Naar Nederland

Drie dagen in Leiden doorgebracht voor een symposium, en daarna nog twee dagen in Bussum en Dronten, bij familie.

Het congresje was voor specialisten in koran, hadith en andere zeer oude islamitische zaken. Het had helemaal niets te maken met moderne moslims of met de problemen die Nederlanders met dezen (zouden) hebben. Datzelfde geldt voor de drie(!) nieuwe, jonge hoogleraren die Nederland op dit gebied heeft: koran, vroege Arabische geschiedenis, met name zoals gekend uit papyri, en de klassieke, duidelijk voormoderne islamitische geloofsleer en -voorstellingen. Voor mij is de terugkeer naar die oude boel wel prettig: ik zit er immers zelf ook in. Lang heeft men aan de Nederlandse universiteiten het Arabisch bestudeerd met het oog op moderne ontwikkelingen in het Nabije Oosten of onder migranten in Nederland. Daar heeft men blijkbaar nu genoeg van. Werk als dit is misschien goed voor moslims over twintig jaar, als ze reli-moe zijn. Dan kunnen er zonder verder uitstel meteen wat schellen van de ogen.

Nederland sloeg ditmaal wel hevig toe, waarschijnlijk ook omdat ik in Leiden moest zijn, waar ik jaren aan herinneringen heb liggen. De voertaal was Engels, maar ik had ook enkele mensen met wie ik intensief in het Nederlands gesproken heb. Toen ik op de tweede dag in de hotelkamer even de Duitse televisie aanzette leek het Duits als een exotische taal te klinken.

Een excursie naar het stadje Elburg bleek ook een zeer Nederlandse ervaring. Ik kende Elburg niet, maar als Nederlander ken je zulke stadjes toch. De zware Chr. Geref. kerk met ‘Vrede door het Bloed des Kruises’ op de gevel, maar tegelijk een sterke toeristische infrastructuur met terrasjes om appeltaart te eten, en zelfs een zaak voor sekslingerie.

In Leiden ben ik rijkelijk van spijs en drank voorzien, maar éen avond wilde ik graag alleen doorbrengen. Dat geouwehoer verdraag ik niet onbeperkt. Toen heb ik in een redelijk goed Indonesisch restaurant een Nasi Rames gegeten. Had ik heel lang niet gehad: heerlijk!

Het voor de terugreis aangeschafte Nederlandse boek bleek ook een genot. Tommy Wieringa, Ga niet naar zee. Een reeks prachtige miniaturen. Het klopt niet dat er in het huidige Nederland geen literatuur meer wordt geschreven. Ik zal er nu in bed even mee verder gaan.

9 reacties

Opgeslagen onder Godsdienst, Nederland, Universiteit

9 Reacties op “Naar Nederland

 1. Nederland is echt een leuk land, nog steeds meer dan tolerant ook, met goede schrijvers, maar minder lezers. Uitgeverijen hebben het zeer moeilijk. Ik smul altijd van mijn Duitse stedentrips. Heerlijk scharrelen in de boekenwinkels waar de omvang van het Duitse taalgebied zorgt voor een lekker breed aanbod. Maar men kent er geen nassi of leuke Indonesische restaurants, dat is waar. Overigens is het ook in Dronten goed toeven, men heeft er een prachtig winkelcentrum met enorme parkeerplaatsen opgezet en dat is best de moeite van een bezoekje waard. Net als die fraaie IJsselmeerdorpen met hun eigen geloofsbeleving. Waar nu vrede wordt gepredikt. Zo veel plezieriger dan haat……

 2. Elburg, daar is mijn moeder opgegroeid. Toevallig zat ze daar ondergedoken op het moment van de bevrijding en ze is er gebleven. Ik heb dus indirect vast wel wat Elburgse cultuur meegekregen.
  Ik ben er nooit geweest. Toen ik geboren was, woonde er geen stieffamilie meer.
  Het valt me overigens niet tegen, drie jonge hoogleraren in ‘jouw’ vakgebied. De jongen mensen die ik ken hebben absoluut geen ambities in die richting. Modern Arabisch, Chinees, Japans etc.. nog wel maar die oude teksten………

  Mooie gedachte dat moslims over 20 jaar reli-moe zouden zijn.

 3. Ze zijn ook pas ± 1975 met dat gedoe begonnen; die moslims bedoel ik. Maar omdat ze geen histeurisch besaf hebben denken ze dat het altijd al zo was. Invented traditions heet dat.

  Nee, die drie hoogleraren vind ik ook een onverwachte meevaller. Er moet iemand hebben vergeten te bezuinigen.

  Toen jouw moeder jong was was Elburg vast poepgereformeerd. Ik ben nog Hollands genoeg om een plaats op grond van de aanwezige kerken te kunnen duiden.

 4. Bob

  Ik heb altijd een blinde vlek gehad voor religie in Nederland, in mijn direkte omgeving speelde het geen enkele rol. Kerken hebben voor mij geen betekenis behalve dat het soms mooie gebouwen zijn, voor zover ik het heb meegemaakt ging daar ook bijna niemand naar toe, behalve met kerstmis.

  Ik heb net mijn vader een weekend op bezoek gehad, kon ik ook weer eens een beetje Nederlandse spreektaal oefenen.

 5. Elburg is idd een leuk stadje met als voordeel dat er geen grote weg door aan te leggen was. De eenvoudige citadelvorm is dan ook nog in tact. Het is alweer een hele tijd terug dat ik er geweest ben, misschien iets voor een regionaal fietstochtje komend jaar.

  Dronten heb ik een paar jaar terug gezien inclussief hun winkelcentrum. Idee is leuk, maar nul komma nix aan sfeer als de winkels gesloten zijn. Het aansluitende plein voor de Meerpaal is wel aardig. Voor de rest is het 1 groot vinexdorp en doet het niet onder voor Emmeloord.

  Dit gehele gebied schaar ik ook met Urk binnen onze bijbelriem. Toch zitten daar wel gradaties in. Urk, Spakenburg, Ermelo, Putten en Oldebroek vind ik duidelijk grifformeerder dan Elburg. Het zou me niets verwonderen als je rond Elburg gewoon op zondag mag parkeren. 🙂

  Mijn indruk over het uit de kast komen van Moslims sluit ook wel aan bij die 1975 die je noemt. Is er toen iets specifieks voorgevallen? Of kregen ze toen in de gaten dat hun olievoorraad hen onafhankelijker heeft gemaakt van het Amerikaans-Christelijke-Kapitalisme?

 6. @Ximaar: Er kwamen een paar dingen samen. De oliecrisis van 1973 heeft de olieinkomsten zeer vermeerderd, zodat rijke mensen ook grotere bedragen aan missionaire activiteiten konden uitgeven. In 1979 werd de Kaaba door vrome rebellen bezet (http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_Seizure). Daar is de Saoedische regering zo van geschrokken dat zij allerlei regels ineens sterk aanscherpte en de religieuze politie oprichtte: http://tinyurl.com/cms9q43 . Sindsdien werd ook de zwarte lichaamsverhullende abaya voor dames verplicht.

 7. Dus…als je rijker wordt ga je steeds meer de vrouwen onderdrukken? Die moet ik even onthouden? Ik leer hier iets nieuws….:)

 8. Nee Leo, als je Kaaba bezet wordt.

 9. Er is altijd wel een aanleiding voor sommige barbaren om vrouwen te zien als tweederangs. Ligt het nu aan mij dat ik ernstig hoop op de ware revolutie in die landen? Die van de vrouwen die eindelijk opstaan en van al die baardige mannetjes eens kwijlende slaven weten te maken? Wellicht komen we dan ook eens af van al dat geloofsgebonden geweld…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s