Federweißer

Federweißer: de nieuwe witte wijn die nog gist in een fles die opengelaten is. Of heet dat most? Nee, als most begint het; dan gaat het gisten. Had allang geen Federweißer meer gedronken. Veel alcohol zat er nog niet in, het was eerder bruisend druivensap, dus ik kon makkelijk nog een paar glazen drinken. De zon scheen er zo mooi bij op het balkon.
Dronken ben ik inderdaad niet geworden, maar het was wel een vreemde nacht. Dat komt zeker door de andere stoffen die er nog in zitten. Gist ofzo. Het is geen zuiver spul.
Eerst kwamen er dromen. Niet al te verontrustend, maar ook niet prettig. Daarna kwam er een golf van herinneringen aan dingen die ik allang vergeten was. Bij voorbeeld de grote Arabische muziekavond die ik in 1980 heb georganiseerd, met ƒ 22.000 subsidie van de Iraakse ambassade. En hoe ik een vooraanstaande persoonlijkheid bereid had gevonden om het openingswoord te doen. En hoe ik die later een doosje erg mooie wijn heb bezorgd. En hoe ik eens naar een bijeenkomst in een kasteeltje bij Namen was gereden waar ik getolkt heb, wat ik eigenlijk helemaal niet kan. Soms kun je meer dan je kunt, maar meestal veel minder. Het Franse woord voor verkeersknooppunt herinner ik me ook ineens: échangeur.
Kortom, die Federweißer lijkt mij een soort geheugendrank. Er is nog bijna een halve fles. Ook inzetbaar bij Alzheimer?

5 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Persoonlijk

5 Reacties op “Federweißer

  1. Bob

    Ik heb geen ervaring met Federweißer. Dat wil zeggen, ik heb een keer een glas gedronken, maar geen van de bewustzijnsverruimende ervaringen meegemaakt die je beschrijft. Waarschijnlijk een kwestie van dosering 🙂

    Ik heb net een zeer spannend nieuw boek gelezen over een vrouw met geheugenverlies, een echte psycho-thriller. Het is oorspronkelijk Engels van ene Watson, de Duitse titel is “Ich darf nicht schlafen.” Ik had erover gelezen in der Spiegel, ik heb het mevrouw HiD aangeraden die heeft het ook in een ruk uitgelezen.

  2. Ha, dank voor de tip.

  3. Het brein doet soms vreemde dingen met ons, mensen. Zeker als er een gistende substantie via de maag naar die natuurlijke computer wordt verzonden. Net het boek van Dick Schwaab uit, hersenspecialist en criticaster van alles wat met geloof van doen heeft, uitgelezen. Dan zie je dat mensen die in bepaalde omstandigheden verkeren allerlei dingen hallucineren en horen of zien. Het brein speelt spelletjes met ons mensen.

  4. Gelukkig maar, anders zou het leven helemaal zo saai worden.

  5. @Bob: Ik lees nu Watson, heel spannend inderdaad. ’s Avonds moet ik ervan afblijven, anders kan ik niet slapen. In het Engels heet het Before I go to sleep.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.