Christelijk joods

Bondspresident Wulff heeft op Werelddierendag — nee, op Wereldduitsersdag, 3 oktober, een feestrede gehouden, waarin hij onder andere zei dat de moslims „intussen ook bij Duitsland horen“. Zoals te verwachten leidde dat tot verbitterde replieken. Een van de beschaafdere was die van de CDU-politicus W. Bosbach: „Weliswaar is de islam intussen een deel van de geleefde realiteit in Duitsland, maar bij ons hoort de christelijk-joodse traditie.“

Bizar. Voor 1945 had niemand begrepen wat dat was, christelijk-joods; ook nu is het nog moeilijk te bevatten en waarschijnlijk schiet het menig jood in het verkeerde keelgat. Of is het juist hoopvol, zo’n stijlbloempje? Wordt er over een halve eeuw gesproken van de christelijk-joods-islamitische traditie?

1 reactie

Opgeslagen onder Duitsland, Godsdienst

Een Reactie op “Christelijk joods

 1. (Geredde reacties:)

  Geplaatst door: Xiwel | 6 oktober 2010 om 19:08
  Die term komt uit de USA overwaaien en we hoorden hem hier een jaar of 6 terug via Wilders.
  Als je naar de geloven kijkt is het onzin. Het Christendom is opgebouwd rond Christus. De Joden hebben Christus altijd gezien als een valse profeet. Dat staat dus haaks op het Christendom. Daarentegen erkennen de Moslims Christus als een van de profeten. Zij staan dus dichterbij het Christendom dan de Joden.
  —————————–
  Geplaatst door: Marjan | 6 oktober 2010 om 20:56
  In Nederland waagde toenmalig minister van achterstandswijken (?) Vogelaar het om te zeggen dat we een joods-christelijk-islamitische cultuur krijgen. Het halve land viel over haar heen.
  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1649719.ece
  Ik hoop dat we over 50 jaar over een seculiere traditie spreken.
  —————————–
  Geplaatst door: emigrant | 6 oktober 2010 om 23:16
  Ha ja, Nederland was dus alweer voor. Ze heeft natuurlijk gelijk, die Vogelaar, ook al mocht het van haar onwetende reaguurders niet gezegd worden. 20, 30 jaar geef ik de godsdiensten nog, dan zal het inderdaad seculier worden.

  Jezus was natuurlijk wel een jood, en het Nieuwe Testament is ook een zeer joods geschrift, al is het uit rabbijns gezichtspunt nogal ketters. Maar juist dat joodse van Jezus werd in Europa traditioneel ongaarne erkend, om het zachtjes uit te drukken. Ik meen dat het pas in de jaren zestig door de Israelische Nieuw-Testamenticus (!) David Flusser naar voren werd gebracht. Dus van een joods-christelijke traditie te spreken is nogal cynisch.
  —————————–
  Geplaatst door: Pepijn | 7 oktober 2010 om 23:57
  Moeten we misschien van de ‘monotheïstische’ cultuur of traditie spreken? Of laten we dan via de achterdeur de Baghwan of andere geloven binnen?
  Ik vond overigens de tendens van deze rede een goede zaak, de Bundespräsident dient het volk bij elkaar en eensgezind te houden.
  Het zijn namelijk slechts een handjevol criminelen die de reputatie van hele bevolkingsgroepen kunnen verzieken (en dat ook doen) Dat geldt voor Turken, Marokkanen (ik heb genoeg Marokkaanse medewerkers gehad die zelf het woord K**-Marokkanen in de mond namen, wat een ander niet mag. Zij hadden daar in mijn ogen het volste recht toe.), maar ook voor de arme blanke onderlaag waar skinheads meestal uit komen. Triest maar waar.
  —————————–
  Geplaatst door: emigrant | 8 oktober 2010 om 8:11
  Monotheïstisch zou een oplossing zijn. Ik spreek in mijn onderwijs wel eens van “de westerse religies”, wat soms tot verbazing of verontwaardiging leidt. Maar het is echt waar: Jodendom, Christendom en Islam hebben zo veel gemeen en zoveel aan elkaar ontleend….

  Ik was ook blij met Wulffs rede, maar je hoort hoe daar weer tot op het hoogste niveau van wordt afgeknabbeld.

  Overigens schrijft Jona Lendering juist in een interessant log over die veelvormigheid van de joodse “traditie”: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/academische-mores.html , onder punt 1. Het jodendom is niet het hoofdthema van dat ook overigens op een aantal punten zéér interessante log, maar om even de gedachten te bepalen is het prima.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.