Minimumloon Duitsland

De CDU wil het minimumloon invoeren in Duitsland, zegt zij. Of liever gezegd: dat moet zij van mevrouw Merkel. Waar is dat aan te danken? Er zijn toch nog geen verkiezingen? De SPD en de Groenen zullen er geen bezwaar tegen hebben en de coalitiepartner FDP: nou ja, die is al bijna weg.
Het is in ieder geval verstandig; het was wel van de gekke dat Duitsland de laatste tijd uitgerekend als lagelonenland wilde concurreren. Dat heeft Europa geen goed gedaan, en Duitsland zelf ook niet. Als mensen zo weinig verdienen dat er geld van de bijstand bij moet kost dat de staat geld en bouwen ze ook geen behoorlijk pensioen op, zodat er op termijn dus nog een tweede armoedegolf komt aanrollen.

17 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Politiek

17 Reacties op “Minimumloon Duitsland

 1. Het is wonderlijk hoe sommige landen toekunnen zonder iets dat op veel plaatsen elders als onmisbaar wordt gezien (zoals Noorwegen, een land zonder grondwet).

 2. Noorwegen heeft zoveel geld, dat heeft geen grondwet nodig…

 3. En ik maar denken dat alles ‘dort’ zo goed geregeld is. Blijken ze niet eens een minimumloon te kennen. Laat Donner het maar niet horen, voor je het weet is het al afgeschaft voor het is ingevoerd dan…

 4. Bob

  Aha. Ik lees bij Der Spiegel:

  “Ein Mindestlohn soll her. Kein gesetzlich vorgeschriebener zwar, aber immerhin ein allgemein verbindlicher. Die Partei (CDU) halte es “für notwendig”, eine solche Lohnuntergrenze “in den Bereichen einzuführen, in denen ein tarifvertraglich festgelegter Lohn nicht existiert”, heißt es in dem Antrag. Einzige Bedingung: Der Mindestlohn muss durch eine Kommission der Tarifpartner festgesetzt werden und sich am geltenden Tarifniveau der Zeitarbeit orientieren. Heißt übersetzt: 6,89 Euro pro Stunde im Osten, 7,79 Euro im Westen. Ein Mindestlohn light sozusagen.”

  Hoe kan eigenlijk een commissie van CAO-partners (Tarifpartner) een minimumloon bepalen in de bereiken waar geen CAO is? Daar zijn dan toch ook geen CAO-partners?

  Waar dat aan te danken is weet Der Spiegel ook: het minimumloon is een van de belangrijkste en krachtigste wapens van de SPD. Op deze manier verzwakt Merkel de SPD en maakt tegelijk de weg vrij voor de grote coalitie (CDU + SPD).

  Overigens is het goed nieuws. Het werd hoogste tijd. Het is weliswaar nog niet zo erg als een groot welvarend land zonder verplichte ziektekostenverzekering (de USA tot voor kort), maar het is een groot manco.

 5. Ja, de grote coalitie, daar had ik ook aan gedacht. Die moet er inderdaad maar komen.
  Ik weet niet hoe minimaal het minimumloon in andere landen is, maar de genoemde bedragen lijken me nog aan de zeer magere kant. Het is echter beter dan de € 3,06 die in sommige branches wordt betaald.
  http://www.welt.de/wirtschaft/article1889126/Niedrigster_Tariflohn_beginnt_bei_3_06_Euro.html

 6. Trijntje

  Ik heb bij de Rijksoverheid Nederland gezocht naar het minimumuurloon.
  Dat bestaat niet in Nederland: er is een minimummaandloon, minimumweekloon en minimumdagloon.
  De reden dat er geen minimumuurloon is: een volledige werkweek is niet in elke sector hetzelfde.
  Het minimumweekloon voor 23 jaar en ouder: €331,20.
  Afhankelijk van de werkweek ( 36, 38 of 40 uur) kom je dan op een minimumuurloon van €9,20; €8,72; €8,28
  Vanaf 15 jaar is er een minimumloon dat oploopt van €99,35 bij 15 jaar tot €281,50 bij 22 jaar.

 7. Trijntje

  Voor de goede orde: het gaat hier om het brutoloon. Hier worden premies en belastingen op ingehouden, afhankelijk van je situatie.

 8. Dank voor de informatie, Trijntje

 9. De OECD houdt voor 30 westerse en de Bric-landen bij hoe zij zich in concurrentiepositie tot elkaar verhouden. Zij verwerken landelijke statistieken van o.a. het CBS tot geharmoniseerde statistieken zodat er vergeleken kan worden. Hun lijst voor het werkelijke minimumloon staat hier en is bijgewerkt tot 2008: http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=RHMW

  De bedragen zijn in USD. Duitsland komt idd niet in deze lijst voor, en opvallendgenoeg Zwitserland en Oostenrijk ook niet. Dus ook die landen zullen officieel geen minimumloon hebben. Bovenaan staat Luxembourg met 12,5 USD/h, daarna Frankrijk met 11,9 en Ierland met 11,2 gevolgd door België en Nederland met 10,8 USD/h.

  In het midden zit de USA waar het minimumloon in 2008 flink is gestegen van 5,6 naar 6,3 USD. Opmerkerlijk is dat Zuid-Korea maar op 3,1 zit terwijl hun gewone lonen hoger zijn dan in Nederland en ook de kosten van levensonderhoud zijn er hoger.

  Griekenland zit op 5,1 en Turkije op 1,9 USD.

 10. Bob

  Sinds wanneer is er een minimumloon in de USA? Ik kan me herinneren aan verhalen over serveersters die 2 dollar per uur verdienen en de rest met fooien moeten zien te krijgen.

 11. @Bob: Ook een mooi overzicht, waarop duidelijk staat dat het minimumuurloon voor wachters en serveerders in de USA maar 3 euro is. Ik had dit altijd wel begrepen en snapte dat je daarom 15% fooi hoort te geven, maar nu staat het netjes zwart op wit.

 12. Wij vinden het als werkgever in Duitsland een uitstekend idee. Wij betalen nu al meer dan het CAO-horecaloon, plus vakantiegeld en een kerstpakket. Ook mogen de werknemers tijdens werktijd niet-alcoholisch drinken wat ze willen, en nadat het ontbijt voorbij is mogen ze best een overgebleven broodje van het buffet nemen. Dat blijkt in Duitsland niet normaal te zijn, je neemt je eigen eten en drinken mee naar het werk. Wij willen dat onze werknemers zich goed voelen bij ons en met plezier werken zonder het gevoel te hebben uitgebuit te worden. Je hebt in onze branche loyale medewerkers nodig, want er moet ook in het weekend, in kindervakanties en op feestdagen gewerkt worden. Zeker met kamermeisjes, die toch iedere dag met de eigendommen van gasten in aanraking komen, moet je ook voorzichtig zijn dat zij geen supplement voor hun inkomen gaan zoeken. We hebben net deze week weer sollicitatiegesprekken gehouden en het valt op dat mensen aangenaam verrast zijn over het salaris. Dit is toch wel een teken aan de wand hoe andere werkgevers in onze regio betalen. Die zwarte schapen maken niet alleen de branche tot schande, en zorgen er daarnaast voor dat niemand in de horeca wil werken, maar het belangrijkste is dat het concurrentievervalsing is. Ik moet meer vragen voor mijn kamers en mijn eten omdat ik mijn mensen fatsoenlijk betaal.

  Met dat CAO-loon is overigens in Duitsland iets merkwaardigs aan de hand. Niet alleen geldt een CAO niet voor de hele branche, zoals in Nederland, maar daarnaast mag je als lid van de Horecaorganisatie de CAO voor jouw bedrijf als niet bindend verklaren. De meeste bedrijven doen dat ook, zelfs diegenen die net als wij toch al meer betalen, aangezien er een aantal ongewenste clausules instaan voor werknemers en werkgevers. Een belachelijke situatie dus.

  Het wordt nog een hele kluif om de duitser zover bereid te krijgen dat hij het minimumloon accepteert. Want ja, hij wil nog wel zijn haar voor € 9 laten knippen, en zijn middagmenu voor € 4,50 blijven eten.

 13. Ach ja, er waren toch van die rechtszaken: personeelslid ontslagen want had twee Maultaschen uit de bejaardenkeuken mee naar huis genomen. Dat is Duitsland op zijn smalst.

  Zouden nou de 400 Euro baantjes er ook aan gaan?

 14. Waarom? Je kunt met een 400 Euro-job je personeel per uur toch fatsoenlijk betalen? Dat doen wij ook.

  Het is ons al opgevallen dat de gemiddelde Duitse manager graag de ongelimiteerde macht in handen heeft. Het ging bij die rechtzaken toch niet om het ene statiegeldflesje of het ene bolletje van de dag ervoor. Het ging erom dat het personeel zelf begon te denken (doodzonde in D) en dat er geen toestemming aan de manager was gevraagd. Twee enorme fouten in het hierarchisch denken van de Duitser.

 15. karel

  laat u niets wijsmaken, merkel probeert zoals duitsland altijd heeft gedaan zijn bewoners te onderdrukken vandaar geen minimumloon, de rijken aan de macht, zo gaat dat in een moderne economie.dus vergelijkingen die hier in belgie worden gedaan steunen eigenlijk op cijfers die niet kloppen, elke goede economist weet dat maar durft zijn bek niet open te doen door eigenbelang, vraag dat maar eens aan de heer de grauwe.de politiek heeft er alle belang bij om de lonen niet te laten oplopen zoals in luxemburg (minimumloon 1.801,49 euro tegenover 1.443,54 euro voor belgie) van die 357,95 euro zouden we eens onze energiefactuur kunnen betalen stel je voor de 20.000 gezinnen die dit ineens wel kunnen wat een afgang voor onze politiekers.

 16. Inmiddels is er een half jaar voorbij en inderdaad, niets meer gehoord over dat minimumloon.
  Duitsland onderdrukt niet zo zeer zijn bewoners als de werknemers uit het buitenland, die zeker geen minimumloon zouden krijgen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.