Iran 2010 – economische sancties 3

(deel 2 volgt als ik wat minder lui ben)

Waarom wil Iran die sancties zo graag? Dat weet ik niet, met mijn lekenkop. Ik kan maar een paar redenen bedenken.

– Het is wel tof om een wereldmacht te trotseren. Ze doen het nu al zo lang, en als de USA alsnog met heel die laatkapitalistische herrie zou binnentrekken zou dat een afgang zijn. Zoals het nu gaat dwingt Iran de bewondering af van vele andere landen. Het zou een belangrijke rol kunnen spelen in een nieuwe club van ‘Niet-gebonden Landen’.
– De anti-Amerikaanse en anti-Israëlische propaganda is een bestanddeel van de nationale ideologie geworden. Zonder dat geblaat zou het moeilijker zijn de bevolking bij de les te houden.
– Het land zal nota genomen hebben van het feit dat het géén schade heeft geleden ten gevolge van de internationale bankencrisis.
– Het hardste Iraanse argument vóór de handhaving van de sancties lijkt me het conglomeraat van industriën dat Iran zelf heeft opgebouwd en dat vooral in handen is van de Revolutionaire Garde. Wanneer dit zou worden blootgesteld aan de vrije wereldmarkt zou het kunnen instorten, wat machtsverlies voor de Garde zou betekenen.

Het belang van de sancties voor de USA is volgens mij geringer. Iran vult ook een lege plek op in de ideologie van de Amerikanen. Wie zouden ze anders moeten haten? Bovendien kunnen ze zo Israël een plezier doen (hoe lang zullen ze dat nog willen?). Maar verder zie ik geen voordelen voor de USA. Of zijn er lobbies die willen voorkomen dat er meer Iraanse olie geëxploiteerd wordt, om de prijs flink hoger te houden dan nodig is? Ik kan er alleen maar naar raden. De diepteboringen van BP hadden minder zin gehad als er een grotere plas Iraanse olie op de markt was geweest, zoveel is duidelijk. Het auf Trab houden van het militair-industrieel complex schijnt ditmaal niet zo’n rol te spelen. Een paar raketjes in Polen tikt niet echt aan. En zonder sancties zouden ze moeten toegeven dat die toch tegen de Russen bedoeld zijn.

Zo van buitenaf beschouwd zou het juist in het wederzijds belang zijn om de sancties op te heffen, maar ja, als twee jongens met verbeten koppen tegenover elkaar staan speelt dat natuurlijk geen rol. De landen zouden vele miljarden aan elkaar kunnen verdienen; de olieprijs zou wereldwijd met 10% kunnen dalen, heeft men becijferd.
Nadelen voor Amerika nu: Iran doet steeds meer boodschappen bij heel andere landen (Brazilië, India, China.) Wereldwijd is dat misschien een gunstige ontwikkeling, maar Amerika snijdt zo wel in zijn eigen vlees. Andere landen wordt zo ook getoond dat ze bijna zonder Amerika kunnen. Ik vind dat eigenlijk wel aardig, maar de USA waarschijnlijk niet. Voor de EU is het ook niet leuk, want Europa mist net zo goed orders. Bovendien zal waarschijnlijk na enige tijd weer blijken dat de USA de sancties ten opzichte van Irans handelspartners niet vol kan houden.

Duitsland zou daar graag Mercedessen verkopen en nog veel meer, maar het mag niet. Angela staat stoer achter de USA. Ze is haar baas nog een rondje hondentrouw schuldig; tijdens de regering Schröder was Duitsland immers een eigen weg gegaan in zake Irak. Als Mercedes niet mag leveren levert Volvo, of nog een andere firma. Iran krijgt zijn spullen toch; het duurt alleen langer, is duurder en lastiger. Duitsland, dat al heel oude handelscontacten met Iran heeft, wordt intussen uit de markt gedrongen. Dat komt ook omdat Duitsland momenteel nauwelijks een minister van BuZa heeft.
Een oplossing van het kinderachtige probleempje zou natuurlijk de voltooiing van de Iraanse atoombom zijn, eventueel met Amerikaanse hulp. Dan kan die eindelijk in een kast in de bijkeuken gelegd worden (want daar komen die dingen allemaal terecht; er wordt nooit mee gegooid) en kunnen de landen weer gewoon met elkaar omgaan; iets respectvoller dan voorheen zelfs. Dan kan Iran verdergaan met interessantere projecten (bijv. zonneënergie in de oostelijke woestijn?) en kan de USA weer een andere hype verzinnen. Maar Israël had dan een vijand minder, en daar kan het slecht tegen.

1 reactie

Opgeslagen onder Iran

Een Reactie op “Iran 2010 – economische sancties 3

 1. (Geredde reacties:)
  Leo 07/06/2010 05:01:55 PM
  Erg kort door de bocht allemaal. Israel heeft geen vijanden nodig. Er zijn er genoeg. Meer dan de joodse staat, hoe goed uitgerust ook, ooit aan zal kunnen. Het Midden-Oosten is een brand die onderhuids smeult. Waar ayatollah’s met waaiers hun best doen om het vuurtje telkens weer aan te wakkeren. Iran is een land met een bijna tragische geschiedenis. Voor de bevolking maakt het weinig uit of ze nu door de Pauwentroon of door de Achterlijkheid wordt onderdrukt. Ook al mochten vrouwen meer onder de Sjah en niets onder de baardmannen die nu al decennia lang het land naar de verdommenis trachten te helpen. De Revolutionaire Garde is naar mijn mening de SS van de Islam in dat land. Het zijn de elitetroepen. Maar ook in Duitsland verlangen mensen terug naar de beladen periode van het Hitlerregime en in Oost-Europa sprak ik met heel wat lieden die het ‘oude netwerk’ van het communisme graag overeind zouden hebben gehouden. Wil dat meteen zeggen dat het ook goed was in die tijd? Niet de problemen buiten Iran hebben gezorgd voor de isolatie van het land, het is het landsbestuur en het geloof dat zorgt dat Iran zich niet kan aansluiten op de rest van de ‘normale wereld’. Nee, wat het land nodig heeft is een grote schoonmaak en wat minder valse vijandbeelden…
  —–
  emigrant 07/06/2010 05:32:17 PM
  Wie zegt dat het goed was of is? Ik heb nooit zo’n behoefte om een moreel oordeel over een land te vellen.
  —–
  Leo 07/07/2010 09:14:28 AM
  @Emigrant – Sinds het oostblok werd afgeschilderd als het Rijk van het Kwaad, ik wel. Als een land niet echt democratisch wordt bestuurd, als geloofsgekken de dienst uitmaken of gewelddadige dictaturen zal ik me er altijd tegen verzetten. Of erover berichten. Onderschatten in ieder geval niet. Want dat deden we in 1939 in ons land ook. En dat kostte honderdduizenden het leven!
  —–
  emigrant 07/07/2010 10:49:13 AM
  Het “Westen” wordt óók afgeschilderd als Rijk van het Kwaad, en daar zijn ook uitstekende redenen voor. Het is maar waar je je toevallig bevindt en hoe kritisch je zulke schilderingen wilt beoordelen.
  Wanneer je nu zegt dat het bij ons toch beter uit te houden is dan in de Sovjet-Unie of China o.i.d., dan geef ik je gelijk. Een lekker lui leventje; Amerika verdedigt ons nog wel een poosje. Maar om daarom ook geloof (daar zijn we weer: geloof!) te hechten aan al dat ideologische gelul of aan goedkope propaganda, nee dat lijkt me niet nodig.
  —–
  Leo 07/08/2010 04:26:54 PM
  @Emigrant – We zijn het over dat laatste geheel eens. Ideologie, propaganda en geloof horen niet meer thuis in de moderne wereld. Wat zou het mooi zijn als we met zijn alleen eens gewoon lekker en ongestoord door haat en nijd zouden kunnen leven. Als liefde de leidraad werd en ‘samen’ in plaats van ‘onderdrukking’….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.