Iran 2010 – Planten

qanat_anshan_airIran ligt voor een groot deel in de droge klimaatzone, maar heeft hoge bergen, die regen aantrekken en als sneeuw opslaan tot het zomer wordt. Het smeltwater stroomt in rivieren naar beneden en wordt al duizenden jaren door middel van ondergrondse kanalen (qanat) naar de akkers en steden geleid. Met moderne hulpmiddelen is die watervoorziening nog verbeterd. (Hoewel ik mijn vraagtekens zet bij die moderne geultjes die niet afgedekt zijn. Bij de oude, overdekte kanalen ging er weinig door verdamping verloren.) Verder zijn er oasen, waar het water vanzelf uit de grond komt. Of er in Iran ook fossiel water wordt opgepompt is mij niet bekend. Het zal wel.

isfahanrivierbrugisfahan534Hoe dan ook, al dat water leidt tot heel wat akkerland en vrij groene steden. In de steden zijn overal geultjes die water aanvoeren. Door de miljoenenstad Isfahan stroomt een brede rivier die stad en omland weelderig groen maakt.
Ook is het prettig om daar ’s avonds op een van de bruggen te zitten; mensen gaan daar ook heen om te zingen, omdat de bogen een goede akoestiek teweeg brengen.

textielrozenIraniërs houden blijkbaar van planten en bloemen. Van die bloemen wist ik wel: in de oude literatuur worden vaak bloemen bezongen, vooral de roos.

rosenwasserladen2Rozen worden ook verbouwd om rozenwater te fabriceren, een product dat mij heel niet aanspreekt, maar dat hier veel wordt gebruikt in parfums en in voedingsmiddelen.

Imponerend vind ik de overal aanwezige aanplant van nieuwe bomen, bosjes en soms flinke bossen langs de wegen. Parken zijn er sowieso en verder zijn er overal plantsoenen en bloembedden, bij voorbeeld op een verkeersplein.
Vroeger begon een stadje met een triomfboog voor de sjah, nu is het eerste wat je ziet een groene rotonde, met of zonder bloemenweelde. Daar steekt op droge plekken veel werk in, want gazons en bloemen moeten voortdurend nat gehouden worden en bomen in ieder geval zolang zij nog jong zijn.

plantsoenendienst1En daar zie je een socialistisch element van de revolutie: de werkverschaffing. Tien- of honderdduizenden mannen, wellicht van boerenafkomst, zijn tewerk gesteld bij gemeentewerken of wegbeheer om al dat groen te verzorgen. Dertig, veertig jaar geleden moesten zij hun akkers verlaten. Ik heb ze in 1969 nog op straat zien zitten in hun wanhoop: met hun gezin en een paar bundeltjes naar de stad gevlucht en geen raad meer wetend. Nu hebben hun zonen een baan: eenvoudig maar stabiel werk, ze worden niet rijk maar hebben een leven.
plantsoenendienst2En op dat werk in de groenvoorziening kunnen ze wat mij betreft trots zijn. Soms ook gaat de irrigatie automatisch: kleine leidinkjes liggen tussen de bomen met op regelmatige afstanden een spuitertje, dat heel uitgekiend en gedoseerd water toevoert. Als ik het wel heb oorspronkelijk een Israëlisch idee.

Parken, plantsoenen en tuinen spelen kennelijke een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Iraniërs. Vroeger natuurlijk alleen bij vorstelijke personen, nu ook bij gewone mensen die even een ‘groenbad’ nemen, gaan picknicken met hun gezin, een balletje trappen enz. Tuinen maken rustig en gelukkig.

Waar geen irrigatie plaats vindt is in het oostelijke deel van het land woestijn, in het midden steppe. Een nogal rijke steppe, voor schapen en kamelen zou het een paradijs zijn. Maar nee, die dieren grazen hier niet meer.

(Ten noorden van Teheran is het overigens kletsnat: daar vind je druipende wouden en natte rijstbouw.)

steppe401
parkchehelsutun
fransetuinisfahan
groendorp2
parkbuitenisfahan
middenbermenakkers602
steppeplusgroendorp592
groenwinning599
rosenwasserladen1

1 reactie

Opgeslagen onder Iran

Een Reactie op “Iran 2010 – Planten

 1. (Geredde reacties:)
  Marjan 06/03/2010 07:07:12 PM
  Het duurde even voordat ik snapte wat er op de eerste foto te zien was.
  Is het een bovenaanzicht van dit?: http://www.cais-soas.com/CAIS/Images2/Misc/wulff2.gif

  Erg interessant weer en wat een werk!
  Ik heb ooit een irrigatiesysteem in Peru gezien dat door Maya’s of Inca’s of zo ontworpen was. Dat was boven de grond maar ook erg indrukwekkend.
  —–
  emigrant 06/03/2010 08:05:24 PM
  @Marjan: Ja dat is het, het zijn geen molshopen maar de schachten die naar de eigenlijke tunnel voeren. Die moet namelijk regelmatig schoongemaakt worden. Soms denk ik: zo’n systeem is alleen mogelijk met slavernij. Maar anderen zeggen: Nee, ongemotiveerde slaven zouden dat niet kunnen; het moeten vrijwilliggers met hart voor de zaak geweest zijn.
  Die kanalen zijn soms 50 km. lang, in éen geval zelfs 70 km.
  —–
  Xiwel 06/03/2010 10:55:05 PM
  Een mooie inkijk. In het binnenland van Turkije viel me op dat ook daar alles groen was met akkerbouw. Als je daar aan de kust bent met 30 graden in de schaduw en wolkenloos, dan denk je automatisch dat het binnenland een soort woestijn is waar niet te leven valt. Vervolgens had ik daar een rondreis. Je komt dan op een grote hoogvlakte van circa 1000 meter hoog en daarmee zakt de schaduwtemperatuur een graad of 10 en zag je er voldoende wolken. Tussen de Eufraat en Tigris schijnt het ook erg groen te zijn. En nu zie dat er op plekken in Iran ook veel groen is en aan akkerbouw wordt gedaan. Dergelijk info zie je niet snel op onze TV.
  —–
  Leo 06/04/2010 08:10:45 AM
  Kijk, dit is nu eens een kant van een land waar je iets aan hebt. Kennelijk zijn dictaturen ook nog tot iets goeds in staat. Overigens zijn er ook mensen die nu weten te vertellen dat Hitler zorgde voor veel werkgelegenheid en Stalin voor veiliging en stabiliteit in het grote land waar hij over heerste indertijd. De vraag is wel tegen welke prijs die plantjes daar groeien..
  —–
  emigrant 06/04/2010 08:50:20 AM
  Dictatuur blijft dictatuur, maar in vergelijking met vergelijkbare landen (Oezbekistan, Birma) scoort Iran in dit soort dingen helemaal niet slecht. Daarover binnenkort meer.
  —–
  Leo 06/04/2010 11:16:46 AM
  Ik zal een te grote democraat zijn en behept met een sterk anti-geloofsgevoel. Ik zie helemaal niets in geloofsgebonden dictaturen. Heb nog liever een dictatuur zonder geloof…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.