Net dicht?

Twee Nederlandse jongens hebben met succes de website van het Openbaar Ministerie, van de politie, van VISA, Masterdcard en Paypal gesaboteerd. De slachtoffers zijn belangrijk, groot en sterk. De twee jongens zullen niet tot de top van de internationale misdaad behoren, niet voor een geheime dienst werken en mogelijk slechts matig intelligent zijn.

Zo makkelijk is het dus. Het is een wonder dat het nog zo lang goed is gegaan met het Internet. Als er een stel goed opgeleide misdadigers aan gaat zitten zullen ze al gauw veel spectaculairdere resultaten bereiken. Afgelopen zomer was daar al een voorproefje van te zien, met het zog. Stuxnet. En ook dat was pas een begin. Heeft Defensie zich al geherstructureerd? Natuurlijk niet.

Wikileaks zal bij vele netgebruikers de vraag hebben doen opkomen of het Internet nog wel voor alle activiteiten gewenst is. In ieder geval zal de Cloud zijn langste tijd wel hebben gehad. Wat is lekker dan een wolk?

Er zullen vast experts opstaan (graag toegegeven, ik heb van dit onderwerp helemáál geen verstand) die zeggen dat het niet zo’n vaart loopt en dat er nog geen wezenlijke belangen zijn geschaad. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid, u kent dat wel. Maar als dit verhevigd zo doorgaat zullen belangrijke segmenten van het net zich gaan verschansen en de censuur zal toenemen, waardoor de vrijheid en openheid verdwijnen (Nee, niet alleen in China of Iran). En tenminste zal de irritatie over het Internet snel toenemen, waardoor men weer eens over alternatieven gaat nadenken.

Jammer dat we net al onze kaartenbakken, die nog jaren in een kast hebben gestaan, bij een voorjaarsschoonmaak hebben weggegooid.

1 reactie

Opgeslagen onder Computer

Een Reactie op “Net dicht?

 1. [Geredde reacties:]

  Xiwel 12/12/2010 11:19:28 AM
  Met het verkeer op het internet is het niet anders dan in het gewone leven. Als iedereen met een honkbalknuppel, bijl, moker of schrobzaag op pad gaat, dan staat niet alleen de politie machteloos, maar ook het leger en al helemaal de geheime diensten.

  Maar 99% kiest ervoor om zonder die spullen op pad te gaan. Uiteindelijk schaadt het ook je eigen veiligheid. Zou je nog de straat op durven als je weet dat 80% zo’n wapen bij zich zou hebben?

  Met het internet is het niet anders. 99% begint niet aan hacken of dergelijke. Maar ook de hackers kunnen geen kant meer op als het internet niet meer zou werken. Het blijft dus bij een klein groepje en het blijft bij speldeprikken t.o.v. het geheel. Dwz je kan het internet (maar ook bijvoorbeeld de hoogspanningskabels) op 100den plekken kapot hakken, het signaal neemt dan gewoon een andere route en blijft in 9 van de 10 gevallen aankomen.

  In dit geval was het wel leuk. Mensen worden op software gewezen om een electronische sit-in voor de softwaredeur van Mastercard te houden. Maar die software is wel zo geschreven dat de sit-inner zijn IP-nummer meestuurt. En dan is zo’n sit-inner snel in de kraag te vatten.
  —–
  emigrant 12/12/2010 11:56:57 AM
  Ja maar Xiwel, die weggebruikers van jou wonen onder ons, die hebben dezelfde belangen als de brave burgers. Maar als er nu in een verre omgeving waar niemand een kredietkaart heeft, zeg Noord-Korea, zulke aanvallen gestart worden en met veel meer verstand van zaken? Ik ben er niet gerust op.

  Ik vond Wikileaks wel leuk. Maar de USA niet, dus die gaan misschien meer censuur uitoefenen.
  —–
  Marjan 12/12/2010 12:08:41 PM
  Ha, ik had juist het idee dat die jonge Nederlandse hackers mega-slim waren.
  Ik was (terwijl het niet mijn verdienste is) best wel trots op die knaapjes.
  —–
  Laurent 12/12/2010 06:40:36 PM
  Bovendien: die websites van die maatschappijen zijn nu ook weer niet zo belangrijk (hun service wel, maar die werkte nog); maar wat als dit plaats gaat vinden met websites waarop een inhoud staat die zekere groepen onwelgevallig is? Die van kranten bijvoorbeeld?
  —–
  emigrant 12/12/2010 11:50:51 PM
  Tja, dan zullen die kranten zich gedwongen zien peperdure beveiligingen aan te schaffen, wat ze niet kunnen betalen, wat dan hun faillissement bespoedigt, enzovoort.
  —–
  Bob 12/13/2010 07:54:26 AM
  Wat Laurent zegt. Dit soort aanvallen (DDOS) zijn erg makkelijk en zorgen er alleen maar dat een website niet bereikbaar is. Voor VISA is dat niet zo erg. Voor Amazon, die zijn hele handel via zijn website bedrijft, is het al een stuk minder aangenaam. Tot nu is het echter niet gelukt ze langer dan een paar uur uit de lucht te krijgen.
  —–
  Leo 12/13/2010 08:18:32 AM
  Wie denkt dat er nu al geen controle wordt uitgeoefend op het internet schat het medium toch wat verkeerd in. Google maar eens op ‘bom’, aanslag of dat soort dingen. Zoek een paar handleidingen op voor zoiets en boek daarna online een vlucht naar New York. Grote kans dat je niet aankomt op de plaats van bestemming, maar wordt onderschept. Eigenlijk maar goed ook, want er zit heel wat kaf onder het koren. Mensen die het www benutten voor heel wat andere zaken dan inhoudelijk discussiëren of genieten van Russische vliegtuigtechnologie. Daarbij, een jaar of 20 geleden waren een paar van die studiebollen in de States al in staat in te breken bij het Pentagon en vanuit hun huis mee te kijken hoe men daar oefeningen hield om Russische atoomaanvallen tegen te gaan. Ook grote banken zijn al diverse malen gehacked. Niets is nieuw, allemaal al gedaan. En juist daardoor is de jeugd in staat om een digitaal protest af te geven als er iets plaatsvindt wat ze niet bevalt. Wij stonden vroeger op het Museumplein en protesteerden fysiek, zij doen het vanuit de luie stoel. Wel zo comfortabel. Tot de luiken worden gesloten en overheden precies weten wie wat van plan is. Ook het mobiele telefoon-dataverkeer wordt al gemonitord hoor. Op verzoek van de Yanks. En in NL doet men braaf wat er wordt gevraagd.
  —–
  emigrant 12/13/2010 09:20:56 AM
  Duitsland is ook braaf, zonder twijfel.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.