Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich ganz ungeniert!

Wat leuk, Starsky & Hutch, of hoe heten ze: Moody & Sharks, nee, Standard & Poor’s, dreigen arrogante Noordeuropese landen als Duitsland, Nederland en Finland een A-tje minder te geven. Daarmee kan het onzalige idee van een Euro-der-sterken de vuilnisbak in; dat praat meteen een stuk makkelijker. Ook verder heeft deze dreigende verlaging van de kredietstatus alleen voordelen. Europa wordt aangespoord een beetje meer haast te maken met zijn eenheid. Merkel niet langer lijntrekken, Rutte de hypotheekrente afschaffen nog voor de zeepbel barst. Europa moet altijd tot zijn geluk worden gedwongen. “Tot onze spijt zien wij ons genoodzaakt samen te gaan en voor elkaar op te komen,” zal het weldra heten, en zo wordt Europa toch nog één. Alternatieven voor dorpsbewoners en zeurpieten komen er steeds minder.
Waar moet een belegger dan eens gaan beleggen? In Singapore, Noorwegen en nog een paar fijne landen. Europa heeft helemaal geen krediet meer nodig; het gaat immers zijn schulden aflossen?

11 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Europa, Nederland

11 Reacties op “Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich ganz ungeniert!

 1. En wie het laatst lacht, lacht in dit geval het best. Dan hebben Bert & Ernie, nee: Standard & P’s het nakijken.

 2. Bob

  “Daarmee kan het onzalige idee van een Euro-der-sterken de vuilnisbak in”
  Ahem, dat is niet waar.
  De “sterke landen” worden op het moment alleen maar slechter gewaardeerd omdat ze nu mede de verantwoordelijkheid voor de zwakke landen dragen in verband met het Eurorettungsschirm. Ze worden als het ware mede de afgrond in gesleurd. Als ze zich zouden afsplitsen is dat niet meer het geval, dan wordt de kredietwaardigheid weer beter. Zeer veel beter.

 3. Da hast Du recht. Maar dan zouden ze weer de afgrond ingaan omdat ze voor de buitenwereld veel te duur werden. Wie zou er dan nog bij voorbeeld een Mercedes kunnen kopen?

 4. Bob

  *** denkt na over een antwoord ***

  Dan moeten we net als de Chinezen de wisselkoers kunstmatig laag houden? Nee, dat krijgen we er niet door. We moeten dan zo super-efficiënt gaan werken dat ondanks de hoge loonkosten de produkten toch kunnen concurreren? Ook moeilijk.

  Maar die rare Italianen en luie Grieken te blijven ondersteunen, die dat eigenlijk helemaal niet willen (zeggen ze tenminste), das ist auch wieder so eine Sache.

  *** werpt de handen vertwijfeld in de lucht en weet het ook niet meer ***

 5. Wat “we” moeten weet ik natuurlijk ook niet. Als de leiders van Europa het niet weten, waarom zouden wij het dan wel weten? Gewoon doorleven en blijven lachen.
  Carter heeft toch indertijd de wereld laten opdraaien voor de Amerikaanse schulden door Dollars bij te drukken? Maar ja, de Duitsers denken altijd aan 1923, vooral degenen, die die tijd niet hebben meegemaakt.
  Ik put maar hoop uit de faillissementen van de onderbroekenfabrikant Schiesser en de treintjesfabriek van Märklin. Die waren failliet en zie aan, ze gaan gewoon door.

 6. Bob

  Of deze landen die allemaal failliet zijn gegaan in de geschiedenis:
  Beispiele Staatsbankrott

  We zullen het wel overleven, maar leuk is het niet.

 7. En vergeet niet Athene, 600 v.Chr. De Grieken hebben hem uitgevonden, de seisachthie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Seisachtheia en http://en.wikipedia.org/wiki/Seisachtheia

 8. Waren het niet deze bandieten bij S en P die o.a., Lehman nog een AAA status gaven toen die bank onder de eigen luchtballonnen bezweek??? Moeten we daar angst voor hebben? Oplichters die ons even de oren komen wassen? De Belgen hebben onlangs laten zien dat je ook op eigen benen een staatslening kunt krijgen. Men liet de Belgische bevolking intekenen op een staatslening met een leuke rente. Binnen een week vol geplempt met al dan niet zwart gespaard geld. Overigens zag ik onlangs in een documentaire dat van alle EU-landen bij de introductie van de Euro, alleen Luxemburg aan de normen voldeed. Ook Duitsland, Nederland, Finland en zo meer rommelden hun begroting in elkaar om zo aan de 3%/50% norm te voldoen. Geeft wel te denken natuurlijk. Die Euro had er niet moeten komen en we hadden er beter aan gedaan om de EGKS overeind te houden….

 9. Het is heerlijk dat de Euro er is, en Europa kan heel goed van de Europeanen lenen. Die Amerikanen heb ik nooit vertrouwd.

 10. Binnen de EGKS liep alles op rolletjes. De problemen kwamen pas toen we zo nodig om politieke redenen de zuidelijke Europese landen toevoegden en de subsidiekranen open draaiden. Toen we zonder echte controles onze harde valuta inruilden voor de mooie Euro-gedachte. Soms moet je dingen ofwel niet overhaasten, dan wel beter regelen. We zien nu wat er van komt als je dit allemaal opzij schuift……

 11. Pruttel, pruttel; word je een oude mopperkont, Leo? De EGKS eindigde in 2002. Ondanks mijn hoge leeftijd ben ik altijd meer geïnteresseerd in de toekomst.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s