Zunig

Het is niet waar! Nederland gaat BE ZUI NI GEN! IK denk dat ik dit in mijn lange leven nu al veertig prinsjesdagen heb gehoord. Intussen is het land steeds vetter en rijker geworden. Dat mag ook wel, want al die misplaatste zunigheid kost handen vol geld.
(Zie ook hier.)

7 reacties

Opgeslagen onder Nederland, Politiek

7 Reacties op “Zunig

 1. Leo

  Onder de diverse kabinetten, en zeker daar waar links meedeed, is bezuingigen altijd uitgedraaid op het verhogen van de lasten voor de burgers. Dan weer eens de middengroepen, soms de minima en gepensioneerden, een enkele keer ook de rijken. Die laatste groep betaalt soms al 60% IKB over het verdiende. Wat je zelden zag of ziet is snijden in eigen vlees. Een overheid die steeds meer geld uitgeeft aan de zgn. leuke dingen voor mensen die menen daar recht op te moeten doen gelden. Leren Scrabbelen voor allochtonen of zo, zeiltochten met crimineeltjes, vakantiereizen die als studietocht worden gezien door ambtenaren en bestuurders. Alles moest maar kunnen. Bezuinigen is volgens mij echt snijden in de uitgaven en niet allerlei heffingen bedenken om het de burgers nog zuurder te maken dan het leven vaak al is. Milieuheffingen, kilometerheffingen, kwartjes van Kok, energieheffingen, overdrachtsbelastingen, accijnzen en btw op benzine, de onzalige BPM en zo meer. Elk kabinet bleek uiterst slim in het bedenkvan van weer iets nieuws. Als je de inkomsten maar verhoogt hoef je de uitgaven niet te verlagen. Maar het economisch model steekt zo niet in elkaar. Debet en credit dienen tenminste in evenwicht te zijn. En met een overheid die er uit ziet als een waterhoofd komt het niet goed als de inkomsten uitblijven. Overigens is Nederland nog aardig in staat de eigen broek op te houden en gaan de inwoners nog vrolijk een keertje of vier jaarlijks met vakantie, houden er twee of meer auto’s op na, laten kinderen studeren, pony rijden, tennissen, en wat dies meer zij. Daarbij eten we straks met Kerstmis weer een halve veestapel op. Kortom, zo erg is het allemaal niet….

 2. Nee, zeker vanuit Duitsland gezien lijkt de financiële situatie van de Nederlander erg comfortabel. Maar dan altijd weer dat gezeik over bezuinigen, om het calvinistische geweten te sussen.

 3. Bob

  Wacht maar tot het gas op is. Dan zijn de vette jaren voorbij voor Nederland.

 4. Leo

  De Nederlandse gasproductie is allang ingehaald door een soortgelijke import. Om de bestaande reserves vast te kunnen houden voor later. Ook dat is een vorm van zuinig aan doen. Russisch gas blijkt goedkoper te produceren of zo. De Nederlandse economie is een handelseconomie, dat is toch iets anders dan de Duitse die veel meer op industrialisering draait. Nederland voert door en uit, 80% van alles wat hier wordt verhandeld is voor de export. Vandaar dat Europa heel belangrijk zou moeten zijn voor ons, maar we neigen wat te veel naar protectionistische maatregelen. Net als vrijwel alle andere Europese landen. Het Verenigde Europa is nog ver weg.

 5. O, nog steeds het gas? Ik heb me vaak afgevraagd waar Nederland van leeft. Van die tomaten kan het toch niet zijn…
  Maar als het gas op is heeft Nederland ook niets te vrezen, dank zij de Europese solidariteit. Dan springen Griekenland en Italië zeker bij.

 6. Haha, precies dezelfde gedachte had ik bij het horen van de troonrede. Zal wel komen doordat je er vanuit het buitenland met enige afstand tegenaankijkt.

 7. Bob

  @Leo: Dat klopt dat Nederland tegenwoordig voor een deel gas importeert. Hoe die verhouding liggen kun je hier zien:

  Op het moment zijn de inkomsten nog aanzienlijk (omzet 18 miljard, het grootste deel van de winst gaat naar de staat), maar de vette jaren worden al magerder.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s