Democratie waarheen?

Enthousiast heb ik over democratie nooit kunnen zijn. Er zitten te veel zwakke plekken in. Toch kan ik wel inzien dat democratie de beste der mogelijke bestuursvormen is, of was. De mensheid is nu eenmaal een mand met rotte appels; veel beters is er niet van te verwachten.
De mogelijkheid de verkeerde te kiezen (A. Hitler e.a.) is zo’n zwakte. Het helemaal niet eens te kunnen worden is een andere. Wat we tegenwoordig beleven aan onenigheid en patstellingen brengt niet alleen economieën, maar ook de democratie zelf aan de rand van de afgrond.
De USA heeft zich zelf te gronde geleend, en de inkomens zo ‘verdeeld’ als in Wit-Rusland niet zou misstaan. Past dat bij democratie? Alsof dat nog niet genoeg was maken drammende christenen en theedrinkende elandjaagsters iedere behoorlijke consensus onmogelijk. Deze mensen kunnen al vanaf volgend jaar het hele land ruïneren. Met het knorrige Chinese commentaar over ‘kortzichtig democratisch gehakketak’ kan ik het eigenlijk alleen maar eens zijn. Ook elders buiten de westerse wereld zal de animo afnemen het grote democratische voorbeeld nog serieus te nemen.
In Europa was men het nog nooit ergens over eens. In dit schilderachtige openluchtmuseum was dat misschien ook niet nodig. Maar de Euro was een poging om door schaalvergroting iets van de oude grootheid terug te winnen, en die kan alleen gered worden door veel drastischere politieke samengang, door uitholling of opheffing van nationale regeringen. Dat zal echter op democratische wijze niet gebeuren, integendeel. Dus gaan wellicht in naam van de vrijheid en de pluriformiteit ook hier de economieën naar de knoppen. Als dat op een dag pijn gaat doen zullen de mensen ineens zo genoeg hebben van democratie dat ze haar wegstemmen. Natuurlijk zal dat een bevrijding en een souvereine regering door het volk heten; we kennen dat. Ik zal haar missen, de democratie.
Zou het niet een beetje meevallen? Lees morgen de beursberichten, en overmorgen wat er nu weer wordt wegbezuinigd.

22 reacties

Opgeslagen onder Politiek

22 Reacties op “Democratie waarheen?

 1. Leo

  Ik denk dat het meer met kapitalisme dan met democratie van doen heeft. De hebzucht van de investeerders en speculanten heeft intussen triljoenen gekost. In Amerika is het probleem flink groter dan in Europa. Met dank aan de heer George W. Bush de zo nodig wat oorlogen moest voeren en geen scenario had om de zaken kort en bondig op te lossen. De geldpersen draaiden, zoals in het Duitsland van voor Adolf en zijn kliek. Ik geloof nog even in de democratie, maar begin me echte zorgen te maken over het kapitalistische systeem…

 2. Het een heeft wel met het ander te maken denk ik, al ben ik niet in staat de samenhang goed uit te leggen.

 3. G.W. Bush reken ik zeker tot de ‘verkeerde keuzes’.

 4. Ik zie democratie niet als enige oplossing. Soms is domweg iets doen beter.

  De beurshandel zie ik los van de democratie en zou ook binnen andere systemen kunnen passen. Met die beurshandel is ook niet zoveel mis. Tegenwoordig gaat het met dat systeem mis door allerlei voorspellende (en vooral speculatieve) computerprogramma’s. Die wonen op dit moment het democratische systeem uit. Regeringen dumpen geld in problemen en via speculatie verdwijnt dat geld naar plekken waar het niet thuishoort en niets oplost.

  Toch heeft het huidige systeem veel goede dingen gebracht in een land als Nederland. Armoede is enorm afgenomen, scholing is toegenomen en het is in mijn ogen ook veiliger geworden. Alleen zien mensen dat niet allemaal zo. Ik denk dat dat door de media komt die de negatieve zaken onder een vergrootglas leggen. En elk medium op zich is het probleem niet, maar de grote groei daarvan wel. Kranten en TV-zenders moeten al gekkere dingen verzinnen om hun lezers en kijkers aan hen te binden en de aandeelhouders de vriend te houden.

  En die mediacratie zit wel in het verlengde van de democratie, maar het kan ook bestaan in een niet democratisch systeem. De media van Berlusconi en Murdog zijn ook verre van democratisch te noemen.

  Opschalen is een heel ander probleem. Als antiglobalist ben ik daar op tegen. Alles groter maken zorgt ervoor dat de afstand tussen de burgers en hun bestuurders toeneemt en er vervreemding ontstaat. Of dat het samengaan van landen of gemeentes is maakt niet veel uit. Ik hou het dus liever klein en behapbaar.

  De introductie van de Euro was zo’n slim opschaal-ideetje om de staten van Europa aan elkaar te binden. We zien nu dat dat een misgok lijkt te worden. Dwz met één munt heb je ook één economie nodig en ik denk niet dat de gemiddelde Europese burger dat wil. En als dat zo is, dan had de EU nooit aan één gezamenlijke munt moeten beginnen.

  Op locaal niveau heeft inspraak zijn intrede gedaan. Denk aan klankbordgroepen en adviesgroepen. Lijkt erg democratisch, maar ik vraag me af of dat zo is. Het is wel goed om de burgers te laten meedenken. Al die inspraak zorgt wel voor nog minder besluiteloosheid.

 5. 140 jaar geleden werd uit talloze kleine staten één groot Duitsland gesmeed. Dat was het begin van de groei en bloei van dit land. Hier in Marburg zie ik nog dagelijks aan de gebouwen welke sprong van ontwikkeling de aansluiting bij Pruisen destijds gebracht heeft. Voor Europa is zo’n schaalvergroting nog veel nodiger. Het wordt omringd door grote blokken en brokken: USA, China, India, Brazilië, Rusland, en het kan zich niet veroorloven als een bizar groepje Madurodams voort te bestaan.

  Nu begint Italië economisch te wankelen, en dat zou niets met die gekozen clown Berlusconi te maken hebben?

 6. Maar is Duitsland dan meer gegroeid als bijvoorbeeld Luxembourg? Hebben de Luxembourgers per persoon niet meer macht binnen bijvoorbeeld de EU?

  Zoals ik al eerder her en der schreef ben ik niet tegen samenwerking, maar wel tegen samensmelting. De Euro was een aanzet tot het samensmelten. Om samen te werken en uit onderling vertrouwen had men ook het verschil tussen in- en verkoop van de Europese munten op nul kunnen zetten. Deden en doen we met de Japanse Yen ook zo ongeveer.

  Maar ook microstaatjes buiten de EU doen het goed. Djibuti doet het beter dan Sudan en Ethiopië. Kuwayt doet het beter dan Iraq of Iran en vooral Singapore doet het beter dan de hun omringende landen.

 7. Van die monetaire dingen heb ik echt geen verstand, maar voor mij was de invoering van de Euro een grote dag. Zelden heb ik zo gejuicht om een resultaat van politiek.

  Ik zelf zou graag in een Verenigde Staten van Europa wonen, met een regering in Brussel en Straatsburg en niet in Den Haag of Berlijn. Maar ik begrijp dat ik dat niet zal meemaken.

  Voor microstaatjes is er altijd een niche als dienaar naast de groten. Zoals die vogeltjes die de tanden van een krokodil reinigen. Maar ik zie Europa liever als krokodil dan als vogeltje.

 8. Bob

  Emigrant, je hebt me geinspireerd tot mijn nu volgende berichtje.

  http://hollander-in-duitsland.blogspot.com/2011/08/does-this-remind-you-of-usa.html

  De democratie, de democratie. Socrates vond het ook al vreselijk. “Een bonte lappendeken die ook de vrouwen en kinderen mooi vinden” noemde hij het geloof ik.

 9. Leo

  Volgens Lenin en Marx was de democratie het slechtste systeem om de massa’s in bedwang te houden. Niks inspraak, niks gedoe. Gewoon aansturen met een sterke leiding. Het geleide systeem maakte van China de productiehal van de wereld. Europa is traditioneel een lappendeken van culturen, eigen talen, onderscheidende mentaliteit ook. En dus is samensmelten een heel lastige opgave. Men heeft die Euro er even snel doorheen gejast en ik denk dat zowel de Duitsers als wij Nederlanders voor het merendeel zijn bedonderd. Alles is twee keer zo duur geworden in korte tijd, en het bleek geen garantie voor succesvolle ontwikkeling van een grote economie. Men bleef de eigen kas beheren, zelf creatief de boekhouding verzorgen en vooral uit de subsidieruif eten die in Brussel rijkelijk open werd gezet ter eer en meerdere glorie van het Pan-Europese denken. Burgers zijn en blijven onmondig in dit proces, precies zoals de communistische leiders het graag zagen. Die net zo veel maling hadden aan hun achterban als de kapitalistische politici van nu. Kortom, het is maar de vraag of wij met onze Euro deze volgende dip echt overleven…Ik ben er niet zo optimistisch over…

 10. Wat echter nooit wordt vermeld in anti-euro-betogen zijn de besparingen door wegvallende grenzen en onzekere wisselkoersen, door synergie-effecten enzovoort. Een halverwege grote economie is Europa toch wel geworden. OLA-ijs en WC-eend vind je tegenwoordig overal, maar denk ook eens aan Airbus of aan Franse treinstellen bij de Duitse spoorwegen: dat was een halve eeuw geleden niet denkbaar geweest.

  Als sommige zuidelijke landen uit de Euro stappen of worden gegooid gaat de Duitse export-economie onmiddellijk kapot. Door de stijging van de euro zouden dan de Duitse producten te duur worden; wat op dit ogenblik in Zwitserland het geval is. Dat zal dus niet gauw gebeuren, zolang er nog enigermate verstandige mensen aan het bewind zijn.

  Indertijd heb ik de Zweedse democratuur bewonderd. De Zweedse regering gaf met vaste hand de richting aan, maar wist bij haar onderdanen de indruk te wekken dat zij alles zelf hadden bedacht en gewild. Toen de staatskas leeg raakte ging dat niet meer zo goed. Er is dus toch een verband tussen democratie en geld

 11. Leo

  @Emigrant – Ach weet je, Airbus was al van ver voor de grote EU en de Euro en door haar programma en slimme opzet al snel een volwaardige concurrent. Dat er open grenzen zijn is prima, dat we samenwerken ook, maar het was al heel snel duidelijk dat er landen tussen zitten die slechts geld halen bij de EU en weinig bijdragen. Toen Oost-Europa nog eens werd toegevoegd kon iedere b…….l voorspellen dat het veel moeizamer zou gaan dan er voor. Met name de Polen profiteren al jaren van veel subsidies uit Brussel. Wie de netto-betalers zijn weten we intussen wel. Ik ben dus niet zo optimistisch over de toekomst van het Europese kapitalistische systeem, hoop dat we in staat zijn de democratische verhoudingen nog wel overeind te houden. Wat je om je heen ziet gebeuren doet het tegendeel vermoeden. De anarchie ontstaat altijd in tijden van grote onzekerheid. En we kunnen niet bepaald stellen dat we het op dit moment allemaal weten….Elke dag verdampen er honderden miljarden Euri en dollars…..De Double-dip loert op ons, net als de totalitaire denkers in de verschillende volksgroepen. Sterke mannen worden straks weer gevraagd als de huidige politici blijk blijven geven van een watjesmentaliteit en gebrek aan slagvaardigheid…

 12. Voor de politici kan ook ik maar weinig respect opbrengen, maar ik moet toegeven: wat er gedaan zou moeten worden weet eigenlijk niemand. Het zal dus wel weer een potje doelloos dobberen worden.

 13. Lubbers kwam gisteravond met een redelijke oplossing. Hij ziet een sterkere en belangrijkere rol voor de ECB, die zelf obligaties moet uitgeven. Denk dat ie daar gelijk in heeft. Verder vond ie (met vele anderen (inclusief mijzelf) dat de huidige lichting politici te populistisch was richting hun eigen landsburgers en totaal geen oog hadden voor algemene Europese belangen. Dat gold voor De Jager, maar ook voor heel veel politici in de rest van EU.

  Wat in mijn ogen nog altijd fout gaat is dat de EU niet eerst intern orde op zaken stelt om naar buiten degelijker en betrouwbaarder over te komen, zodat burgers in de EU gaan geloven. 60% gelooft er nu niet in en snappen niet hoe het in elkaar steekt en waarom zij daar voordeel aan hebben.

  En wees eerlijk: met een Europarlement (dat geen regering vormt), een Europese Commissie (die je als burger niet mag kiezen) en een Europese ministerraad (die die beide zo aan de kant zet als het hem uitkomt) is het een allegaartje. Mensen kiezen dus maar voor 1/3de van de Europese bestuurders. Niet gek dat de opkomst bij de Europese verkieizingen nog lager is dan bij de provinciale.

  Er is ook geen echte Europese radio of TV-zender. Radio Europe-1 bestaat wel, maar dat is een zender in Saarland gericht op alleen Frankrijk. De nationale teletekst is hier verdeeld in binnen- en buitenland. Dus niet Nederland, Europa en de rest van de wereld. In kranten net zo. Regionaal, Nationaal en Internationaal nieuws, maar geen aparte bladzijde voor Europa.

  Er wordt dus op geen enkele manier iets gedaan om een soort Europees gevoel te kweken. Dan gaat al het andere ook niet werken. Dwz er komen geen kiezers opdraven en men blijft de mensen in de buurlanden als buitenlanders zien.

  Wat altijd leuk is, is nadat Duitsland, Italië of Frankrijk de wereldbeker wint in zo’n land te zeggen dat het mooi is dat Europa gewonnen heeft. 🙂

 14. Bob

  Waarschijnlijk is het het beste als Duitsland de rest van Europa verovert en dan de hele boel regeert. Dan heb je een echt verenigd Europa.

  /sarcasme uit/

  Als Europ echt iets wil worden, dan moeten de nationaliteitsgevoelens de kop in gedrukt worden, en er moet een echte Europese regering komen, of tenminste een Europese minister voor economische zaken en voor buitenlandse zaken.

  Dat Duitsland en Nederland voor Griekenland betalen vinden we veel erger dan wanneer bjivoorbeeld Rotterdam voor Amsterdam betaalt. Dat ligt aan het nationaliteitsgevoel.

 15. Inderdaad, geen Europees gevoel. Toch bestáát Europa, zoals ook het vaak betwijfelde België bestaat. Van buitenaf zie je heel goed dat ze bestaan en een duidelijke identiteit hebben.
  De redding van rotte Beierse banken is ook niet goedkoper geweest dan die van Griekenland.
  Ik zeg wel eens, als ik gevraagd word waar ik vandaan kom: Ik ben Europeaan, maar dan heet het: Ja, maar wat bent u nou echt?
  Er was ooit een Franse poging om Europa te verenigen (N. Bonaparte) en een Duitse (A. Hitler). Beide hebben geen aangename nasmaak nagelaten. Inderdaad ook toen te veel nationaliteitsgedoe. Het tegenwoordige Duitsland zou ook bij de slechtste wil ter wereld niet in staat zijn, een veroverd Europa te besturen.
  Het populisme van regeringen heeft niet geholpen, behalve dan henzelf, om wat langer in het zadel te blijven. Parijs, Madrid, London: het volk murmureert, en terecht: omdat men het genegeerd heeft. Het verschil met niet-democratische landen is kleiner geworden.
  Lubbers’ voorstel over die obligaties van de ECB kan ik helaas niet beoordelen. Daartoe is mijn koppie niet allround genoeg ontwikkeld.

 16. Leo

  Wat Lubbers oreerde leek wel redelijk. Maar dan moet je wel zorgen dat er ook controle is op het voorgestelde mechanisme. Laten we wel zijn, sinds 2008 en de bankencrisis moetne we constateren dat in die wereld het ongecontroleerde werken en verstrekken van bonussen niet is veranderd. Men gaat voor goud, maar dan wel graag het eigen glinsterende materiaal. Burgers in de EU zijn niet veel meer dan stem- en klapvee. Europ is niet overzichtelijk, en elke regio of streek tracht zich los te maken van het oorspronkelijke moederland. Soms heb je geen idee waar bepaalde landen of streken liggen. Laten we wel zijn, Friesland is een provincie vol water en koeien, maar men heeft een eigen taal en wil graag dat alle bewegwijzering zo is dat we geen benul hebben waar Leeuwarden of Sneek ligt als we geen TomTom aan boord hebben. En zo is dat in Beieren, Tirol, Baskenland, en noem er nog maar een paar zo op. De eigen cultuur en taal gaat voor alles. En als we niets eigens hebben bedenken we het wel, al was het maar door de aangehangen voetbalclubs of geloofsgebondenheid. Europa is de menselijke maat allaang geleden kwijt geraakt en dus blijven veel buren buitenlanders/staanders. Maar ik ben wel blij met het verlies van die grenscontroles en het niet meer hoeven omwisselen van de valuta. Dat dan weer wel. Maar een Amsterdammer is geen Rotterdammer hoor, een Berlijner geen Keulenaar, om het over Ossies en Wessies maar helemaal niet meer te hebben in dit verband.

 17. Hier het verhaal van Lubbers:
  http://nieuwsuur.nl/video/263236-ruud-lubbers-over-wereldwijde-crisis.html

  In het kort is zijn oplossing erg simpel. Als de nationale politiek (nog) geen macht wil afstaan, dan in elk geval de centrale bank meer invloed geven op de Europese economie, waarbij bijv. niet Griekeland op de markt leent tegen woekerrente, maar de ECB dat voor de EU en dus ook GR doet voor een veel gunstigere rente.

  Overigens moet je met Lubbers altijd oppassen. Hij kwam zelf in NL aan de macht via een verkapte staatsgreep. (Is de eerste keer niet gekozen, en had zelfs maar een handjevol voorkeurstemmen. Aantjes werd daarvoor op een vieze manier aan de kant geschoven.) Verder was Lubbers de aanstichter van dit gedoogkabinet, waarbij hij afweek van de opdracht van Trix en ie pas achteraf in de gaten had dat ie dom heeft geopereerd.

 18. Lubbers is geen frisse man, dat herinner ik mij. Aantjes woont sindsdien in een tent, en wij zitten met die unspeakable W.
  Lubbers zelf zal zich intussen wel zo hebben verrijkt dat hij af en toe nieuwe schoenen kan kopen. Schoenen poetsen deed hij nooit, en zijn kamermeisjes maakten ook stennis. Als ik mij wel herinner

 19. Leo

  Wat Lubbers deed was de wensen van het Nederlandse volk volgen en een kabinet in elkaar steken dat een rechtse signatuur kreeg en geen linkse of semi-linkse. Dat werd vooral gedaan omdat die linkse partijen flink verloren hadden, maar zich nog steeds als haantjes gedroegen. Door de PVV als gedoogpartij op te laten treden werd een unieke constructie bedacht die tot nu toe prima functioneert. Net als in Denemarken overigens. Wat ik van Lubbers weet is dat hij afkomstig is uit een zakenfamilie waar men ‘deals’ in elkaar weet te zetten. Hij is een echte vertegenwoordiger van de katholieke lijn binnen het CDA. Dat hij een charmeur was doet niets af aan het feit dat hij de Nederlandse economie in de donkere jaren tachtig weer op de been wist te helpen die na alle jaren uitwonen door kabinetten met Den Uyl er in met een flink lege schatkist kwamen te zitten. Dat hij wel eens aan wat dames zit…? Ach… Dat is niet alleen aan Lubbers voorbehouden. Ook linkse politici konden vaak de handjes niet thuis houden. Die meneen Straus-Kahn was een prima voorbeeld van een socialist die zijn handen vooral in de roompot van anderen stak. Overigens is Aantjes weer in genade aangenomen door het CDA toen bleek dat hij weliswaar lid was van de Germaanse SS in zijn jeugd, maar nooit echt joden had vervolgd of zo. De man die bij het CDA echt pootje werd gehaakt door Lubbers was volgens mij Brinkman. Zijn beoogde opvolger…..

 20. De linkse kabinetten van Van Agt en Wiegel bedoel je? Den Uyl maakte maar weinig schuld. Geen wonder ook, met al die aardgasbaten.

 21. Leo

  @Emigrant – Er was ooit ook een kabinet Den Uyl. Een van de slechtse ooit. En die wisten wel weg met de staatsschuld. Van Agt/Wiegel was geen verkeerde combi hoor. Maar het is maar net met welke bril op je dat wilt lezen in de Nederlandse geschiedenisboeken. Neemt niet weg dat Lubbers een politieke goochelaar is die in tegenstelling tot veel van zijn collega’s niet behept is met slechts een enkele truc…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.