Annie M.G.

Zoëven gebeurde bij het radio luisteren wat wel vaker gebeurt. Het door mij gekozen programma van de Hessische Rundfunk was afgelopen en het kinderprogramma Domino begon. Dan weet ik niet hoe snel ik de radio af moet zetten. Niet omdat ik niet meer tot de doelgroep behoor, maar omdat dat grappig bedoelde, maar stiekem toch opvoedende programma voor kindertjes uit de burgerklasse gewoon vreselijk is! Het is van een volstrekte braafheid, zit vol grappen die niet grappig zijn en speelsheid die niet speels is en het staat stijf van de gekunsteldheid.
Kind zijn in Duitsland is toch al niet makkelijk, en dan word je ook nog op zondagmorgen, terwijl je ouders in bed nog een uurtje over Heidegger liggen te filosoferen, met zo een programma om je oren geslagen.
Ineens begreep ik waar het aan lag: Duitsland heeft nooit een Annie M.G. Schmidt gehad. ‘Ik ben lekker stout,’ dat kennen ze hier niet.

17 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Nederland

17 Reacties op “Annie M.G.

 1. Maar Pippi Langkous is er toch wel uitgezonden?

 2. Ja, dat is waar. Was die ook lekker stout? Haar ken ik zelf niet goed genoeg.

 3. En Max und Moritz dan? En Struwelpeter? Maar die kwamen tragisch aan hun eind, dat is geen voorbeeld dat navolging verdient, dat is waar.

 4. Waarschijnlijk had Anie MG ook geen kans gemaakt als ze in Duitsland had geleefd. Tegenwoordig vind ik de Duitsers minder braaf en serieus ten opzichte van een jaar of 30 terug. Ik denk zelfs dat zij de Nederlanders hebben ingehaald, vooral omdat de Nederlanders serieuzer zijn geworden.

  Voor Duitsers een goede zaak, maar voor de Nederlanders niet. De link tussen de Duitsers en Japanners in WO-2 leg ik via overserieuziteit en daarmee gezagsgetrouwheid en een groot gebrek tot relativeren. En helaas zie ik die groep hier de laatste jaren weer wat groeien.

 5. @Irene: Ja, die waren stout, maar niet leuk stout, à la Annie. Dat waren echte hangjongeren. En ze werden wreed gestraft, zoals in die tijd nog gewoonte was.

  @Ximaar: Gezagsgetrouw in Nederland? Dat ken ik nog niet, maar ik ben ook al zo lang weg daar. Wel sneu trouwens, als iemand uitgerekend aan het huidige gezag trouw wil wezen. Na dit treurige stel gedogelingen voorzie ik nog een paar jaar links populisme, en pas dan komt de zaak misschien weer in evenwicht. Burgemeester Dickerdack for president!

 6. @Emigrant: Gezagsgetrouw plakte ik als laatste in die zin en het geeft niet helemaal aan wat ik bedoelde. Loyaal/volgzaam zijn om binnen een groep te horen is het meer. (Kan links, rechts, onder en boven.) Overigens kijk ik niet zo naar het stemgedrag, maar hoe mensen in de omgang zijn. Zo hebben we hier een markant oud straatje waar ik graag doorheen loop. Opeens zag ik daar allemaal bordjes achter de ramen tegen hondepoep. En echt, ik kan je verzekeren dat ik er nog nooit hondepoep heb gezien. In het algemeen is dat hier geen probleem. Ik zie 10x zo vaak iemand met een zakje moeilijk doen om het direct na de uitlating op te rapen als dat er iets blijft liggen. Als er al iets ligt is het in de goot of in het gras. Dus een non-issue de luxe. Maar onze stadspartij van miskende ondernemers, de OPA, heeft er de laatste dagen over geschreven dat de gemeente de hondenbelasting beter aan moet wenden door te investeren in een poepzuiger. Je verzint het niet. Nou denk ik dat juist in dat straatje veel van die OPA-figuren wonen en dat die mensen op deze manier loyaal willen zijn aan hun leider.

  En Dickerdack hebben we al, dat is Ivo Opstelten. Moet altijd vreselijk om zijn gebrom lachen en denk ook dat ie na elk interview denkt: ‘Dat die gekken in mijn verhaal trappen, fantastische humor.’ Met zulke mensen heb ik geen cabaret meer nodig. Net als Leers kraamt hij ook hele andere taal uit tov van zijn burgemeesterstijd. Moet ook wel anders past ie niet in deze regeergroep. Leers komt daar niet mee weg, maar Ivo door zijn Dickerdack-methode wel.

 7. Een non-issue de luxe, mooie uitdrukking. In Nederland schijnen er alleen nog maar non-issues te zijn. Een flinke dijkdoorbraak zou het land misschien goed doen.
  Opstelten, alweer iemand die ik niet ken. Ik zal hem gauw eens googelen.

 8. Mon Dieu, Rutte is aan Opstelten te wijten! Hij heeft inderdaad iets nijlpaardesks. Hockey, remonstrants; keurig hoor. Regenten regeren toch altijd maar het best.

 9. @Emigrant: Een paar jaar terug dacht ik dat er een kabinet zou komen met de naam Opstelten-1: http://ximaar.wordpress.com/2010/06/19/jun-19-paarsplusminus/#comment-2175
  Gewoon omdat ik het een leuke naam vond. Uiteindelijke werd het misschien daarom wel kabinet Rutte, waarbij Opstelten en Rosenthal als mentors fungeren.

  Degene die de pandoradoos geopend heeft was Ruud Lubbers. Die dacht weer eens handig te zijn en volgens mij heeft ie daar inmiddels flinke spijt van.

 10. Ik las onlangs zelfs ergens dat mensen uit Japan naar Nederland gekomen waren om kinderen te filmen. Onze kinderen zijn in meerdere onderzoeken naar voren gekomen als de gelukkigste. De Japanse filmers wilden uitzoeken hoe dat komt.
  Af en toe ‘lekker stout’ mogen zijn speelt volgens mij wel mee in de ‘subjectieve geluksbeleving’ van de Nederlanse kinderen.
  Jip en Janneke, Dik Trom, Pietje Bel, Kees de Jongen, etc.. Onze kinderen moeten vooral niet te braaf zijn, dan zijn het geen echte kinderen. Ze moeten af en toe lekker vies mogen worden, buiten spelen in de modder, kikkers vangen, uit een boom vallen, straf krijgen op school en kattekwaad uithalen in de wijk. De meeste ouders zijn er maar wat trots op als hun kind een beetje rebels is.
  Ik vind wel dat ouders en scholen en zorginstellingen af en toe een beetje doorslaan. Als kind moet je bijna verplicht volmaakt gelukkig zijn, voor henzelf maar zeker ook om de ouders niet ongelukkig of onzeker te maken. Als een kind even niet lekker in zijn of haar vel zit dan is het meteen groot alarm en wordt alles op alles gezet om het kind weer op te vrolijken.

 11. @Marjan: Leuk! Helaas ben ik zelf nog uit het pré-Jip-en-Janneke tijdperk, maar ach, het ongeluk uit de voortijd is nu wel verdampt.

  Maar als die kinderen volwassen zijn en er gebeurt iets ergs, kunnen ze dan het plotselinge ongeluk wel aan?

 12. Bob

  Op MDR Figaro komt ’s zondags ook altijd een kinderuitzending, die vond ik wel aardig als ik daar toevallig in terecht kwam. Domino ken ik niet.

  Even gegoogled, het heet Figarino. De eerste link die ik vind beschrijft een uitzending over scheten laten en boeren. Geht doch!
  http://www.phonostar.de/radiomagazin/radioprogramm/detail.php?id=1074&datum=2010-08-28

 13. Tucht en orde past ook meer bij die Duitsers. Stout zijn doen ze wel als ze groot worden. Maar door die opvoeding kregen ze ook voor de oorlog en vlak daarna de lijnen uitgezet zoals die uiteindelijk liepen. Nergens was het socialisme van Marx en Lenin zo grondig doorgevoerd als in de voormalige DDR. Elders in het Oostblok nam men die kennis ter kennisgeving aan, in de DDR was het onderdeel van het dagelijks leven, en werd men ook zo opgevoed. Niks stoute kinderen, die had je alleen in het westen. Waar met evenveel tucht de waarden van het Duitse Bondsdenken werd doorgevoerd. Met hard werken bouw je een economie en land op. Hebben ze dat bewezen? Ja! Ik zag onlangs op de Duitse TV dat met name allochtone jongeren grote achterstanden hebben op school. Net als hier. Ze komen niet mee, leren te weinig. Ze zijn liever stout. Zonder dat ze ooit van Annie M.G. hebben gehoord…

 14. Emigrant, ja dat geeft in extreme gevallen weleens problemen. De meeste kinderen krijgen echter ook in Nederland wel voldoende te maken met pech, teleurstellingen, regen, etc. en leren daar geleidelijk aan mee omgaan.

  Je valt een tand door je lip, je wordt niet gevraagd op het kinderfeestje van X, je wint niet elke hockeywedstrijd, je ouders gaan scheiden, je haalt een 4 voor scheikunde, je krijgt puistjes, je eerste verkering gaat uit, je oma gaat dood, etc..

 15. O ja, al dat kinderleed, ik was het al haast vergeten. Omdat ik er zelf geen heb.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.