Iran 2010 – Werwaarts Iran?

Af en toe denk ik na over Iran, niet in de laatste plaats omdat mijn cursus Perzisch nu begonnen is.

Bij mijn bezoek in mei heb ik een land gezien, dat zich de laatste dertig jaar verrassend heeft ontwikkeld. Een redelijk succesverhaal, en dat ondanks een ellendige regering én economische sancties uit de buitenwereld.
Hoe zou het zijn als Iran een betere regering had en die sancties werden opgeheven? Met tientallen miljarden inkomsten per jaar extra én een beter beleid, zou het land dan als een komeet omhoog schieten en van half ontwikkeld naar heel ontwikkeld land evolueren? Eerlijk gezegd betwijfel ik dat dat betere beleid er zou komen. Maar dat is meer een buikgevoel, want echt verstand heb ik er niet van.
In dat geval zou het Amerikaanse roofdierkapitalisme er weer binnentrekken. De economie zou boomen, jawel. Er is zoveel olie, gas en ander spul dat misschien de ‘Hollandse ziekte’ zou uitbreken. De aanwezigheid van enorm veel grondstoffen maakt een land moeilijk ontwikkelbaar. Denk aan Nigeria, dat door een olieplas de vernieling in gedreven is.
Voor Iran zijn er niet echt voorbeelden. Zuid-Korea of Brazilië zijn niet vergelijkbaar; Turkije misschien nog eerder. Hoe dan ook, er zou er al spoedig een klasse van uitbuiters ontstaan die in niets zou onderdoen voor de huidige. De corruptie zou niet verdwijnen. Veel van de nieuwe miljarden zouden naar het buitenland gesluisd worden. Grote delen van de inheemse industrie zouden kapot gaan wanneer zij niet langer hun best moesten doen en aan de ijzige wind van wereldwijde concurrentie werden blootgesteld. De nutsbedrijven zouden geprivatiseerd worden en dus net zo beroerd worden als in de USA en bij ons. Wegvallende subsidies en stijgende prijzen zouden voor sociale onrust zorgen. De sociale voorzieningen zouden mogelijk het loodje leggen. Politiek zou het land waarschijnlijk verdeeld raken, misschien zou er zelfs haat tussen de verschillende volkeren of religieuze denominaties worden gezaaid. Burgeroorlog? Dan is de boom gauw weer over.
Wil ik dan dat de huidige regering in Iran nog langer blijft zitten? Bah, nee. Maar gelukkig hoef ik niets te willen, want er gebeurt toch wat er gebeurt. Waarschijnlijk verandert er de komende jaren niet zoveel; voor de inwoners is het te hopen dat de scherpe kantjes van het regime wat afslijten. Een soort Iraans Breznjev-regime dan maar?

3 reacties

Opgeslagen onder Iran

3 Reacties op “Iran 2010 – Werwaarts Iran?

 1. (Geredde reacties)

  AUTHOR: Xiwel     DATE: 11/06/2010 10:15:34 AM
  Ik denk dat veranderingen op dit gebied van binnenuit moeten komen en niet onder dwang van boycots of oorlog (-dreigingen). Dergelijke verandering zijn volgens mij al een tijd gaande en hebben alles te maken met voldoende opleidingen. Wat dat betreft is Iran compleet anders dan Afghanistan. De problemen die er nu zijn hebben n.m.m. vooral te maken met de situatie dat er te veel en te snel goedopgeleide vrouwen zijn gekomen. Dat maakt het voor de wat minder opgeleide mannen moeilijker en dus gaan hun hakken wat dieper in het zand. Toch zal het mij niets verwonderen als Iraq binnen tien jaar een vrouwlijke president of premier heeft, net als eerder Pakistan. Waar ik het wel meer mee te vergelijken vind en waar het dus misgaat met de zogenaamde democratisering/globalisering en die andere dingen zijn gebeurd die je hierboven verwacht. In Nederland mogen we dan wel een vrouw als (ongekozen) staatshoofd hebben, maar het zal hier wel eens langer kunnen duren eer we een vrouw als premier krijgen.
  —–
  AUTHOR: emigrant     DATE: 11/06/2010 11:17:06 AM
  Van buiten zal de verandering wel niet meer komen. Het zou wel erg stom zijn van de USA, nu ze net twee oorlogen hebben verloren en zo goed als failliet zijn, als ze nog aan een derde zouden beginnen.

  Ik denk niet dat de “vrouwenkwestie” van grote invloed is op de politieke ontwikkeling in Iran.
  —–
  AUTHOR: Leo     DATE: 11/06/2010 02:24:07 PM
  Net zo min als het in het toch redelijk goed ontwikkelde Rusland is gelukt zonder een vrij stevig regime, zal dat lukken voor een land als Iran als men zelfs maar in staat zou zijn om van die verschrikkelijke baardmannen af te komen. Dit soort landen heeft geen traditie in democratisch denken. Men weet niet wat een coalitie is, men zoekt het eigen belang ook nu al. De doctrine van politiek of geloof zal altijd blijven heersen. Wie dit wil vergelijken met de situatie in de meeste Europese landen of het toch volledig vrije Amerika snapt er niet zo veel van. Het zijn naar mijn idee erg achterlijke culturen daar die een bepaalde leiband nodig hebben om te kunnen functioneren. Een vijandbeeld moet worden opgezet, de heidenen, kapitalisten of wat dan ook. Mensen die hun leven lang in het communisme geloofden of in de islam van de ayatollahs zijn niet meer om te vormen tot producten van een vrije markteconomie of democratie. Ik zag in Oost-Europa te vaak voorbeelden van oude netwerken die ook ver na de omwentelingen daar bleken te blijven functioneren. Net als de grote godsdienstige tegenstellingen in Irak een probleem blijven vormen. Waar de Islam heilig is verklaard moeten de Christenen wijken, de heidenen het land uit. Ik vrees met grote vreze dat het dus nooit iets wordt daar, althans niet vanuit onze liberaal-westerse ogen bekeken. Als totalitaire staat met de Islam als alles beheersende factor, een vrouwvijandig en antisemitisch regime en een leugenaar als president zal het nog wel lukken. Maar verder???
  —–
  AUTHOR: emigrant
  EMAIL:     DATE: 11/06/2010 02:35:33 PM
  Daarom hoop ik vooreerst maar op een soort Breznjew regime: een soort Sovjet-Unie light. Een democratie zal inderdaad niet lukken zonder enorme chaos. Vrije markt nog wel, maar die is dan spoedig té vrij, zie Rusland. Religie speelt nu al nauwelijks een rol meer in Iran en dat zal nog minder worden.
  —–
  AUTHOR: Leo      DATE: 11/07/2010 09:44:31 AM
  @Emigrant – Religie speelt geen rol meer in Iran???? Zouden die vrouwen daar dat wel weten dan? Opgesloten in hun huizen of verpakt in hun boerka’s en andere verhullende kleding en voor de wet niet meer dan tweederangs burgers???
  —–
  AUTHOR: emigrant     DATE: 11/07/2010 09:51:20 AM
  Ja, de vrouwen weten dat natuurlijk. Zij hebben zelf heel wat aan de ‘ontmoskeeïng’ bijgedragen.
  —–
  AUTHOR: emigrant     DATE: 11/19/2010 07:25:00 PM
  Ahmedinedjad heeft een zware kluif voor zich: de afbraak van de absurd hoge subsidies op levensmiddelen, vervoer, benzine e.a. De economie lijdt onder de sancties, maar nog meer onder die subsidies en de grote staatssector.
  Om die klus te klaren moet je inderdaad een hufter en een bullebak als Ahmedinedjad zijn. Zou hem dat lukken mag hij zeker nog blijven; zo niet, zullen zijn bazen hem ook met plezier laten vallen denk ik.

 2. Zachte druk door China -een belangrijke olie importeur van Iraanse olie- is waarschijnlijk effectiever dan de belligerente geopoltiek van de Amerikanen.
  Opvallend, na de top tussen Obama en zijn Chinese tegenhanger ‘wat is zijn naam ook al weer?’, wist China de agressieve buitenlandpolitiek en atoomwapenprogramma van Noordkorea enigzins in te tomen.

 3. Emigrant

  Het bovenstaande schreef ik in 2010. Nu begin ik voorzichtig te mijmeren over een as Washington – Jeruzalem – Teheran voor de komende jaren.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.