Atwitter

Zal ik toch nog aan de tweets moeten? In Saudi-Arabië is er een rel uitgebroken. Een professor had iets over de erfopvolging in het koninklijk huis geschreven. De koning is 86 en nogal ziekjes, dus dan komt het gesprek daar allicht eens op. Maar daarover schrijven mag niet, dus de prof werd gearresteerd. 

Er volgde hoog oplopend twitterverkeer tussen zijn advocaat en een lid van een soort hoge raad. Op zeker ogenblik tweette de excellentie aan de advocaat zijn laatste argument: Kul tibn (Hou je smoel!). Dit in Saudi-Arabië als grof ervaren zinnetje is de tag geworden voor een grote blog- en twitterrel. Ook daar dus meer directe inspraak. De mensen worden brutaal: willen jullie ons soms allemaal arresteren?

Ik had nog nooit een Arabische tweet gezien, had niet eens beseft dat dat technisch mogelijk was. Nu blijkt dat er daar al lang veel getwitterd wordt. Als arabist zag ik nog iets anders: De spelling van het Arabisch, die sinds eeuwen ongewijzigd is, wordt in elektronische boodschappen volstrekt willekeurig omgevormd. Ook het verschil tussen Hoogarabisch en dialect interesseert de twitteraars vaak niet. Ik ken het soort apentaaltje hier van de SMS. Dat betekent dat de boodschappen weldra alleen nog maar door een incrowd gelezen kunnen worden. De geheime diensten zullen extra taalspecialisten moeten aanstellen. En de arabist? ach, die moet maar eens met pensioen.

Ik ben bang dat de aarzelend beginnende modernisering in S.A. snel weer teruggedraaid wordt als de koning dood is. Maar de twitteraars zullen het niet pikken.

1 reactie

Opgeslagen onder Nabije_Oosten

Een Reactie op “Atwitter

 1. [Geredde reacties:]

  Leo 12/13/2010 08:10:56 AM
  De moderne tijd is slechts dan tegen te houden als je het verkeer gaat reguleren. China doet dat al en dat is best vervelend voor onze manier van denken. Dat men in S.A. ook behoefte heeft aan rust en controle kan ik me wel voorstellen. Dus zal men wel een paar Chinezen invliegen binnenkort…
  —–
  Marjan 12/13/2010 10:30:28 AM
  Ik ben een beginnende twitteraar. Ik volg nu 120 twitteraars; gewone mensen, nieuwssites, journalisten, mensen uit de lokale politiek, een paar hoi oligois, een stel bloggers, mensen met een mening, een paar Tweede Kamerleden, mensen die zich bezig houden met landbouw, duurzaamheid etc..

  Ik haal veel informatie van twitter, van een brand dichtbij tot interessante artikelen in kranten of opiniesites. Ik kijk zeker vier keer per dag en soms twitter ik mee, bijvoorbeeld als ik op een gemeenteraadsvergadering zit.

  Gisteravond werd bekend dat in Amsterdam een medewerker van een kinderdagverblijf een groot aantal heel jonge kindereren seksueel misbruikt heeft. Een golf van woede en verontwaardiging en verdriet gaat dan over twitter. De één roept op tot de doodstraf, anderen blijven redelijk en weten de woede een beetje te dempen.

  Ik vind het als taalfreak elke keer weer interessant om te zien hoe mensen het presteren om in minder dan 140 tekens hun gevoel weer te geven, een situatie te typeren, informatie te geven. Het is soms net poezie, beetje taalanarchie ook. #spatieskunjeweglatenalshetandersnietpast

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.