Talig dromen

Mensen vragen wel eens in welke taal ik droom. Ik droom niet vaak, en vrijwel nooit iets met woorden. Maar vannacht was het raak: er kwam een Nederlandse én een Duitse zin in mijn droom voor. Nu weet ik het: ik droom in twee talen.

5 reacties

Opgeslagen onder Dromen, Duitsland, Persoonlijk

5 Reacties op “Talig dromen

 1. Die vraag wordt mij ook wel eens gesteld. Ik vond het ook een heel spannend onderwerp.

  In principe droom ik in het Duits, maar als ik me in dromenland in een Hollandse context beweeg dan schakel ik moeiteloos over op Nederlands 🙂

 2. Ik droom veel, en zelden zeg of hoor ik wat. In mijn geval is dat wel in het Nederlands. Erger is dat in een droom lezen me voor geen meter lukt. De karakters vormen niet iets waar ik mee uit de voeten kan.

  Als ik een week in een Engels of Duitstalig land ben zonder de nabijheid van Nederlanders, dan denk ik wel grotendeels in die locale taal. Meteen iets in het Engels of Duits bedenken en uitspreken gaat me stukken beter af, dan dat ik tussen denken en uitspreken moet vertalen.

 3. Vertalen tijdens het spreken is een noodoplossing, Xiwel, dat doet een mens denk ik alleen bij talen die hij heel slecht beheerst. Ik herinner mij dat van mijn langdurig verblijf in Griekenland vroeger: eerst een werkwoord in het geheugen zoeken, dan aan de werkwoordstijd en de overeenkomstige stam denken, dan de hopelijk juiste uitgang eraan hangen en op naar het volgende woord: vreselijk! Threllatika: ik werd er gek van. Maar wat je kent ken je, en daartoe behoorden bij voorbeeld reclameteksten: I ghates tha agorazan Whiskas, ‘Katten zouden Whiskas kopen,’ dat was door de reclame stevig in het geheugen geramd en dan kon je zo’n werkwoord zelf ook eens toepassen.

 4. Leo

  Als ik droom hijg ik altijd van het rennen, vliegen, vrijen of wat ook. Praten doe ik dan zelden, in geen enkele taal…

 5. Tham

  Ja hoor.. ik gil soms zo hard dat ik er zelf wakker van word, een soort van Babylonische gil zeg maar 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.