Een koning voor Duitsland?

Bondspresident Wulff is afgetreden. Hij heeft tijdens een vorige functie een beetje geknoeid. Niet veel, maar een beetje. Voordeeltjes putten uit zijn toenmalige functie als minister-president van de deelstaat Nedersaksen, een wat gunstiger rente bij een lening voor zijn huis, een gratis vliegreisje, een vakantie in het huis van een wat bedenkelijke zakenman, dat soort dingetjes. Al met al misschien voordelen ter waarde van een ton, of twee; een schijntje vergeleken bij wat andere staatshoofden zoal bij elkaar sprokkelen. Bovendien was hij onaardig tegen de media en heeft er flink omheen gedraaid. Geen wonder; hij moest vroeger zijn broodje verdienen als advocaat.
De Duitsers denken voor een ambtelijk salaris van twee ton per jaar een heilige als staatshoofd te kunnen krijgen. Iemand die steeds voorname en ethische dingen zegt en doet; iemand zonder noemenswaard verleden. Het nette gezicht van de republiek. Dat kan natuurlijk niet, voor dat geld.
Hoeveel prettiger is het dan een koning of een koningin te hebben! Koningin Beatrix heeft nooit moeilijkheden met hypotheken op onroerend goed. Zij hoeft nooit een centje extra te verdienen. En zij hoeft nergens omheen te draaien; zij kán het waarschijnlijk niet eens. Nooit voor advocaat geleerd. En vanuit haar natuur is zij altijd voornaam. Mocht er bij haar ooit even iets mis gaan dan strijken de media dat glad, in plaats van zout in de wonden te wrijven zoals de Bildzeitung het bij Wulff deed.
Maar ja, waar halen de Duitsers een nette koning vandaan? Zij hadden nogal pech met hun monarchie.

19 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

19 Reacties op “Een koning voor Duitsland?

 1. Prins Bernhard daarentegen kon er ook wat van, wat bijverdiensten betreft.
  En Beatrix heeft trouwens wel rechten gestudeerd. Misschien scheelt het als iemand daar dan naderhand niet haar brood mee hoeft te verdienen.

 2. Ik heb het altijd als ceremoniele functie gezien en dacht dat dergelijke figuren hun schapen al lang en breed op het droge hadden. Die fooi lijkt mij niets uit te maken. Ook bij een hogere vergoeding (plus gratis woning?) gaat hij waarschijnlijk de fout in.

  Maar hij was natuurlijk al de fout ingegaan in zijn vorige functie. Dat was toch al bekend toen ie deze baan kreeg?

 3. Nu is aan het licht gekomen dat hij waarschijnlijk de deelstaat het schip in geholpen heeft door een zeer dubieuze garantstelling aan een bevriende filmproducent te geven. Zijn immuniteit zou worden opgeheven. Probleem met Wulf is dat alleen de CDU hem echt wilde, en de andere partijen er alles aan gedaan hebben om te bewijzen dat hij het niet kon.

  Het grote probleem is dat hij met alles wat gebeurd is niet elegant omgegaan is. Je kunt niet de grootaandeelhouder van een tijdschriftengroep vragen een journalist die je niet bevalt te ontslaan, de hoofdredacteuren van de grootste kranten op hun voicemail bedreigen, en een hotel onder druk zetten om de rekening van een gratis vakantie op andermans kosten te laten verdwijnen. Hij DACHT dat hij een gewiekste gladjanus was, en daarbij heeft hij zich te kakken gezet als een sneu iemand. Het gaat niet om de acties, maar om de reactie daarop: niet zo sjiek, en een president onwaardig. Hij keek er de hele tijd ook bij als een betrapt klein jongetje. Een echte vent zou zich heel anders hebben verweerd. Prins Bernhard loste dat met charme op.

  Tuurlijk heeft iedereen een verleden, en politici moeten impopulaire dingen doen om aan de top te komen. Een duitse president moet onkreukbaar overkomen. Een saaie zak dus. Zoiets als Angela Merkel. Ik heb nog niemand horen zeggen dat het zo’n lekker wijf is met zo’n vlotte kledingsmaak.

  En natuurlijk zijn er wel mensen te vinden die deze baan kunnen en willen, ook voor dat salaris. Er is al geopperd dat het misschien iemand moet zijn die boven de partijen staat, bijvoorbeeld een hoogleraar staatsrecht.

 4. – Geen geld hoeven te verdienen, dat adelt inderdaad.
  – (Geestelijke) adeldom is natuurlijk ook niet te verwachten wanneer partijpolitiek de keuze van zo’n president bepaalt. De andere kandidaten van de laatste jaren, Schwan en Gauck, waren ‘nobeler’ en meer mens, maar ja, die mochten niet.
  – Blijkbaar waren de foutjes uit Wulffs vorige leven toch niet bekend. Moderne media gaan daar opzettelijk, deskundig en met veel mankracht in zitten wroeten, en dan vinden ze altijd wel wat. Ook bij de vorige afgetreden president trouwens. Media slopen mensen omdat het kan. Dat heet persvrijheid.
  – Slim was Wulff inderdaad niet.
  – Het paleis Bellevue wordt door de Bundespräsident niet bewoond. Tjokvol kantoren, bah! Ik denk dat iedere president daar een nieuw behangetje voor de werkvertrekken, een bureaustoel en een bankstel mag uitzoeken.

 5. Ach, die Duitse presidenten zijn natuurlijk voetvolk naast de Bundeskanzler. Ik snap dus ook niet dat dit soort lieden daar nodig is. Of maak net als in Frankrijk en Amerika de president meteen leider van de regering. Dan kan je er voor kiezen. En dat kiezen heeft wel iets, ben je dan een gewiekste gladnek, zie Sarkozy, wordt je afgestraft bij de volgende verkiezingen. Ultieme democratie. Kan je van een koningshuis niet zeggen. Blauw bloed is geen garantie, nobel gedrag evenmin. Je zelf verheven voelen wil nog niet zeggen dat je het ook bent. Daadkracht, openheid, standvastigheid bepalen het beeld en ook de bereidheid te snappen voor wie je het doet. Ik zie dat bij onze Koninklijken toch wat minder dan gewenst. Het neigt nog wel eens naar arrogantie. Ook al moet ik zelf niet denken aan een President Cohen of Pechthold natuurlijk. Slecht voor het land, nog minder goed voor het volk…

 6. Ook vele grotere bedrijven hebben één man of vrouw die het ‘nette’ gezicht van de firma uitdraagt. Mensen hebben blijkbaar toch wat over voor de illusie van onkreukbaarheid en tegemoetkomendheid.

 7. Ik was altijd wel gek op lieden als Havel en Gorbatsjov……soort tik. Mensen die wat afstand nemen van het platte, politieke, meer kijken naar het land en de belangen van de bewoners en wat minder naar het eigen belang.

 8. “Koningin Beatrix heeft nooit moeilijkheden met hypotheken op onroerend goed.”
  Haar troonopvolger toch wel, ik noem de villa in Mozambique.

 9. @groninganus: Oh? Dat heb ik even gemist. Wie koopt er nou een villa in Mozambique? Maar daar zijn de villa’s toch zo goedkoop dat er voor een prins geen hypotheek nodig is? Eigenlijk wel leuk, zo’n ouwe Portugese kast tip top opknappen, maar of een prins dat mag? Beetje raar land eigenlijk.

 10. Merkel heeft zojuist Gauck voorgedragen.

  Dit spul in Mozambique was fonkelnieuw, zo van een louche projectontwikkelaar. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3124441/2012/01/16/Prins-en-prinses-verkopen-villa-Mozambique.dhtml

 11. Gauck ja, de wenskandidaat van bijna iedereen de vorige keer. Hij mocht het toen niet worden van Merkel omdat het strijdig zou zijn met het partijbelang van de CDU/CSU. Nog strijdiger daarmee blijkt echter het steeds kleinzielig drammen op datzelfde partijbelang te zijn, ofschoon de president eigenlijk boven de partijen hoort te staan. Daar zie ik nog een voordeel van koningshuizen: die worden niet door allerlei burgerzieltjes gemaakt.
  Nu heeft Merkel zich inderdaad overwonnen, al dan niet knarsetandend. Ze heeft zelfs enige woorden van welgemeende waardering uit haar strot gekregen, op de persconferentie gisteren.

  Een nieuwe villa, een penoze- en belastingontduikersvilla? Dat is bad taste. Ik had al mijn twijfels over die jongen toen hij met een Marlboro reclame op zijn Elfstedenjack rondliep. Dat gezeur over de kosten van een koningshuis begrijp ik nooit zo goed. Zo’n sprookje van nobele zielen mag best wat kosten, maar dan moet het wel stijlgetrouw zijn.

 12. Bob

  Het was de FDP die Merkel in de rug viel door met de oppositie mee te gaan en Gauck goed te keuren. Daarna kon Merkel niet meer anders. Eigenlijk wel sympathiek van de FDP, die partij die op sterven na dood is.

  Ik neem aan dat je knipoogt naar het boek “Ein König für Deutschland” van Andreas Eschbach. Leuk boek.

 13. Leo

  Die Gauck beheerde ooit de Stasi-archieven, zou dat helpen om hem meer aanzien te geven dan zijn voorganger?

 14. Bob

  Gauck heeft bijna bij iedereen een goed aanzien, behalve bij bepaalde leden van Die Linke…

 15. @Bob: Ik vond Leo altijd al een Link-figuur. 🙂

 16. Leo

  Mis ik iets bij de ondertitels???

 17. @Leo: Misschien heeft Gauck daardoor meer mensen in de hand?

  Laten we aannemen dat op Gauck moreel niets(?) is te aan te merken, hij lijkt een beetje een emo flapuit en een feestnummer. Of dat zulke goede eigenschappen zijn voor een staatshoofd?

 18. Hij komt toch uit de DDR oorspronkelijk?

 19. Klopt, hij was daar predikant geloof ik, dus niet erg verwikkeld in het regime.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.