Iran 2010. Airco en ijskasten

Golestan Paleis, Tehran

Golestan Paleis, Tehran

 Meer foto’s.

Vele eeuwen geleden, toen de Iraniërs hun high tech spullen ook niet uit Amerika konden betrekken, hebben zij zelf enkele vondsten gedaan waarmee zij hun leven konden veraangenamen.

Een vroege vorm van airco was de windtoren of windvanger. In de grond wordt een gang gegraven richting kelder waarmee zelfs het kleinste zuchtje wind naar binnen wordt gelokt. Eventueel wordt de lucht langs de open waterleiding nog verder gekoeld. In huis wordt de luchtstroom verder naar boven geleid, mogelijk via omwegen, en gaat er door een toren op het dak weer uit. Aldus blijven de vertrekken lekker koel.

In de winter werd er per lastdier sneeuw en ijs gehaald uit de bergen en opgeslagen in ijskoepels. Windtorens hielden de voorraad de hele zomer koel.

1 reactie

Opgeslagen onder Iran

Een Reactie op “Iran 2010. Airco en ijskasten

 1. (Geredde reacties)

  AUTHOR: Marjan DATE: 07/04/2010 03:48:01 PM
  Erg interessant weer, over die windvangers en koepels.
  Het zou me niets verbazen als zoiets, eventueel in een modernere vorm, de rol van de airco op veel plaatsen gaat vervangen.
  —–
  AUTHOR: emigrant     DATE: 07/04/2010 04:47:22 PM
  Het schijnt dat er temperaturen tot een paar graden boven nul mee bereikt kunnen worden. Maar vooralsnog lijkt de trend wereldwijd eerder naar verdere airconditionering te zijn.
  Er was toch ook zo’n manier om watermeloenen te koelen, weet jij hoe dat ging? In een natte doek in de wind ofzo, ik herinner het me niet.
  De reiziger Chardin (± 1700) verbaasde zich over de enorme meloenenconsumptie in Iran. Maar meloenen waren natuurlijk gewoon een soort drinken, en veiliger dan onzuiver water. En als ze dan ook makkelijk gekoeld konden worden…
  —–
  AUTHOR: Drs. Johan Arendt Happolati     DATE: 07/05/2010 10:04:14 AM
  Heer Emigrant,
  Ik snapte eerst geen fluitje van uw uitleg, maar toen ik op de link klikte, ging er mij inderdaad een licht op. Enkele jaren geleden waren wij met vakantie op het wonderlijke eiland Kreta. Wij bezochten daar het paleis van koning Minos en daar was ook sprake van luchtgekoelde ruimtes. Hoe dat precies in z’n werk ging, weet ik niet meer, maar het zal wel op hetzelfde princiep berust hebben. Het is inderdaad de eenvoud zelve. Het probleem is natuurlijk dat een mens aan zijn architect op barse toon moet bevelen in zijn concept rekening te houden met zo’n ondergrondse gangen. Wat heb ik nou aan m’n fiets hangen, zal de arme man dan natuurlijk denken… 😉
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.
  —–
  AUTHOR: Xiwel    DATE: 07/05/2010 10:12:12 AM
  Ooit was ik in het amphitheater van Aspendos en begreep dat die ook een uitstekende airco uit het jaar nul had. Aan de zijkant donkere aflopende gangen. Door de stijging van warme lucht in het midden werd de verse lucht door die gangen aangezogen en gekoeld. Bij een schaduwtemperatuur van 33 graden was het prima vertoeven in dat gebouw, dus die airco deed het nog altijd prima.

  Ik red het in mijn huis overigens ook prima zonder airco. De maximale temperatuur was 24,5 graden en dat was maar eventjes. Gemiddeld lag het rond de 23 graden wat goed te doen is. Bij de meeste buren was het een graad of 5 warmer, omdat die de ramen en deuren op de verkeeerde tijden openzetten en vervolgens met ventilators de warme lucht naar binnen transporteren.
  —–
  AUTHOR: emigrant DATE: 07/05/2010 10:40:41 AM
  Hm ja, dit systeem is alleen geschikt voor mensen die zoveel geld hebben, dat zij architecten bevelen kunnen geven.

  Met mensen die het warmer hebben dan nodig is hoeven we geen medelijden te hebben.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.