Iran update

Hoe gaat het inmiddels met …

… de economische sancties? Ongeveer 10% van de Iraanse import komt uit Duitsland. Voor 3,5 miljard spullen. Iran exporteerde voor 900 miljoen naar Duitsland. De Duitse handel is tevreden over de toename in het afgelopen jaar. Om me tot de eerste levensbehoeften te beperken: sinds 2009 zijn er 500 Porsches verkocht.

… de kernenergie? De kernenergiecentrale in Bushehr is ook dit jaar niet geopend. Al 36 jaar niet, en dat hoewel daar technici gesignaleerd zijn die kort te voren nog bij … eh, Siemens werkten (ssstt!). Moesten die alleen maar de schade door Stuxnet herstellen? (NASCHRIFT 8.9.2011: Nu is de centrale wel aangesloten. Maandag plechtige opening. Maar pas in november gaat hij aan het net.) Er gaat een aanzienlijk gevaar vanuit: hij staat namelijk in een gebied waar veel aardbevingen zijn.

… de subsidies op de prijzen van benzine, levensmiddelen e.d.? Die zijn/worden afgeschaft en vervangen door directe uitkeringen, die je als een aanzet tot een basisinkomen kunt beschouwen.

… de stenigingen? Ook het afgelopen jaar is er weer niemand gestenigd in Iran. Geen wonder, want stenigingsvonnissen worden sinds enige jaren (2008?) in de praktijk door hogere rechtbanken omgezet in andersoortige doodstraffen of gevangenisstraffen. Deze interesseren de bloedgeile media niet; daarom hoor je daar weinig over. Zahra Bahrami is in januari 2011 opgehangen. Mevrouw Ashtiani, de laatste kandidate voor steniging, zit nu in de gevangenis voor een jaar of wat. De vraag is wat prettiger is…

5 reacties

Opgeslagen onder Iran

5 Reacties op “Iran update

  1. Nu niemand hier oplet kan ik mooi even melden dat ik het een duidelijk verhaal vind.

  2. Leo

    Hoe positief de propaganda ook, Iran blijft een Barbaars land met een volkomen verkeerd bewind….

  3. Leo

    @Emigrant – Als slechts de positieve kantjes van een dictatoriaal regime worden belicht noem je dat toch zo? Of mis ik iets in het nieuws?

  4. Ik zie in mijn tekst nergens een positief oordeel; alleen punt drie zou je eventueel positief kunnen uitleggen. Als je goed leest zie je mijn kritiek op het regime in de laatste zin.
    Nu de subsidies zijn afgeschaft, wat een rotklus was, kan Ahmedinejad eigenlijk weg. Ik denk dat de Grote Leider hem de komende maanden gaat vervangen door … Khatami, die nette man van wie men vroeger dacht dat hij een reformist was. Maar het is lood om oud ijzer.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.