Nazomerfietsen

Als een late wesp maak ik nog wat tochtjes voordat de winter weer toeklapt en het landschap voor maanden ontoegankelijk maakt. Gewoon nog wat vertrouwde plekjes.
.
Fietsen om een vulkaan
Ons vulkaantje heet Amöneburg. Het is al heel lang dood en zal niet meer tot leven komen. Als er iets gaat uitbarsten in Duitsland dan is het de Eifel, waar bij Maria Laach de zwaveldampen nog uit het kratermeer opstijgen. Maar omdat het 12.000 jaar geleden net is uitgebarsten, geologisch gesproken dus gisteren, is het niet waarschijnlijk dat het vandaag weer zal gebeuren, zeggen ze. Hoewel er al een helemaal niet slechte rampenfilm over is, genaamd Vulkan.
Eruptief was op de Amöneburg wel het misbruikschandaal. Het is een katholiek eilandje in een zee van protestanten. In zo’n geval doet het Vaticaan altijd iets extra’s: in dit geval een grote kerk en een seminarie. En inderdaad, daar is het gebeurd.
.

Foto Andreas Trepte

.
Schweinsberg
Nee, in Schweinsberg had ik vandaag geen zin, dus u krijgt alleen vage plaatjes uit de verte. Ik ken trouwens een jongen Von Schweinsberg, geen prettig type. Maar die heeft met dat kasteel niets te maken; er wonen tegenwoordig welgestelde mensen in. Luxe appartementen. Als ze maar niet gehorig zijn.

Ook wat rommelig is de foto van deze watermolen, was dat nou bij Betziesdorf?
.

Scherp gestoken is echter de foto van een boerenhoeve onderweg.
.
Von Stumm
Zou Ferdinand Stumm op het schoolplein erg gepest zijn met zijn achternaam? Hij is er in elk geval goed overheen gekomen, want hij verdiende een fortuin in de wapenhandel tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870 en kreeg toen een ‘von’ voor zijn naam. Von Stumm, zo iemand lach je niet meer uit. En hij bouwde een kasteel in Rauischholzhausen. De locatie kocht hij van de laatste telg van het geslacht Rau. Het kasteel werd groot en eclectisch, gebouwd in de zg. Klein-Potsdamer Stil. Het werd omgeven door een enorm park (32 ha.). Als je geld had in die tijd liet je je park doen door Siesmayer uit Frankfurt. Die heeft er inderdaad iets prachtigs van gemaakt, waarbij met de golvingen in het landschap optimaal rekening wordt gehouden. Alleen heeft de Universiteit Gießen, aan welke het kasteel tegenwoordig behoort, niet meer de beschikking over de tweeëntwintig tuinlieden die voor de instandhouding waren voorzien. Mevrouw Von Stumm schijnt de afstanden in het park per ponywagen afgelegd te hebben, maar een gezond mens kan het ook te voet en het is schitterend wandelen. (Ja ja, Kaffee und Kuchen zijn er ook, maar alleen op zon- en feest.) Herr Von Stumm voelde zich zo adellijk, dat hij in de kerk die hij aan de dorpelingen cadeau deed een aparte ingang voor hem en zijn gezin liet aanbrengen; een privilege dat alleen edellieden toekomt. In 1936 was het afgelopen met de Von Stumms. De Nazi’s kochten het bouwwerk en brachten er een kindertehuis in onder (Volkswohlfahrt). Van mensen van de Universiteit Gießen heb ik gehoord dat zij jaren later in de kelder nog 120 pispotjes hebben aangetroffen.

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Fietsen

4 Reacties op “Nazomerfietsen

  1. De foto van Amöneburg is vervormd omdat de hoogte- en breedtewaardes niet overeen komen. Het beste is om alleen een breedtewaarde in te vullen en dan bedenkt het systeem er de juiste hoogte bij.

    (De Hainmühle hangt bij Betziesdorf in de Ohm; Betzdorf ligt 100km westelijker rond de Sieg.)

  2. @Ximaar: Ja, Betziesdorf is het, ik was slordig. Je moet er zelf zijn langs zijn gekomen.

    WordPress scaleert geheel automatisch. Ik heb nu maar de kleinere versie van dezelfde Wikipedia-foto genomen.

  3. Klopt, anders had ik de foto niet zo snel kunnen plaatsen. 🙂

    Ben overigens niet door Betziesdorf zelf gegaan, wel eerder eens door dat andere Betzdorf.

  4. Het heeft even geduurd, maar nu kan ik eindelijk vertellen dat ik op die plek bij de Hainmühle te Bürgeln heb gestaan. Zelfs met de camera in de aanslag. Maar toen bedacht ik dat ik de waterval in de Eder een aantal uren eerder op de foto had genomen en ging ie weer in de tas.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.