Nog meer Nazispookjes

De Russische zanger Jewgeny Nikitin heeft zich vlak voor het Wagner-festival te Bayreuth teruggetrokken als hoofdrolzanger in Der Fliegender Holländer. Er was namelijk een foto opgedoken van hem op jongere leeftijd, toen hij een bijna-hakenkruis plus een Germaans runeteken als tatoeages op het lijf droeg. Later had dit hem gespeten en had hij tenminste het hakenkruisachtige ding laten overdekken door andere voorstellingen. Maar na die foto was het ineens ondenkbaar, dat hij in Bayreuth zou zingen. En dat terwijl toch heel Bayreuth één groot overgeschilderd hakenkruis is!

De Duitse roeister Nadja Drygalla is teruggetreden uit het Olympische team toen publiek werd dat haar vriend in de NPD zit. De NPD heeft een hang naar nazistisch gedachtengoed. Het is zeker geen frisse club, maar desondanks een (nog) erkende politieke partij.
Duitsland is een democratie en heeft politieke partijen in het midden, het midden, het midden en het midden; daarenboven één linkse: die Linke, en één rechtse: de NPD. De linkse en de rechtse zijn legaal, kunnen gekozen worden en hier en daar in een parlement zitten of zelfs meeregeren. Nochtans gelden beide partijen in brede kring als sociaal onmogelijk en wordt iedereen geacht, iets in het midden te kiezen. Is dat niet raar? Typisch voor democratie is toch dat onaangename en/of domme mensen ook iets mogen zeggen? Klein detail: niet de roeister zat in de NPD, maar haar vriend!

Zanger noch roeister zijn eruit gegooid; nee, ze hebben zich teruggetrokken na een indringend gesprek met hun respectieve organisatie. Zo gaat dat in een democratie.

5 reacties

Opgeslagen onder Deutschland, Duitsland

5 Reacties op “Nog meer Nazispookjes

 1. In Duitsland is een echte traditie van hard links en ultrarechts. Ik denk nog maar even aan het CSU van Strauss. Een partij die vanuit de wortels van de Munchener Bierkeller opereerde, overgoten met een gristelijk sausje. De Rote Armee Fraktion was weer een uitvloeisel van het oer-communisme dat voor de oorlog de strijd aanging met de nazi’s. Was je dom als je voor een van die stromingen koos? Vermoedelijk waren mensen zeer bewogen of gemotiveerd. Ben je dom als je rechts stemt? Niet sociaal als je ultra links bent? Kan zijn, maar is een systeem zoals we dat kennen uit de VS beter? Of het semi-socialisme van Labour, het namaaksocialisme van onze eigen PvdA? Of moet je altijd gaan voor het weloverwogen asocialisme van een partij der intelligentia als D66? Duitsland deed het nooit slecht onder het midden. Het CDU is stabiel, toch heel iets anders dan het Nederlandse CDA dat nog altijd verdeeld is tussen katholiek en protestants-christelijk. Dat godsdienstvrijheid zodanig laat prevaleren dat het niet ziet dat bepaalde godsdiensten niet slechts dat zijn maar een gevaar voor de samenleving. Daarop wordt afgerekend. Net als dat zal gebeuren bij semi-socialisten die asociale maatregelen nemen tegen de eigen achterban. Het midden verliest flink terrein, wellicht gaat het ten onder in zijn strijd tegen links en rechts. Zou het een probleem zijn? Als een volk echte keuzes maakt? Of is dat een teken der domheid?

 2. Wat beter is weet ik niet, maar ik zie met verwondering dat in sommige democratieën toch niet iedereen mee mag praten, hoewel dat zogenaamd de bedoeling was. En vaak genoeg lijkt dat maar beter ook. Volkeren die keuzes maken, brrrr…., dat kan alleen maar verkeerd aflopen. Het einde van het democratische systeem lijkt mij ophanden als de Amerikanen binnenkort Romney kiezen, of de Europeanen voor de versplintering van Europa kiezen.

  Met nog groter verwondering kijk ik naar de overgevoeligheden van de Duitsers ten opzichte van hun verleden. Is het dan nooit voorbij?

 3. Goed dat ik niet sport en geen vrienden heb.
  Nu hoef ik mij nergens voor te schamen ……
  Bezorgde groet

 4. Bob

  Die zanger had dus 5 jaar geleden nog een levensgroot hakenkruis midden op zijn borst getatoeëerd.

  Later heeft hij het aangepast zodat het er uitziet als een ster met acht punten.

  Hij beweert glashard in een interview met der Spiegel dat dat hakenkruis een tussenstadium was van de tatoeage, omdat zulke grote tatoeages altijd in meerdere fasen worden aangebracht. Een jeugzonde, my ass.

 5. @Bob: Als hij dat gezegd heeft was het zeker na de rel? Het lijkt een paniekerige, hele domme uitvlucht; hij had beter de malle Eppie kunnen blijven uithangen. En die rol zou hem goed passen, want wat kan een hakenkruis helemaal betekenen voor een Rus? Dat hij het eens was met de verwoestingen en slachtpartijen van de Nazi’s in een groot deel van de Sovjet-Unie? Met hun opvatting dat Russen een minderwaardig ras zijn? Onwaarschijnlijk. Hij moet indertijd echt nogal in de war zijn geweest.
  Wat een lelijk toegetakeld lijf trouwens; goed dat er kleren zijn die het meeste bedekken!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.