Eurogebeier

Tot degenen die het hardste schreeuwen tegen de zog. ‘hulp’ aan Griekenland behoren de Beieren. Het had dezer dagen niet veel gescheeld of zij waren uit Europa uitgetreden. Volgens hen moet Europa vooral niet verworden tot een inrichting voor geldoverdracht.

De Bondsrepubliek Duitsland is reeds zo’n inrichting. Dank zij de Länderfinanzausgleich worden arme deelstaten door de rijkere geholpen waar dat nodig is. En Beieren is binnen Duitsland het donorland dat het meeste geeft. In 2010 stortte de deelstaat 3,5 miljard in de kas van de bond. Maar hoe is Beieren zo rijk geworden? Dat dankt het aan de grote aantallen immigranten uit de ex-Duitse gebieden na 1945. Met deze goedkope arbeidskrachten kon de achtergebleven argrarische deelstaat zich eindelijk ook industrialiseren. En daarbij werd het geholpen met … geld uit (toen nog) Bonn. Tot 1986 was Beieren geen donorland, maar een ontvangend land. Met geven begon het pas in 1994, na succesvolle modernisering.

Welbeschouwd was Beieren ook al ontvangend land geweest toen Pruisen, tijdens en na de regering van Lodewijk II (1864–1886), miljoenen heeft gestort om een deel van Lodewijks schulden te betalen. Miljoenen, dat waren de miljarden van die tijd. En dan heb ik het nog niet eens over de miljarden die onlangs van Berlijn naar München werden versleept om een rotte Beierse bank te redden.

Kortom, Beieren is een nouveau riche, die niet zou moeten schreeuwen, maar in dankbaarheid de zegeningen van de financiële solidariteit gedenken.

29 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Europa

29 Reacties op “Eurogebeier

 1. Bob

  Interessant. Dat moet je ook eens in het Duits publiceren.

 2. Heb ik gedaan. Heb het iets voorgedateerd, want ik vind niet dat hier Duitse artikelen bovenaan moeten staan.

 3. Ik ken Beieren slechts van doorheen rijden richting Tsjechië of van bezoeken aan München en de bergachtige gebieden ten zuiden daarvan. Mooi landschap, leuke stad, veel techniek, mooie stadions en een goede voetbalclub. Of die deelstaten links en rechts nu betalen of ontvangen doet er voor mij als bezoeker niet zoveel toe. Ik denk dat het meeste geld naar de voormalige DDR-staten gaat toch? Maar dat is allemaal toch min of meer eigen volk eerst. Bij Griekenland weet je niet waarom je eigenlijk moet betalen. Het volk is te trots om ook maar iets van haar donaties in te leveren, er zijn een miljoen ambtenaren, de pensioenen liggen nog flink onder de onze qua leeftijd van aanvang, men exporteert niets en doet net of men recht heeft op dat geld. Het is die houding die maakt dat ook voor mij nog niet duidelijk is waarom er zoveel miljarden naartoe moeten. Onlangs hadden die malloten in Athene bedacht dat ze 400 Abrams-tanks in de VS wilden kopen. Wat ze daar mee moeten is een raadsel. Maar alleen het idee al… . Dan zijn die Bayern nog niet zo gek naar mijn mening. Die kopen wel BMW’s, maar geen tanks!

 4. Het idee Europa is dat de Grieken, Portugezen, Polen enz. ook ‘onze mensen’ zijn, net als de Beieren.
  Die 400 ouwe tanks kregen de Grieken overigens door de USA ter overname aangeboden, zeg maar opgedrongen, zoals het meestal gaat met de bondgenoten van dat land. Ze hebben nog niet ingestemd; de transportkosten schijnen een probleem te zijn. Ook Duitsland en Nederland dumpen hun oud roest meestal in Turkije of Griekenland.
  Als er eenmaal een anti-stemming is, is er al gauw ook anti-propaganda. Of er van al die ‘info’ ook iets klopt hoef je natuurlijk nooit te controleren.

 5. Leo

  @Emigrant – Die Abrams tanks zijn aardig state-of-the-art hoor, geen oud roest!

 6. Ze moesten uitvoerig worden opgeknapt, dus het zullen gebruikte exemplaren zijn. Misschien hadden ze blikschade uit Afghanistan?

 7. Dit schijnt de bron van de tank-hoax te zijn: http://www.defencegreece.com/index.php/2011/10/the-u-s-approved-to-grant-400-m1a1-abrams-to-greece
  Of liever de iets langere Griekse versie ervan: http://www.hellenicdefence.gr/eidiseis/e2011/110929c.html
  http://www.hellenicdefence.gr/eidiseis/e2011/111011d.html
  Een particulier tijdschrift over defensie blijkbaar; geen officieel orgaan.

  De USA verlenen toestemming die tanks gratis (δωρεάν) aan Griekenland over te doen. Tweeërlei opties voor renovatie, à enkele tientallen miljoenen. Meer is er niet. Griekenland aarzelt vanwege de te verwachten vervolgkosten. Zie ook hier: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,791010,00.html.

  Als ik dat in een half uurtje kan uitzoeken kan een beetje krant het toch veel beter? Het treurige van Nederland is echter, dat daar geen ‘beetje krant’ meer over is. En daarom wordt er zo uit de nek geluld.

  Ik geloof graag dat de USA die tanks kwijt wil. Zo’n schuldencrisis is leuk en aardig, maar die moet natuurlijk geen schade toebrengen aan de verspreiding van Amerikaans wapentuig: http://in.reuters.com/article/2011/10/05/idINIndia-59725120111005 Vandaar ook, dat het onder schulden gebukt gaande Nederland steeds van die gevechtsvliegtuigen moet kopen.

 8. Was inderdaad een genante hoax, die 400 tanks. Maar de PVV stond al gelijk kamervragen te stellen, hahaha.
  Maar goede observatie hierboven; worden we nu een federatie of niet met Europa? Het is dezelfde situatie als met elk land met rijke en arme gebieden. Hier stoten we Groningen ook niet uit het koninkrijk.

 9. Niemand vindt het leuk voor een ander te betalen, vooral niet als hij van mening is dat hij er hard voor gewerkt heeft en een ander niet. En hoe die ander dan heet, (Griekenland, uitkeringstrekkers, asielzoekers, Groningen, voormalig Oost-bloklanden, etc) dat doet er dan eigenlijk niet toe.

 10. Nee, dat is niet leuk, en daarom is het van belang dat overheden en media voor de klagers de zaak wat in perspectief zetten. Euro-opvoeding dus. Daar is echter weinig tot helemaal niets van te merken.

  Hebben de klagers er echt ‘hard voor gewerkt’ of hebben zij vooral, net als in de koloniale tijd, randgebieden uitgebuit? Een verstandig artikel vind ik dit:
  http://www.tnr.com/article/economy/95989/eurozone-crisis-debt-dont-blame-greece

  In dit verband Groningen te noemen is ongepast. Er is geen buitengewest te noemen waaraan Nederland zich zo heeft verrijkt als Groningen.
  Slochteren, need I say more?

 11. Als alles in perspectief moet worden geplaats komen we terecht in een sterk filosofische, maar weinig praktische wereld. Immers, het aloude Europa kent een zeer gewelddadige geschiedenis. Maar dat geldt ook voor de rest van de ons bekende wereld. Als wij terughoudend moeten zijn t.a.v. ons eigen verleden, hoe zit het dan met de altijd op expansie gerichte Fransen? Het Imperial England? De enorme rijkdom van Spanje, gekoppeld aan de geloofsverbreiding van dat land? Hoe moeten we de nu zo lijdende Portugezen benaderen? En hoe de Duitsers? Zijn de Scandinavische volkeren ineens wel beschaafd na al hun Vikingstrooptochten, die hen zelfs tot midden-Europa voerden? Hoe moeten we de geschiedenis lezen van de Moren die zich tot in Spanje wisten te vestigen of de moslims die nog maar een paar eeuwen terug met geweld hele delen van Oost-Europa gijzelden en tot aan de poorten van Boedapest wisten door te stomen? Hoe moeten we de ondergang van van het Oost-Romeinse rijk zien in dat kader? Hoe de ontwikkeling van Amerika? De uitroeiing van de indianen en de volkeren van Zuid-Amerika? Hoe moeten we de invloed van de Sovjet-Unie duiden op hele delen van de wereld? Hoe die van Japan op het Koreaanse schiereiland? En moeten we ons niet schamen voor het feit dat we Australie vol plempten met gevangenen? De schuld die Engeland aan Ierland zou moeten afbetalen is een mooi voorbeeld wellicht. Kortom, als we maar steeds naar het verleden kijken komen we nooit toe aan een betere toekomst. Ik voel mij pesoonlijk niet schuldig aan de evt. slavernij of zoiets. Ik ben van ver na die tijd, net zoals veel Duitsers van nu niets op hadden of hebben met Hitler en zijn doctrine. Laten we vooral eens goed kijken naar hoe we er samen uit kunnen komen zonder dat we nu meteen overal lange tenen en gevoelige zaken naar boven halen. Het gaat nu om een economisch vraagstuk. Moet je nu maar onbeperkt geld blijven pompen in een land dat niet in staat is voldoende te bezuinigen op haar eigen ambtenarenapparaat. Of doen we wat de meeste semilinkse partijen zo graag zien als vorm van bezuiniging, gewoon de lasten verhogen en weer een nieuwe heffing instellen op vet eten (DK) of het vliegen (NL) waardoor je weer eens doet aan symboolpolitiek en door kunt gaan met leuke dingen voor de mensheid……zoals het leren van echte geschiedschrijving…

 12. Je doet het wéér, Leo, je roept maar wat en controleert in geen velden of wegen of het wel klópt, dat Griekenland niet op zijn ambtenaren bezuinigt.

  Frankrijk, Engeland: dat is allemaal verleden tijd. Die landjes zijn niet noodzakelijk beschaafder geworden, maar noodgedwongen wel wat bescheidener. Ze beginnen (langzaam) hun plaats te kennen in de nieuwe wereldorde, net als Utrecht en Gelre dat al eerder hadden gedaan. Het gaat nu om schaalvergroting of verbrijzeld worden.

 13. Die tankshoax is al een dag of 4 terug door minister De Jager in de 2e kamer ontkracht. Er werd toen duidelijk dat de tanks gratis waren en dat Griekenland dan wel voor het transport en wat opknap-kosten moest betalen. Dat is een flinke som geld en de Grieken die dit jaar 18% op defensie bezuinigen hebben dat geld niet, dus ging het feestje niet door. Griekenland heeft daarnaast weinig aan die dingen. Met hun grootste vijand Turkije moeten ze in hoofdzaak door diep water. Maar het werd natuurlijk aangegrepen voor/tegen het EU-noodfonds. En als een verhaal in iemands straatje past, dan wordt dat niet in twijfel getrokken.

  Erger vind ik wat er gebeurde in Slowakije. Daar is een regering gevallen, om hun steun aan het EU-noodfonds er door te drukken. Heeft met die unaniemiteit te maken die de EU zo verlamt. Daarbij hebben de Slowaken een goed punt. Zij zijn veel armer dan de Grieken. Dus waarom moeten zij die rijkere Grieken helpen? En dat is de reden dat het via een noodfonds moet gaan en niet via directe verplichte betalingen van lidstaten aan elkaar. Landen moeten naar draagkracht het noodfonds vullen en de EU moet dat inzetten als een land dreigt om te vallen.

  Dat gebeurt ook al jaren in NL. Er gaat op dit moment geld van de Randstad richting Limburg. Iedereen weet dat, maar niemand weet hoe dat precies geregeld is. Het is ook niet zo dat bijvoorbeeld de provincie NH jaarlijks een miljoen op de bankrekening van provincie Limburg stort. Eerder is het via belastingvoordelen of subsidies die uit Den Haag wat meer richting Limburg gaan dan richting Noord-Holland. En geen Nederlander die er mee zit.

  Die solidariteit is in de EU ver te zoeken. En eigenlijk heeft de EU daar de plank volledig misgeslagen. Eerst de economiën aan elkaar koppelen via een centrale munt en vervolgens opportunistisch met een gammel politiek systeempje aan de kant staan wachten of dat iets gaat worden. Natuurlijk gaat zoiets fout. In in mijn ogen is die fout niet ontstaan door de slechte economie van Griekenland (die hadden ze al jaren), maar door de inmiddels goed groeiende economie van Duitsland. Die groei zorgt voor een te groot verschil binnen de Europese economien.

  Duitsland mag best uit het dal opkrabbelen, maar dan wel wat minder vlot omdat ze een te zwaar gewicht in de Europese weegschaal leggen. Ik denk dan ook dat een noodfonds aardig is, maar flexibeler moet. Haal het bij die landen die het kunnen trekken en doe niet iets simpels naar inwonertal. Kortom Nederland en Duitsland per inwoner zwaarder belasten door dat fonds dan Slowakije. Als het in Slowakije beter gaat, dan laat je ze meer in het noodfonds stoppen.

  Blijft wel de vraag of mensen de EU-politiek vertrouwen met zo’n grote pot geld. Het politieke systeem vind ik driewerf brak en grotendeels ondemocratisch en vooral te bureaucratisch. Gaat die pot uiteindelijk niet gewoon op aan die bureaucratische kosten?

 14. @Ximaar: Potdomme, schrijf ik een hele reactie vol, is hij ineens verdwenen! Ik kom later nog op je punten terug.

 15. @Emigrant – Ik reageer altijd op overdreven stellingen met wellicht een overkill aan tegenovergestelde meningen. Zodra jij wijst naar het verleden om aan te geven waarom we nu ineens vol voor die Griekse steun zouden moeten gaan doe ik dat ook maar eens. En de geschiedenis van ons werelddeel (e.a.) is nu niet bepaald een toonbeeld van democratische beschaving. Als jij wijst naar het feit dat onze rijkdom slechts is ontstaan door anderen te knechten of leeg te halen, geldt dat ook voor alle volkeren die via landjepik en indoctrinatie anderen onder de knoet hielden. Daarbij heb ik nergens bezijden de waarheid georeerd naar ik meen. De geschiedenisboeken geven me gelijk en ik had nog wel wat voorbeeldjes kunnen geven van grof geweld en verkeerde doctrines….

 16. @Leo: Ja uitbuiting, plundering, landjepik enz. is aan de orde van de dag. Maar eerst iemand kaal plunderen en de grond in trappen, vervolgens ontkennen dat gedaan te hebben, het slachtoffer dankjewel laten zeggen en uitschelden omdat hij niet meer overeind kan komen en er miserabel bij ligt, dat gaat me iets te ver. Ik ken het wel uit de sado maso sekspraktijk, maar daar is het een spelletje; hier niet. Misschien ben ik inderdaad te aardig voor deze wereld.

 17. Leo

  Zelfs de bekende kritische cineast Michael Moore was ooit verbijsterd toen hij in NYC sprak met een Griekse fruitplukker die maar liefst vier weken vakantie had tegen 1,5 week voor een Amerikaanse werknemer…. . De Grieken hebben meer geprofiteerd van de EU dan omgekeerd… . Enigermate kritische houding naar al die geldstromen die kant op lijkt mij geen overbodige luxe, gezien de geschiedenis van alle subsidies die men al eerder toucheerde….

 18. Bob

  Leo, je komt met mooie geschiedenisvoorbeelden en goede argumenten, maar op het einde dooft het uit door een sneer naar de semi-linkse partijen en naar een paar belastingen die bij jou niet in de smaak vallen.

  On-topic:
  Het komt allemaal neer op iets wat de wijze HiD senior mij al eens leerde toen ik nog een kind was:
  “Daar waar mensen met gemeenschapsgeld omgaan, wordt geld verspild.”

  Hoe groter de gemeenschap, hoe meer geld, des te groter de verspilling.

  Als we daar nu eens iets aan konden doen, bijvoorbeeld door persoonlijke financiele consequenties voor de beslissers, een persoonlijke utopie van mij, dan verandert er misschien iets. Een andere oplossing zie ik niet.

  Een aantal Grieken wil zelf niet in de Europese gemeenschap blijven. Of in ieder geval willen ze niet de voorschriften opgelegd krijgen die ze ertoe dwingen op dezelfde manier economie te bedrijven als in Duitsland. Ik ben van mening dat:
  1 – te veel landen te snel om politieke redenen in de Euro-gemeenschap zijn opgenomen
  2 – de regels van die gemeenschap zo snel verwaterd zijn, ook door Duitsland, dat die hele gemeenschap nu daardoor in elkaar stort
  3 – dat de situatie nu zo uit de hand is gelopen dat het, met de gegeven voorgeschiedenis, inderdaad beter is wanneer een paar landen uit de gemeenschap worden geheveld.

  Waarbij 1 en 2 meer vaststaande feiten zijn dan een mening.

 19. @Xiwel: De fout die de Slowaakse regering heeft gemaakt, is de vertrouwensvraag stellen. Vervolgens zag de oppositie zijn kans schoon van de premier af te komen. Algemeen wordt aangenomen dat het tegen stemmen helemaal niet ging om de euro. Waarom zou het parlement anders direct erna wél voorgestemd hebben?

  @Leo: Hoeveel dagen per jaar heeft een doorsnee werknemer in Nederland, Engeland of Duitsland vakantie? Toch minimaal 20 dagen, da’s ook een week of vier.

 20. @Natascha – De documentaire is al een paar jaar oud en toen hadden wij in die landbouwsector dergelijke voorzieningen vast niet. Dat een gemiddelde Nederlander tegenwoordig zoveel vrij heeft dat hij/zij wel 4 keer per jaar op vakantie kunnen vind ik zelf niet zo’n goede ontwikkeling. Want ondanks de ‘teruggang door het rechtse regeringsbeleid’ komen we hooguit een keertje minder in de verleiding op vakantie te gaan naar Nieuw-Zeeland ipv Zeeland. Ik chargeer, ik realiseer me dat, maar toch….
  @Bob – Ik verzet me altijd tegen semilinkse dogma’s. Ik zag niemand van de semilinksen en principelozen demonstreren op het Damrak gisteren. Men vindt het kapitalisme eigenlijk prima. Per slot van rekening verdienen veel van die lui nu een geweldig salaris bij banken, accountants en adviseurs. Weg loze links praat zodra het geld in de zakken vloeit…… Ooit joeg de Christelijke prediker Jezus dat soort volk uit zijn tempel toch??? Tijd om dat nu eens te doen met al dat graaiende volk dat het echte volk ziet als werkmieren….

 21. @Natascha: Klopt wat je schrijft over de officiële politiek. Waar ik het meer over had was de man/vrouw in de straat die druk uitoefenen op die politiek via peilingen en verkiezingen. Ik heb wat interviews met hen gezien en daar werd vooral dat argument van ‘zij zijn rijker’ gehoord. Dat zal ook een rol spelen bij de keuze van de politiek. Nu er zonder verkiezingen een andere regering word gevormd merk je daar niets van. Als er wel verkiezingen waren gekomen, dan had het duidelijk anders uit kunnen pakken en lag mogelijk dat land nog steeds dwars.

 22. @Leo: Jezus was geen christelijke, maar een joodse prediker.

 23. @Xiwel/-maar: Mijn ideale noodfonds is vijf maal zo groot als het juist beslotene, bestaat al langer dan een jaar en uiteraard betaalt iedereen er naar draagkracht aan. Dan hoeven Slowaken of andere dorpelingen niet te denken dat zij nu aan Griekenland, Portugal of wat dan ook moeten betalen. Het fonds bestaat rustig als een appeltje voor de dorst op de achtergrond. Alleen al de aanwezigheid werkt geruststellend, zodat er minder paniek en druk van speculanten ontstaat. Dat kan natuurlijk alleen als er ook eurobonds zijn, een euro-minister van financiën en Europese federale belastingen. (Ja, ik ben mij bewust dat ik Europa niet meer zal meemaken.)

  Duitsland, maar ook de Benelux en Frankrijk, zeg maar de landen van de harde kern, hebben Europa naar zich toe gezogen, zijn medeverantwoordelijk voor de verzwakking van het zuiden. In het artikel waarnaar ik hier boven verwijs wordt zichtbaar hoeveel miljarden de kern in de afgelopen jaren aan de periferie heeft verdiend. Dan moet er nu niet gekrijst worden als er om technische redenen wat geld de andere kant op moet. Wat er gebeurt is analoog aan de oude wereldrijken en aan de koloniale tijd (en aan de ‘ontwikkelingshulp’, maar die was niet rendabel genoeg): de periferie verrijkt de kern. De arme periferen krijgen af en toe een fooi, worden daarvoor geminacht en uitgescholden en moeten luidkeels dankuwel roepen.

  Tien jaar geleden heette het overigens nog dat het zwaartepunt van Europa zich naar het zuiden zou verplaatsen. Is niet. De mensen roepen ook maar wat.

  De kosten van de eurobureaucratie zullen sterk verminderd worden wanneer nationale regeringen worden afgeschaft of in omvang beperkt. Brussel en Straatsburg kosten niet zo veel.

  Democratie is erg gezellig als alles goed gaat, maar aan de vooravond van een grotere crisis heb je er niet veel aan.

  Moeilijk te begrijpen voor een niet-econoom is waarom Griekenland in lijstjes altijd als betrekkelijk rijk land wordt opgevoerd. Ik ben er vaak geweest en weet dat het niet rijk ís. Het zal wel iets met de interpretatie van het BNP te maken hebben; het gaat boven mijn pet. Decennia lang gold Zweden als het rijkste land van Europa, nog vóór Zwitserland. In werkelijkheid waren de Zweden toen aanzienlijk armer dan Nederlanders, en zeker dan Zwitsers. Suriname, nog zo’n land dat op papier veel rijker is dan zijn omgeving. Klopt gewoon niet.

 24. @Emigrant: Een paar maanden terug schreef ik ergens dat Lubbers een lans brak voor de Eurobonds. Denk ook dat dat in de huidige situatie de oplossing is. De EU is stabiel en leent via die Eurobonds geld, ipv Griekenland of een ander land dat door Moody’s c.s. met te hoge rentes wordt opgescheept. Zoiets kan vrij snel en zonder politiek gekrakeel worden ingevoerd via de ECB. Het is dan nog niet zo dat landen hun macht over de nationale economie kwijtraken. Meer dat de ECB zorgt voor stabiliteit en lage rentes die de wind uit de zeilen neemt van speculanten en die vervelende Amerikaanse rating-organisaties.

  Daarnaast is het wel belangrijk dat Griekenland ontwikkelingshulp krijgt voor het innen van belastingen en dat de EU eens over de brug komt om hun buitengrens wat beter te bewaken. Daar hebben en hadden ze veel ellende van. In Spanje en Italië heeft de EU al geholpen en om die reden concentreert de illegale migratie zich op Griekenland.

  In de afgelopen jaren kreeg dat landje met maar 10 miljoen inwoners meer dan 10x zoveel asielzoekers als wij ooit in Nederland in de zogenaamde topjaren hebben gehad.

 25. @Xiwel: Nu de rating agenturen steeds meer ook grote en degelijke banken een lager cijfer geven gaat hun mening ook minder betekenen, zou het niet? Als we nou eens allemaal een A minder namen? dat praat wat makkelijker….
  Een Duitse zegswijze: Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich ganz ungeniert.

 26. @Emigrant – Excuus, idd was hij indertijd nog een joodse prediker….:)

 27. @Bob – punt 3: Vreselijk! Landen uit Europa? En wat gaat er dan met hen gebeuren? Die gaan zitten wrokken en halen de Chinezen binnen, of in het geval van Griekenland: de Russen. Wil je dat dan?

 28. Bob

  Als de Russen of de Chinezen Griekenland willen hebben, dan mogen ze van mij.

 29. @Wie het toerisme in Griekenland een beetje heeft gevolgd de laatste jaren weet dat het er nu al barst van de Russen die er hun zwarte geld graag spenderen. In een vruchtbare zandbodem, want ook de Grieken zijn niet gek van een beetje zwart geld…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s