet over Iran. Israel heeft volgens mij ook liever Asad dan wat er daarna gaat komen als die valt. En Israel ligt natuurlijk ook niet lekker in het Midden-Oosten. Het zou mij niets verwonderen als Israel de USA aanspoort om vooral het Asad-regime niet aan te vallen.

 18. Zou kunnen, maar Israel en USA hebben ook wel graag de Iraanse invloed uit Syrië en evt. Libanon weg. Saudi Arabië is de vertrouwde olieboer, die doen ze liever een pleziertje.

 19. @Emigrant: Het zit inmiddels erg krom in elkaar. Libië en Iraq zijn ook nog niet veranderd in een betrouwbare landen, hoe graag de inwoners en supermachten dat ook willen. Maar in het geval van Mursi denk ik dat die meer economische steun verwacht van USA/Israel en USA/Saudi Arabië dan van Iran of Rusland.

 20. @Ximaar: Maar het eerste land dat hij bezocht heeft is China, wat voor Egypte wel erg origineel is. Er is eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Maar ook in Egypte begrijpt men wel dat de USA voorbij zijn. Europa wordt niet eens meer genoemd.

 21. Zolang iedere granaat of elk salvo van de zgn. vrijheidsstrijders in die landen werden afgeschoten onder het uitroepen van de naam van Allah die volgens de schutters machtiger was dan de ‘dictatoren’ op wie ze schoten, is er grote twijfel te uiten over de doelstellingen van die Lentebrengers. Is het er in Tunesie nu zoveel beter op geworden? In Libie? In Egypte? Men grijpt het geloof aan om oude deugden te herstellen, zoals het onderdrukken van vrouwen en de grote afkeer van het westen tentoon te spreiden. Zodra de positie van Israel in gevaar komt wordt de situatie daar dreigend, en niet een beetje ook. Met de gluiperds in Teheran op de achtergrond en de onderlinge frustraties tussen alle volkeren daar staat een wereldbrand zo in de planning. Het is en blijft een strijd om de macht tussen geloof en wereldlijke macht. Vooralsnog lijkt het geloof te winnen. Uit de brand zijn we er mee…

 22. Jij bent nog steeds de enige die gelooft aan het geloof, Leo. It’s the economy, stupid!

 23. Daar geloof ik nu echt niets van. Let eens op de kledingdracht van de vrouwen, voor en na die zgn. lenterevoluties…..kenmerkend verschijnsel van een arachaisch geloof dat terug wil naar de middeleeuwen. Komt niets goeds van terecht…

 24. Ha, daar heb je het doekje weer. En de Middeleeuwen.

 25. Ik lees geen enkel argument dat de mijne ontmantelen zou … . Lees nu eens de media over die landen voor en na de revolutie, en je ziet mijn gelijk in dit opzicht. Van de internetgeneratie die Egypte zou bevrijden van het juk van de dictatuur is niemand terug te vinden in de regering. De Moslim-broederschap wel, die heeft de touwtjes in handen. Vermoordden die lui niet ooit de vorige President daar??

 26. NASCHRIFT 1 juli 2013. Ja ja, het is erg in Egypte. Voor een aanzienlijk deel hebben de seculieren het aan zich zelf te wijten, omdat zij inderdaad geweigerd hadden met Mursi samen te werken en bij voorbeeld in zijn regering te gaan zitten. Zij begrepen ook niet meer van democratie dan hij. Alle partijen leren wel snel bij nu. Hopen moslims hebben geen zin meer in Moslim Broeders.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.