Tot geluk gedwongen?

Duitsland is een financieel solide land, het plechtanker van de Euro; dat hoor je altijd en dat gelooft het ook zelf. Toch heeft Duitsland de Euro, en dus zich zelf, herhaald schade toegebracht. Voorjaar 2010 heeft mevrouw Merkel erg getreuzeld met een Griekenlandpakketje, zodat de rente op Griekse leningen omhoog schóót. (Of was dat misschien de bedoeling? Veel van dat spul ligt immers in Duitse banken). Dat heeft de onrust op de markten zeer vergroot.
Vervolgens is er al ruim een jaar geleden een stokje gestoken voor de uitbreiding van het Europese reddingsfonds tot 1.500 miljard. Als dat er meteen geweest was had er later niet over gekruidenierd hoeven te worden en was er wereldwijd minder onzekerheid geweest. Het fonds had dan misschien ook minder gebruikt hoeven te worden.
Nu zit Duitsland weer de inrichting van Eurobonds te blokkeren. Jazeker, die dingen kosten Duitsland mogelijk 45 miljard per jaar. Maar alle andere oplossingen zijn nog veel duurder. En wat heeft Duitsland niet aan Europa verdiend! Maar zie aan: steeds meer Duitse politici verklaren nu ineens toch dat zij Eurobonds als een mogelijkheid zien. Dat zeggen zij natuurlijk door de nood gedreven. Als dat reddingsfonds eerder klaar was geweest had de Europese Centrale Bank zich tot zijn kerntaken kunnen beperken en waren die Eurobonds niet nodig geweest. Die zijn alleen leuk als meteen enkele landen tot financiële discipline worden gedwongen. Minder souvereiniteit voor de deelstaten dus.
Zo kan het misschien nog gebeuren dat Europa door zijn zwakte en sloomheid tot meer eenheid gedwongen wordt dan waartoe het uit vrije wil in staat is. Dat zou mooi zijn. Onvrijwillig gelukkig; net iets voor ons.

14 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Europa, Politiek

14 Reacties op “Tot geluk gedwongen?

 1. Je hebt helemaal gelijk! Helaas is het zo dat veel Europese landen een (enigzins) populistische regering hebben, en de gemiddelde Henk & Ingrid die geen zaken met het buitenland doet en niet verder komt dan de camping op de Veluwe de toon van het debat in veel Europese landen bepaald. Zet in de Telegraaf, de Bild of the Sun een artikel over de EU (positief of negatief) en je kan wachten op een stortvloed van negatief boe-geroep.

 2. Toen Duitsland in de Euro stapte was het een van de zwakste economieën, zwakker dan Italië. Had te maken met de hoge werkloosheid en de personal computerslag die ze volledig gemist hadden. Net voor die tijd geloofde Duitsland nog heilig in het centrale en was decentraal (dus een PC met eigen processor en eigen harde schijf) taboe.

  Onder Merkel gaat het zeker beter dan onder Schröder. Ik denk ook dat hun huidige voorspoed te maken heeft met een inhaalslag vanwege hun eerder opgelopen achterspoed.

  Als je 1 munt hebt, dan is het handiger als daar ook 1 economie bij hoort. Dat is niet gebeurd en ik snap wel waarom. En eigenlijk kon iedereen dat vooraf bedenken en zou de Euro dus op een andere (meer olievlek-) manier ingevoerd moeten worden.

  Als we ergens last van hebben, dan is het wel van de naïeve Euro-optimisten die in veel nationale parlementen vertegenwoordigd zijn. Die mensen hadden beter hun tijd kunnen besteden aan een goede verstandhouding binnen de EU in plaats van aan luchtfietserij waar ze erg last van schijnen te hebben.

  Het is bezopen dat eerst NL met een vliegtax iedereen net de grens overjaagt om in Duitsland goedkoper het vliegtuig te pakken. Nederland schaft vervolgens die tax af en inmiddels heeft Duitsland iets vergelijkbaars ingevoerd en nu kan Airport Maastricht de Duitse aanloop niet meer aan. Zoiets heeft niets met de Euro te maken, maar simpelweg met samenwerken en afstemmen met de buren. Zolang dat niet wat meer op orde is zijn alle hogere plannen gedoemd te mislukken.

 3. De Duitse voorspoed heeft ook te maken met de steeds lager wordende lonen, die ik ook aan de lijve ondervind. Daardoor zuigt Duitsland de rest van Europa naar zich toe.

  Ja, was dat indertijd zo, met Italië? Ik herinner het mij niet, maar wel een giftig artikel in de Frankfurter Allgemeine, uit de tijd kort voor de Euro. Een achterlijk land als Italië zou nóóit in staat zijn met de Euro mee te doen.
  Duitsland kan soms zo arrogant zijn! Dat komt denk ik omdat het niet of nauwelijks een koloniaal verleden heeft. Ze zijn in dit opzicht nu pas waar Engeland, Nederland enz. in 1950 waren. In mijn Griekse tijd heb ik die Duitse arrogantie ten opzichte van Griekenland ook meegemaakt, en die zal zeker niet minder geworden zijn.

  Toch hoop ik altijd maar dat Duitsland wint met voetballen en met de Mercedes-verkoop. Als ze verliezen worden ze namelijk erg chagrijnig, en dat is nog ongenietbaarder dan arrogant.

 4. Op de kleine topconferentie in Parijs is zo vaak gezegd dat er geen Eurobonds komen dat er ze binnenkort wel zullen zijn.

 5. Neem aan dat je inmiddels gehoord hebt van de 4de EU-bestuurslaag die Sarko&Angela verzonnen hebben. Ik denk dat het idee van Lubbers dan toch wat zinniger en (voor de meeste EU-burgers) acceptabeler is. Beter stap voor stap dat sprong voor sprong.

  Overigens ook tekenend dat niet het gekozen EP met zo’n oplossing komt, maar de nationale staatshoofden.

 6. Het gekozen EP zal nooit mt een oplossing komen.

 7. @Emigrant: Maar daar zit dan ook net de zwakte van de EU. Zo’n gekozen laag is behoorlijk zinloos en mensen zullen nooit begrijpen waarom ze daarop moeten stemen.

  Met die nieuwe Merkel/Sarkolaag gaat dat zeker niet verbeteren. Het zijn noodverbandjes op noodverbandjes.

 8. Bob

  Dat is m.i. precies de bedoeling van de euro: gedwongen samenwerking.

 9. Leo

  De ellende van het verhaal is dat het draagvlak voor Europa als unie wat wordt ondermijnd door het graaigedrag van sommige regeringsleiders maar ook door de wijze waarop met geld wordt gesmeten bij de interne organisatie. Europa is een economische eenheid wellicht, zeker geen politieke. Daarbij is Zuid-Europa de laatste decennia veelal geregeerd door sterke junta’s en pas redelijk recent weer een beetje democratisch geworden. Oost-Europa maakte hetzelfde mee. Het communisme met alle netwerken zit daar diep verweven in de samenleving. En in Brussel was men zo gretig om al die landen binnen te hengelen en ook nog eens te flirten met Turkije dat het de meeste normaal denkende en hard werkende burgers in het leefgebied iets te veel van het goede was. En wie hebben er nu gelijk? De optimisten die mensen dat je gewoon door moet gaan met geld overpompen naar een lekkende economie als de Griekse, of de pessimisten die menen dat het dan handiger is om controlemechanismen en sancties op te leggen die ergens over gaan. Merkel en Sarkozy bevinden zich in de as van Europa, zoals men dat ook al deed in die landen anno 1950. Wie betalen het meeste mee, en wie profiteren nu het meest? Ik ben geen econoom, maar snap wel dat je geen geld kunt uitgeven dat je niet bezit. Nederlanders zijn per definitie spaarders en naar ik meen de Duitsers ook wel. Oftewel is het goed om de mieren te laten betalen voor de krekels???

 10. Tja, het is moeilijk. Democratie zou in Europa alleen maar desintegratie en Kleinstaaterei teweeg brengen. Een beetje dwang, wat meer contrôle zou geloof ik geen kwaad kunnen. Democratisch is dat niet mogelijk, dus het wachten is misschien op het volgende crisisje. Dan zal het heten: ‘Helaas zien wij ons gedwongen…’ en zullen de parlementen toestemmen om te redden wat er te redden valt. Waartoe zij in vrijheid nooit bereid zouden zijn.

  De Eurobonds zijn nu zo vaak besproken en ontkend, dat ik ze als potentieel aanwezig en al voorgekookt beschouw. Bepaalde geruststellend klinkende uitspraken zijn heel geschikt om een nieuwe werkelijkheid in het leven te roepen. Een Duitse minister riep eens met grote stelligheid: ‘De pensioenen zijn veilig!’ Vanaf dat ogenblik waren zij het dus niet meer. Ook als er gezegd wordt: ‘Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid!’ moet je erg oppassen. De waarheid spreken kán niet in de politiek, wat de heer Rutte net weer overtuigend heeft laten zien.

 11. @Leo: Duitsers sparen alleen als het moet. In Nederland is het eerder de nationale hobby.

  Zouden we in een omgeving willen wonen met alleen mieren en geen krekels? Zeker tegen roofmieren heb ik grote bezwaren. Duitsland jammert graag, maar heeft ook veel geld aan Griekenland onttrokken en verdiend.

 12. Leo

  @Emigrant – Ik ben al beginnen met twijfelen toen ik in de geschiedenisboeken las dat er ooit een premier was die ons volkje voorhield dat we rustig konden gaan slapen omdat de vijand niet zou komen en het Nederlandse leger paraat stond. Dat was in Mei 1940. We weten allemaal wat daarna volgde. Dat gold ook voor Den Uyl tijdens de tweede oliecrisis in de jaren zeventig. De olie was op, we zouden nooit meer de welvaart kennen van voordien……we weten allemaal wat er daarna volgde. De heer Kok heeft ons bezworen dat hij dat kwartje per liter brandstof tijdelijk nodig had, maar zeker weer zou afschaffen als het niet meer nodig bleek. Leugens en bedrog! Daarna kregen we een klimaat waarbij de Euro er doorheen werd gejast, de Grondwet door de gristelijke M.P. JPB ondanks een afkeuring door de Nederlandse bevolking gewoon werd geractificeerd. We kregen te horen dat terrorisme niet mogelijk zou zijn in onze streken, maar maakten wel twee politieke moorden mee. Kortom, de politiek doet wat het wil, en er lijkt niet zoveel veranderd te zijn t.o.v. de 19e eeuwse situatie. Alleen toen wist het volk dat democratie een schijnvertoning was, nu menen we dat wij de macht hebben….maar na het invullen van het stembiljet is links en rechts compleet vergeten hoe een democratie werkt….

 13. Dat politici liegen is niet zo verbazend; dat er toch altijd weer naar hen geluisterd wordt wel.

 14. Leo

  @Emigrant – en die gedachte was begin vorige eeuw de bron voor de socialistische revoluties en het begin van de communistische overheersing in een deel van de wereld.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s