Geloven als spelletje

Iemand werd gecomplimenteerd om zijn vlotte Italiaans en zei lachend: ‘Misschien was ik in mijn vorige leven wel een Italiaan.’ Geloofde hij dat echt? Welnee, natuurlijk niet, het was maar een grapje. Er zijn mensen die wel aan reïncarnatie geloven, maar deze man behoorde daar zeker niet toe.

Astrologie is ook zoiets. Op een verloren moment, bij de kapper of zo, leest iedereen wel eens zijn horoscoop, of leest lacherig iemand zoiets voor, maar erin geloven, welnee. Ook op dit gebied zijn er mensen die er wel in geloven, of niet-en-tegelijk-toch, maar de stevige greep die de astrologie in de oudheid op de geesten had is echt verslapt.

In de Europese literatuur, kunst en opera van een paar eeuwen geleden wemelde het van de Griekse goden. Amor, Cupido, Zeus, Hermes, Mars, Neptunus, Pallas Athene, Diana: onze geletterde voorvaderen lazen over hen in hun boeken en waren vertrouwd met hun functies. Als ze rijk waren hadden ze van zo’n god misschien wel een schilderij aan de muur hangen, of een beeld in de tuin staan. Een afgodsbeeld? Ach kom. Ze geloofden niet één moment in die Griekse goden, ze waren allemaal christen, maar gunden zich een spelletje.

In 2500 wordt in een afgelegen hoekje van een Chinese universiteit vlijtig de oudere Europese cultuur bestudeerd. Dat is een beetje raar en onpraktisch vak, maar men is domweg vergeten het weg te bezuinigen. De geleerden zullen tot de slotsom komen dat in Europa na eeuwen van christendom de Grieks-Romeinse religie met zijn veelgodendom een come back beleefde, met geloof aan de sterren en al. Hoe dat rare Indische idee van reïncarnatie in Europa beland is begrijpen ze nog niet helemaal, maar daar gaat iemand op promoveren.

Mensen die godsdiensten bestuderen komen nooit op het idee dat er in geloofsgoed misschien helemaal niet werd geloofd.

3 reacties

Opgeslagen onder De mens, Godsdienst

3 Reacties op “Geloven als spelletje

  1. Leuk gedachtenexperiment, of zo…

  2. denk je niet dat er in 2500 een heel ander ras dan het aziatische aan de top van de voedselketen staat?
    De I-pad of I-leguaan, om maar iets te noemem?

  3. Nee, ik ga er maar van uit dat de Chinezen dan de baas zijn. Al lopen ze tegen die tijd natuurlijk op hun laatste benen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s