Besmette taal

De heer Carsten Sostmeier, een verslaggever van de paardensport, wilde iets zeggen over vroegere nederlagen van de Duitse ruiters bij de Olympische Spelen en hun succes in de laatste tijd. Hij koos bewoordingen die sommige Duitsers in het verkeerde keelgat schoten. Zijn woorden zouden teveel aan die van Hitler na de overval op Polen herinneren. Vergelijkt U zelf:

Hitler, 1939: Seit 5.45 Uhr wird zurückgeschossen! Und von jetzt ab wird Bombe mit Bombe vergolten!

Sostmeier, 2012: Und das haben sich die Deutschen gemerkt, denn seit 2008 wird zurückgeritten. Wir holen uns Gold zurück, gnadenlos.

Beide teksten hebben de elementen ‘seit’ en ‘wird zurück…’ gemeen. Is dat nou alles? Ik vind dat niet veel; bovendien is er 73 jaar tijdverschil tussen beide uitspraken. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat S. wilde zinspelen op de tekst van H., die hij misschien niet eens uit het hoofd kende. Maar hij moest zich er wel voor verontschuldigen. Duitsers hebben zulke sensibele oortjes! Behalve Olympische medailles zouden zij ook hun taal eens moeten terugveroveren.

3 reacties

Opgeslagen onder Deutschland, Duitsland

3 Reacties op “Besmette taal

  1. In Nederland vind ik de laatste jaren de tenen steeds langer worden. Ik dacht al dat ze inmiddels langer waren dan die van de Duitsers. Maar dat schijn ik dus duidelijk mis te hebben. 🙂

  2. Hier past voor mij de uitstekende Nederlandse kreet ‘lekker belangrijk’.

  3. Hoe besmet kan taal zijn? Is het niet iets wat te verwachten viel na de Wende en Wiedervereinigung van Duitsland? Straks weer Deutschland über Alles? Een van de Olympiërs uit het land der Teutonen moest naar huis omdat ze met rechts-extremisme was behept. Je weet maar nooit waar het heen gaat…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.