Blijverdje 1

Sinds vandaag bezit ik een onbeperkte verblijfsvergunning voor Duitsland: een Bescheinigung des Daueraufenthalts. Een pak van mijn hart: tot nu toe moest ik iedere vijf jaar verlengen. Ik was er niet gerust op: het Verenigd Europa smelt de laatste tijd weg als sneeuw voor de zon. Op een dag had ik mij misschien in het buitenland teruggevonden.

Naar Blijverdje 2

31 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Persoonlijk

31 Reacties op “Blijverdje 1

 1. Leo

  Van harte proficiat – Ein Richtiger Deutschen….Daar mag op gedronken worden, Riesling neem ik aan?

 2. Ja, Riesling, prima. Proost!

 3. Leo

  Net twee flessen gescored bij de Lidl…zal op je toosten…

 4. Ik zou er niet al te gerust op zijn. Waarschijnlijk is dit documentje uitgedeeld door het Federale Duitsland. Maar is zoiets over een paar jaar nog wel geldig in het bondsland Hessen? 🙂

 5. Bob

  Nou, wees er maar blij mee.

  Leuke discussie op het vorige onderwerp, ik zie dat ik wat gemist heb. Je hebt ook er ook een anonieme reageerder met verschillende pseudoniemen bijgekregen. Ik ben het niet, maar dat was waarschijnlijk wel duidelijk.

 6. Bob

  Overigens: bij Blogger hebben ze sinds een paar dagen zware storingen. Dus niet raar opkijken als er dingen verdwijnen. Ze hebben beloofd dat alles weer terugkomt.

 7. Tham

  Je bent dus een blijvertje Emigrant? Top!

  @Bob, als je nog wilt reageren en iets toe wil voegen op t vorige blog, mag dat denk ik vast wel van Emigrant.. t was een goed onderwerp waar ik nu eens op kon reageren met mijn naiviteit ;))

 8. Tham

  Is een naakstrand net zo iets als een sauna? Nou je hebt gelijk, het went heel snel en het is super..3x en je wilt nooit anders meer . Maar dit kan echt niet in die kringen. Naakt is iets voor in de slaapkamer en verder niet, van naakt komt narigheid zeggen ze. Tja… ik zie het meer als vrolijkheid, maar dat mag ook al niet. Maar zonder gekheid Bob, toen ik een jaar of wat gelee” leek het wel alsof ik uit een tijdmachine stapte. Snap je nu hoe heerlijk het voor me is om buiten te spelen? En dan niet gehinderd worden door kleding?
  Trouwens; een lange broek voor meisjes en dames is bijna net zo erg als naakt wist je dat?
  En om wat bij het onderwerp te blijven… het is gewoon een achtergebleven iets. Komt goed.. t valt best wel mee als je van kind af aan niet beter weet. Maar het “erge” is dat ik niet meer te redden ben zegt men; tever afgedwaald.. of liever gezegd; tever van huis gehuppeld .

 9. Bob

  Dat doe ik dan wel even hier als Emigrant het niet erg vind.

  Of en in hoeverre vrouwen en mannen hun lichaam moeten bedekken is in hoge mate aan lokale en tijdelijke gewoontes gebonden. Honderd jaar geleden moest je een lange broek aan bij het zwemmen. Driehonderd jaar geleden ging waarschijnlijk iedereen in zijn blootje. De meneer uit Vinkeveen die het beter vindt dat vrouwen zich bedekken leeft dus in de verkeerde tijd of heeft de gewoontes van het verkeerde land.

  Ik ben in mijn leven een keer op een naakstrand geweest, en een keer zijn we bij in een eenzame plas waar niemand was bloot wezen zwemmen. Het went erg snel en het is goed voor de huid.

 10. Tham

  @Bob, ik weet dat je niet sart. Luister..ik geloof in de bijbel van a tot z, maar ik heb er zelf geen zin in om alles wat daarin staat aan geboden na te leven. Ik heb te lang dingen gemoeten omdat dat zo hoorde!
  Ik weet dat ik nu helemaal fout leef, maar moet mijn draai nog zien te vinden in dat het ook anders gelezen kan worden. In de gemeente waar we nu zitten( evangelische gemeente) leggen ze bijna elke tekst totaal anders uit. Terwijl het toch dezelfde bijbel is. Daar ik nu even afstand heb genomen om me daar in te verdiepen (anders zien ze me straks weer als gelovige aan) probeer ik wel te zien dat iedereen aan een bijbeltekst een eigen interpretatie geeft. Ik weet nu even niet wat nou goed of fout is. Neem nu die lange broek. Er staat in de bijbel dat een man geen vrouwenkleed aan mag (maar dat was OT), maar is het andersom dan ook zo, vraag ik me nu af? Mag een vrouw geen mannenkleed aan? Ik heb 45 jaar geleerd dat een broek een mannenkleed is. Maar manlief gaat heus niet in mijn damesbroek lopen hoor! En ik mag wel een mannenshort aan bv.. Deze dingen zijn voor mij nu zo tegenstrijdig dat ik er niet uit kom en maar gewoon mijn eigen ding doe. Neem de hoed naar de kerk. Jarenlang gedaan omdat het moest. Maar waar staat het? Het lange haar is gegeven tot een deksel. (Kort haar voor een vrouw is een schande!!) TV, dat is de wereld in huis!! Verderfelijk, want men moet zich afkeren van de wereld. Zwemmen en zonnen? Is ledigheid.
  Romanlectuur: is werelds en zonde van de tijd. Mode? Is wereldgelijkvormigheid. Sieraden? Is ijdelheid. Zo kan ik nog een poos doorgaan, en nu zeg ik.. het is allemaal buitenkant!! God ziet het hart aan, en daar gaat het om. Alleen, mijn hart wil ff niets.. ik wil nu doen wat niet mag of hoort. Bioscoop, kroeg.. enz. Snap je? Terwijl in de gemeente waar we nu zitten dit wel allemaal mag zolang je er een goed geweten bij hebt … . Ik kan het niet uitleggen want ik snap er zelf ook niets meer van. En een christen ben je als je de dingen uit de bijbel naleeft … je van God/Jezus houdt.

 11. Bob

  @Tham, als ik het me goed herinner dan geloof jij letterlijk in de bijbel. Zijn jouw nieuwe gewoontes niet in tegenspraak met wat er in de bijbel staat? Of is het zo dat er zoveel tegenstrijdige uitspraken staan in de bijbel dat je de passende passage moet zoeken en dan is het weer goed?

  Dit is niet om te sarren maar ik ben nieuwsgierig hoe jij daar mee omgaat.

 12. trijntje

  @Tham: ik ben christen. Al dertig of meer jaar geleden zei een predikant net zo iets over lange broeken als jij nu zegt: dat mannen echt niet gaan lopen in de broeken waar vrouwen in lopen. Hij vond vooral belangrijk dat een man een man is, en een vrouw een vrouw, en dat ze dat beiden ook in hun kleding tonen, en zich niet anders voordoen dan ze zijn.
  Daar kun je natuurlijk nog veel kanten mee op.
  Al die kledingregels, mijn idee is dat we daarin veel vrijheid hebben.
  Ik zelf denk ongeveer net als jij, over wanneer je christen bent, inderdaad, als je van Jezus/God houdt; en de bijbel naleven, dat betekent voor mij: geloven dat God van mij houdt, en van jou; en dat die liefde een bron is waaruit we mogen putten en uitdelen.

 13. Leo

  @Tham/Bob – Brrrrr. wat een enge verhalen allemaal. Vrouwen in mannenkleding en omgekeerd. Dus die arme Schotten zijn allemaal zondig of heidens? Marlene Dietrich was een hoer? Schei toch uit met die onzin. In de tijden dat de Bijbel door ijverige monniken werd overgeschreven voegde men af en toe een paar dingetjes toe die de toenmalige bisschoppen of wellicht de abt in een klooster van belang achtte. Alsof die geboden rechtstreeks van God zelve kwamen. Niemand heeft met God gesproken, soms dacht men in de hitte van de woestijn dat hij tegen hen sprak, maar dat komt dan door de brandende zon op de bol. De Lutheranen en Calvinisten zetten zich ooit af tegen alles wat zondig was in hun puriteinse ogen en dus voegden ze nog wat welgevallige regels toe. En in onze tijden worden al die regels zodanig uitgelegd dat ze toegepast kunnen worden op de moderne mens. Vrijgevochten, naakt op het strand of tenminste bijna, en tegenwoordig meer in jeans dan rok of driedelig pak te vinden. Zondigheid zit veel meer in de koppen van hen die anderen willen onderwerpen omwille van de persoonlijke macht. Indoctrinatie zorgt voor een schuldgevoel of complex en zo schep je vanzelf zondaars die de weg kwijt raken door verschillen in interpretatie tussen het ene en het andere geloof. En zo krijg je normale mensen vanzelf aan het twijfelen aan hun vermogen om gewoon en goed te leven. En als die God bestaat uit vanaf zijn eigen hemelrijk naar al de stakkers kijkt die maar worstelen met de niet door hem zelf gegeven regels, steunt hij zijn alwetende hoofd op zijn scheppende handen en weent…wat een dombo’s dat grondpersoneel, wat een machtswellustelingen en wat een hekel aan vrouwen. Was Eva er nu nog maar, de liep er precies zo bij als ik het leuk vond….naakt!

 14. Eva

  Riep U Leo? Ik zou met jou nog wel eens een babbeltje willen maken.

 15. Bob

  Vind jij het leuk om naakt rond te lopen Leo?

 16. Bob

  Sorry Emigrant, maar dat krijg je als je een blog begint.

 17. Tham

  Bob, wat doe jij al zo vroeg op?
  Ik kom net uit bad (naakt!!).
  We zijn er vandaag even niet… morgen avond ben ik er weer!

  Fijn weekend luitjes!

 18. @Bob: Papier is geduldig, en bits zijn dat nog meer.
  In het vrome Nederland doen godsdienstige onderwerpen het altijd nog het best, om het even of dat christelijke, islamitische of mileugelovige zijn.

 19. Leuk, de hoi oligoi stamkroeg staat tegenwoordig in Marburg.
  Pas maar op, in Duitsland drinken ze bier per liter.

  Je mag/moet nu dus zelf kiezen waar je oud wordt.

 20. Bier per liter is alleen in Zuid-Duitsland, Marjan. Waar de grens loopt is nooit zo duidelijk, ten Zuiden van Frankfort misschien?
  Maar als jij grote dorst hebt, dan kom je er gewoon twee (of meer) halen.

 21. Leo

  @Bob – Ik doe het de mensheid niet aan om mijn naaktheid tentoon te spreiden. Maar er is geen enkele reden om ons als soort voor onze naaktheid te schamen hoor. Al die moralistische flauwekul over dat bedekken van…komt altijd en eeuwig weer uit godsdienstige kring. Weg er mee en ook met kleding die bedoeld is om te verhullen omdat ‘de leiding’ dat wil.

 22. Ook ik ben wel blij met kleding, omdat naaktheid vaak niet om aan te zien is.

 23. @Emigrant: Toevalig ben ik de laatste jaren flink door Zuid-Duitsland gefietst en was ik er regelmatig in restaurants, café’s of op hun terrassen te vinden. Ik kan me niet herinneren dat ik in Neurenberg, Regensburg, Landshut, Garmisch, Memmingen, Auchsburg, Friedrichshafen, Konstanz of bijvoorbeeld Freiburg ook maar een litervaas gezien heb. Dat geldt ook voor de kleinere dorpen die ik bezocht heb.

  Wel heel veel halve liters, die 10% kleiner zijn dan de Britse pinten, waar de gemiddelde Brit mee rondsjouwt. Ten noorden van die Zuid-Duitse steden vind je nog steeds halve liters, maar hun aantal neemt af en je ziet er vaker 0,4 en 0,3 liter. Vooral langs de Nederlandse grens worden de glazen kleiner en dan nog is het schrikken als je in NL met kinderlimoglaasjes van 0,15 liter word opgescheept. Na een paar weken Duitsland scheelt het niet veel of ik zeg tegen zo’n NL-serveerder: ‘Doe mij er maar 3 dan hoef je niet zo vaak te lopen.’

  Als er in Zuid-Duitsland een gebied is met veel literglazen, dan zal dat wel in en rond München moeten zijn. Daar ben ik in al die jaren steeds omheen gefietst.

 24. Toch zijn ze overal wel, zelfs in Frankfort soms, die laarzen en litermaten, maar ze worden niet bij alle gelegenheden te voorschijn gehaald. Een gezelschap moet ervoor in de stemming zijn blijkbaar. De laatste litermaat die ik gehad heb was in het Klooster Andechs, bij München inderdaad.
  En het bierverbruik neemt in heel Duitsland dramatisch af, vergeet dat niet.

 25. @Emigrant: Literglazen zijn er zeker, maar ook in NL en zelfs groter dan de 2 liter laarzen. Toch worden ze in mijn nabijheid bitter weinig tevoorschijn gehaald, waarschijnlijk omdat het onhandig is of omdat ik te zuinig ben. 🙂

  Toch denk ik dat de Britten en Ieren gemiddeld achter grotere biervazen zit dan de Bavarianen die de naam hebben.

 26. Leo

  @Emigrant – In mijn dagen als reiziger door het Tsjechische land kwam ik die enorme glazen heel vaak tegen. Eens liet ik me uit de mond vallen wel eens een echt goed glas Ceske Budejovice te willen nuttigen. Dat heb ik geweten. Die glazen pul die voor me werd neergezet leek veel op wat de Amerikanen gebruiken om uit te serveren. Het was niet weg te werken. In Engeland is het bier lang zo sterk niet, in Tsjechië en soms ook in Duitsland is een echt pilsje een soort kopstoot. Voordeel is dan wel dat je de zwaarte van het glas niet meer voelt, die is verschoven naar de eigen bol…

 27. Gefeliciteerd nog: ik ken het gevoel 🙂 Heb mijn unbefristete Aufenthaltserlaubnis sinds 2002. Daarvoor moest ik mijn verblijfsvergunning inderdaad steeds verlengen bij de alom gevreesde Ausländerstelle van het Ordnungsamt

 28. Dankjewel Alexandra. Die Ausländerstellen zijn niet overal even vreeswekkend. In mijn vorige woonplaats Frankfort was hij nogal gemakkelijk, maar hier in Marburg is hij veel strenger.

 29. Het hangt er helaas vaak ook vanaf wat je herkomstland is, is tenminste mijn ervaring. Mij behandelden ze overigens vrij netjes, omdat ik uit een “goed buitenland” kom …

 30. Waarom hebben jullie het hier toch over Aufenthaltserlaubnissen die je steeds moet verlengen?
  Er bestaat tegenwoordig gewoon zoiets als een Freizügigkeit voor EU-burgers…..

 31. @Natascha: In Frankfort deed men daar ook heel luchtig over, maar in mijn huidige woonplaats aanvankelijk niet. Freizügigkeit betekent niet dat je altijd mag blijven; alleen zolang als je werkt. Je hebt een Freizügigkeitsbescheinigung nodig waaruit blijkt dat je geen Aufenthaltsgenehmigung nodig hebt. Das leuchtet doch ein, oder?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s