Moody

Er zijn stemmen opgegaan voor de oprichting van eigen Europese rating agencies. Dat is natuurlijk dwaasheid, daarvan wordt de financiële situatie in een aantal Europese staten niet beter. Bovendien duurt het jaren voordat zo’n ding een beetje loopt.

Toch klopt er iets niet. Moody is humeurig, en de andere rating agencies ook. Ze waarderen de economie van Griekenland nog lager dan die van bepaalde ontwikkelingslanden; dat is niet realistisch. En wordt het niet hoog tijd dat ze ook de USA als de puinhoop waarderen die het is? Maar dat zal nooit gebeuren; anders wordt hun wegens onamerikaanse activiteiten de huur opgezegd. Ik vermoed hier een complot. Het is immers in het belang van Amerika en China dat het Europa goed gaat, maar niet al te goed. Europese landjes tegen elkaar uitspelen is nooit moeilijk, dus vooruit maar jongens.

Duitsland groeit en bloeit, ondanks zijn krakkemikkige, verouderde bevolking. Voor een deel doet het dat door te concurreren met de rest van Europa. Het zuigt Europa als het ware naar zich toe. Een fabriek die in het lagelonenland Duitsland wordt geopend, wordt niet in Ierland geopend. Of dat zo’n goede ontwikkeling is? Moet heel Europa eerst kapot om dan ook een lagelonenland te worden?

Ik heb er nul verstand van, maar ik vertrouw vooral die Amerikanen niet.

 

9 reacties

Opgeslagen onder Europa, Politiek

9 Reacties op “Moody

 1. Of zo’n Moody en S&P het wel of niet met opzet doen maakt waarschijnlijk niet zoveel uit. Ze doen het in elk geval voor de beleggers en dat belang is strijdig met het belang van een land dat in problemen raakt. Komt eigenlijk neer op natrappen.

  Daarnaast heeft de EU een probleem gecreerd door wel voor een centrale bank met gemeenschappelijke munt, maar niet voor een centrale economie te kiezen. Dat moet fout fout lopen.

  Zelf ben ik niet voor een federale EU en daarmee denk ik dat Griekenland uit de Eurozone moet om hun problemen aan te kunnen pakken.

 2. trijntje

  Ik lees net dat Moody’s overweegt om de triple-A waardering van de VS te herzien, als het schuldenplafond niet wordt verhoogd.
  Ik begrijp weinig van economie, maar heb wel de indruk dat dit soort waarderingen niet bepaald objectief worden gegeven, als dat al enigszins mogelijk zou zijn.
  En dan zo’n opmerking van De Jager, dat Griekenland geen euroland had mogen worden: achteraf praten, altijd gemakkelijk.

 3. Toen Griekenland in de euro kwam, ondanks zijn ook toen al bekende zwakheid, wilde men graag één sterk Europa. De Europese gedachte is nu verder weg dan ooit, lijkt het wel. Ik merk het ook als Euroburger: allerlei Europese regels worden steeds moeizamer toegepast.

 4. Op wiki vond ik een handig lijstje over de staatsschuld afgezet tegen het bruto binnenlandsproduct:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld

  Daar staat Japan helemaal bovenaan. Is dat land al eens door Moody afgewaardeerd tot Junkstatus? De USA vind ik op andere sites terug met 100%, wat ze net boven Ierland plaatst. Dus Ierland Junk is ook USA Junk. Maar op dit lijstje staan ze gunstiger omdat de deelstaatsschulden niet worden meegenomen. Wat hier binnen de EU dus wel gebeurt.

 5. Leo

  Als er een land is dat de wereldeconomie op een dun draadje laat lopen, dan de VS van Amerika. Leven op de lat kost veel geld en de persen voor al die dollars hebben jarenlang extra hard gedraaid. Maar eens komt er een moment van terugbetalen, van besparen, van bezuinigen. Alleen ligt dat in de VS erg gevoelig. Intussen is het halve land in handen van investeerders uit andere staten terechtgekomen, zo is half Manhattan van lieden uit het Midden-Oosten of China. Kortom, dat die rating bijgesteld moet worden naar beneden lijkt mij niet te gek.

 6. @Leo: Het zou een slag zijn voor Amerika, maar het zou nog een vreemd effect hebben. Rating-volgende investeerders zouden vluchten naar AAA landen, West-Europa: Singapore enzovoort. Die worden dan verpletterd onder zoveel belangstelling.

 7. Leo

  @Emigrant – Ook Nederland heeft zo’n triple-A status. Wie weet wat het nog oplevert dan…Maar wij bezuinigen dan ook flink. Toch nog iets goeds aan deze regering Rutte..

 8. S&P heeft er een stapje bij de USA afgehaald van AAA naar AA+. Dagong (China) is een stuk realistischer met alleen een A voor de USA.

 9. Zwitserland zal nog verpletterd worden onder de aandrang om daar te beleggen. De Emmentaler kaas is nu al niet meer te betalen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.