Het Kwaad

Ik ben een gevoelig mens, een Sensibelchen zoals dat in Duitsland heet. Als studenten bij mij een schriftelijk tentamen moeten afleggen voel ik de verzamelde stress van de pennende kandidaten in mij samenvloeien. Als ik er een of meer moet laten zakken doet mij dat verdriet.
Maar nu had er eentje geknoeid. Ze had over een lengte van twee bladzijden zinnen van mijzelf woordelijk opgeschreven, inclusief de kleine foutjes in het Duits die ik als buitenlander nog altijd maak. Die teksten moet ze tijdens het schrijven dus voor zich hebben gehad. Of absurd goed uit het hoofd geleerd hebben. Maar van een goed geheugen is bij haar nooit iets gebleken; integendeel. Het schaap begrijpt niet wat filologie is en dat zulk bedrog eenvoudig is aan te tonen. De zaak is rond; nul punten. Bij herhaling volgt verwijdering van de universiteit.
So far so good. Maar mij kost zoiets nog uren extra. Niet de afwikkeling van het geval zelf, maar het humeur- en concentratieverlies dat het met zich meebrengt. Het is de aanraking door het Kwaad die mij uit mijn gewone doen brengt. De vorige maal was het bij een brutaal bedrog van een woningbeheerder in Frankfurt.
En dit zijn nog maar heel bescheiden manifestaties van het Kwaad. Hoe zal het zijn als er eens een mafioso of een folteraar voor mijn neus staat? Of een autohandelaar, zoals Bob eens had

2 reacties

Opgeslagen onder De mens, Universiteit

2 Reacties op “Het Kwaad

 1. (Geredde reacties:)

  Leo 02/17/2010 04:15:50 PM
  Mijn ‘woede’ richt zich meestal op leugenaars en bedriegers. Lieden die er een ondeugende levensstijl op na houden kunnen meestal wel rekenen op mijn gevoel van affectie of begrip. Maar niet liegen s.v.p. Ook niet over politieke thema’s of als je geen zin hebt om langs te komen. Zeg dat gewoon en alles is goed. Omdat ik een goed geheugen bezit onthoud ik dus dat soort wangedrag jaren later nog en zal er altijd een keer op reageren. Dat ondervonden al wat lieden aan den lijve of in hun portemonee. Jammer maar helaas….Zet me voor de tv en laat me even kijken naar de hier te lande bekende linkse politici met hun flauwekulverhalen en ik zit te koken van woede. Vrouwlief weet het al en sust me al bij voorbaat….
  —–
  Bob 02/17/2010 05:14:55 PM
  Maak dan je borst maar nat.
  Ik begrijp het helemaal.
  Wat gaat er door je heen, zou ik bijna willen vragen, als die vraag niet zo afgelebberd was.
  Bij mij was de frustratie niet zozeer dat iemand kwade bedoelingen had, maar meer dat ik hem unterlegen was terwijl ik wist dat ik eigenlijk gelijk had.
  —–
  emigrant 02/17/2010 05:52:41 PM
  @ Leo: Liegen alleen linkse politici? Lijkt me zo onwaarschijnlijk.
  @ Bob: Of ik unterlegen ben zal nog moeten blijken als de dame naar de rechtbank zou gaan. Je weet het maar nooit. Voorlopig is zij unterlegen. En de collega’s zijn gealarmeerd, ze krijgt niet nog een keer de kans.
  Wat er door mij heen gaat kan ik niet onder woorden brengen. Gelukkig geen speer of kogel of zo. Eerder een mulmiges Gefühl.
  —–
  Marjan 02/17/2010 05:58:43 PM
  Sjonge, op een universiteit zitten en dan niet snappen dat je met zoiets gewoon niet weg komt. Wat moet je met zo’n studente?
  Bij mij blijft zo’n aanraking met ‘het kwaad’ altijd onevenredig lang hangen. Ik moet vreselijk oppassen om goede mensen er niet door te gaan wantrouwen.
  Een folteraar voor je neus, daar moet je niet eens aan willen denken….denk ik. Dan nog liever een autohandelaar.
  —–
  oz 02/17/2010 07:02:40 PM
  Ik wou dat ik een tip had om het sneller van je af te laten glijden, maar helaas.
  —–
  Margreet 02/17/2010 09:27:15 PM
  Wanneer is het ondeugend en wanneer een leugen Leo? Iets niet vertellen kan bv ook liegen zijn.
  Ik kan slecht tegen onrecht of onechtheid, ben daat ook gevoelig voor en in, soms misschien te, maar beter dat dan ongevoeligheid lijkt me, alleen kan het wel veel energie kosten.
  —–
  Leo 02/18/2010 08:12:16 AM
  @Emigrant – Helaas hebben linkse politici zich bekwaamd in het liegen en bedriegen om hun idealen ‘er door te krijgen’. Aantoonbaar zijn de leugens over co2 uitstoot door het verkeer. Aantoonbaar de zgn. milieuschade op termijn. Den Uyl die al in 1973 aangaf dat de olie op zou zijn als we geen benzinebonnen zouden invoeren, de wijze waarop milieubelastingen niet worden gebruikt voor dat doel maar gewoon in het algemeen feestfonds worden gestort. Mensen als Diederik Samson (ook PvdA) die telkens weer met allerlei flauwekulverhalen aankomt om zijn gelijk maar te bewijzen. Mensen van GroenLinks die aanslagen pleegden op Makro en Schiphol, dat later ontkenden, toen weer toegaven en nu weer relativeren. Want een aanslag op een bedrijf mag als het je zo uitkomt. De wijze waarop het toch ook linkse D66 hier draaide en haar kroonjuwelen opgaf om maar aan de macht te kunnen blijven. Het maakt mij vaak erg kwaad. En natuurlijk, ook ter rechter zijde van het politieke spectrum wordt veel bedrogen en gelogen, maar hoe vreemd ook, daar verwacht ik het veel meer. Ik vind dat socialisme (staan voor de arbeiders) zuiver moet zijn en het doel moet dienen waarvoor het ooit is ontstaan. Maar zodra de intelligentsia van de huidige sociaal-democratie aan de macht komt is het over en uit met het democratische denken en telt nog slechts de mening van een elite die zich slinks door netwerken en de juiste vrienden opzoeken een pluche positie voor het leven uitzoekt. En dan komt de stoom uit mijn oren…
  —–
  Leo 02/18/2010 08:13:01 AM
  @Margreet – Ondeugend kan ook erg charmant zijn. Een echte leugenaar en bedrieger is dat zelden of nooit.
  —–
  emigrant 02/18/2010 08:52:57 AM
  @Leo: Ah, je wilt zuiverheid, maar die bestaat natuurlijk niet. Als je eerst zo’n torenhoog ideaal hebt moet alles wel tegenvallen.
  —–
  emigrant 02/18/2010 01:03:40 PM
  @Leo: Een poging tot analyse, Leo.
  Jij was ooit een katholieke jongen, maar op een dag heb je de kerk doorzien. Zij was niet zo heilig als zij beweerde, bij lange na niet. Dientengevolge ben je fel antireligieus, zelfs kerkoverschrijdend.
  Je had ooit een socialistisch ideaal (arbeiders, links etc.) en dat socialisme moest zuiver zijn. Dat was het niet: het is voor jou door de mand gevallen en dientengevolge ben je al even fel anti-links.
  Dat rechts uit klootzakken bestaat, dat wist je altijd al en dat heeft je dus niet bijzonder verbaasd of verontrust.
  Zo ongeveer?

  Intussen zou het best eens kunnen kloppen dat links opvallender, en dus storender liegt dan rechts. Mensen die van onderop komen missen wellicht het gemak in het regeren, knoeien en liegen, en dat valt des te meer op omdat zij vaak menen een ethisch sausje over hun gedoetje te moeten aanbrengen, omdat zij ijdel zijn en onhandig met de pers.
  Captains of industry daarentegen, rijke mensen, bovenbazen, die hebben geen behoefte aan moraal. Zij regeren omdat zij altijd geregeerd hebben en ze doen dat met een rustige hand. Met populistische bonhomie en af en toe een douceurtje weten zij hun mensen aan zich te binden en zij hebben veel handigheid met doofpotten. Deze mensen komen maar zelden in de krant; ze komen ook maar zelden in ambtelijk Den Haag. Hoogstens af en toe voor een strategische lunch met een ambtenaar. “We moesten nog eens een visje gaan eten bij Saur”, heette dat in mijn tijd (maar ik weet niet of de vis daar nog zo goed is).
  —–
  Leo 02/18/2010 01:31:54 PM
  @Emigrant – Wat die analyse betreft zit je redelijk in de buurt van mijn kernwaarden. Mijn afkeer komt vooral voort uit het niet snappen van al die draaibewegingen, het niet zuiver in de leer blijven, het telkens weer water bij de wijn moeten doen. Omdat dit past in een patroon van zitten en blijven zitten. En bedrijven en organisaties ken ik van binnenuit en weet goed hoe het daar toegaat. Vandaar dat ik nog steeds zoek naar rechte lijnen, niet ge- of verdraaid en graag de leugens aan de kaak stel die alleen maar worden benut om hele groepen doof of blind te houden.
  —–
  Leo 02/18/2010 01:33:30 PM
  @Margreet – Of het eentonig is of niet maak ik zelf wel uit. Ik vind dat het gelieg en bedrieg van links en het blind daar achter aan lopen van bepaalde groepen erg vervelend is. En dus zal ik er altijd tegen blijven strijden. De redenen daarvoor vind je hierboven. En als je daar niet mee om kunt gaan is dat jammer. Maar ik ben bewust een meninggever en geen stille volger van anderen…
  —–
  emigrant 02/18/2010 02:12:35 PM
  @Leo: Aan de kaak stellen moet je natuurlijk blijven doen! Dat is zo goed voor een samenleving. In landen waar het niet gebeurt is het moeras van leugen en corruptie nog veel ondoordringbaarder.
  Maar ik blijf erbij: als je leugen en de corruptie alleen bij linkse rakkers aan de kaak stelt zou het wel eens kunnen, om nog even bij de vis te blijven, dat je alleen kleine visjes vangt en de grote laat zwemmen.¶
  Wat je schrijft over rechte lijnen en zuiverheid in de leer vind ik nogal griezelig. Zulke dingen heb ik alleen aangetroffen bij kerk- en geloofsgenootschappen en érg onaangename politieke richtingen uit het verleden. Dank zij mijn degelijke gereformeerde opvoeding, met veel huichelarij en dubbele bodems, heb ik zelf al vroeg met draaibewegingen leren leven. En later in Italië, Engeland en Egypte heb ik nog bijgeleerd.
  Je kan soms best lachen met huichelarij hoor. Ik denk ineens aan een akkefietje in Egypte, ten tijde van het smeergeldschandaal van Prins Bernhard. Egypte wilde marinefregatten kopen in Nederland, maar kocht ze op het nippertje toch ergens anders, ik meen in Canada. Misschien waren die beter of goedkoper, weet ik veel. Maar de Egyptische pers haalde prachtig uit: met een zó corrupt land als Nederland konden er toch onmogelijk zaken gedaan worden! Ik heb zelden zo gelachen.
  —–
  Marjan 02/18/2010 03:04:40 PM
  Emigrant, mooi verhaal, dat van 13.03 over captains of industry etc.. Ik herken het wel een beetje maar ook een beetje niet.
  Klootzakken heb je in allerlei soorten en maten en je komt ze overal tegen. Het percentage is redelijk constant, of je nu bij rechts bent, bij links, onder bloggers, bij captains of industry etc..
  Het is niet altijd even simpel om ze te herkennen.
  Dat rechts uit klootzakken bestaat klopt natuurlijk net zomin als voor links. Ik ken nogal wat ‘rechtse’ mensen maar ik ken geen captains of industry. Als ik er tien zou kennen zou ik er vermoedelijk achter kome dat negen van de tien best OK zijn tot erg aardig maar dat er één tussen zit die echt kwaadaardig is.
  Veel rechtse mensen waren ooit links. Veel rechtse mensen zijn wat ze hardwerkende Nederlanders (of Duitsers) noemen, mensen die hard werken maar desondanks financieel het hoofd niet boven water kunnen houden, mislukte kleine ondernemers die de overheid en de linkse kliek(deels terecht)de schuld geven van hun uitzichtloze situatie.
  Veel rechtse mensen staan klaar voor zieken, ouderen, armen, hun buren, veel zijn er lief, hartelijk, vrolijk, gastvrij etc..
  Veel rechtse mensen zijn verliezers.

  —–
  Leo 02/18/2010 03:19:47 PM
  @Marjan – Prachtig beschreven. Omdat het vooroordeel nog wel eens bestaat dat rechtse mensen ofwel uitbuiters zijn of in sommige gevallen zelfs voor ‘dom’ worden versleten omdat ze geen hogere idealen nastreven dan een plekje in het hiernamaals of een betere balans. Dat ze goed doen en dus ook goed ontmoeten wil nog wel eens worden vergeten. Alsof je slechts ‘de wereld goed begrijpt als je links zou zijn of denken’. Helaas, het tegendeel is waar.
  —–
  Leo 02/18/2010 03:25:15 PM
  @Emigrant – Vergis je niet, mijn illusies over een wereld waarin de zaken simpel in zwart of wit te verdelen zijn ben ik deels al verloren hoor. Ook door mijn zakelijke ervaringen, mijn reizen naar soms zeer wonderlijke landen, ontmoetingen met mensen die er een idee of strategie op nahielden die ik nooit verwacht had van diezelfde luit en natuurlijk negatieve ervaringen mdet mensen of politieke/gesloofsstromingen die me het een en ander leerden. Neemt niet weg dat ik toch zal trachten datgene wat ik als flagrante leugens ervaar te blijven bestrijden. Of ze nu door de dominee, de pastoor, de voorganger, ophitser, terrorist, wetenschapper of wie ook vandaan komen. Daarvoor ben ik nu net even te belezen soms….
  —–
  Bob 02/18/2010 03:35:00 PM
  Emigrant dringt door tot Leo’s kern… Leo is eigenlijk een gefrustreerde romanticus. Interessant, interessant.

  Mooie observatie ook van Marjan dat sommige rechtse mensen mislukte kleine ondernemers zijn die de schuld geven aan de (linkse) overheid.

  * zit aan de zijlijn en volgt het gesprek *
  —–
  Leo 02/18/2010 04:02:14 PM
  @Bob – Het zou zo maar kunnen dat deze conclusie op mijn leeftijd de waarheid is. Je weet maar nooit…
  —–
  Leo 02/18/2010 04:46:15 PM
  @Margreet – mijn mening is al gegeven. Mensen die ondeugend zijn kunnen over het algemeen ook heel charmant zijn. Denk aan Heer Olivier die met zijn charmes veel vrouwen in wist te palmen om er daarna zeer ondeugend met hun kapitaal vandoor te gaan. Dat zie je bij dat soort lieden wel meer. En zo heb ik wel meer mensen meegemaakt (veelal mannen) die ondeugende dingen heel plezierig wisten te verpakken. Op een of andere wijze intrigeren die mensen mij, misschien wel omdat ik zo zelf nooit zou kunnen zijn, ik zie te snel het leed of de schade die het aanricht. Flagrante leugenaars zijn vaak veel saaier, vervelende lieden, die een ander ook geen leuk leven gunnen….Die liegen en bedriegen slechts omdat ze iets willen bereiken dat kwalijk is of politiek weliswaar correct, maar daarom niet minder vervelende uitwerkingen heeft.
  —–
  emigrant 02/18/2010 06:10:54 PM
  Wat de een ondeugend vindt, vindt een ander walgelijk en de wetgever soms zelfs strafbaar. Lubbers was ook heel ondeugend, maar niet charmant toen hij die secretaresse in haar billen kneep. En dan al die leuke mensen die met zoveel zwier een miljoentje belastinggeld naar de Antillen weten te sluizen … .
  —–
  Margreet 02/18/2010 07:08:15 PM
  Dat bedoel ik dus, het is nogal persoonlijk wat je onder ondeugend verstaat.
  Die mannen waar Leo het dan over heeft zou ik dus niet onder ondeugend scharen maar onder walgelijk.
  —–
  Thamara 02/18/2010 07:12:33 PM
  Ik vind liegen en ondeugend zijn ook heel wat anders.. dat verschil is toch wel voor iedereen duidelijk?
  Liegen doe je bewust, om er zelf beter van te worden. Ondeugend zijn is spelen, humor.. en plezier makend met elkaar…en elkaar toch recht in de ogen kunnen blijven kijken.
  dat kan met liegen nml niet.
  —–
  emigrant 02/18/2010 08:48:15 PM
  @Marjan: “Veel rechtse mensen zijn verliezers.” Daarin verschillen geloof ik Nederland en Duitsland. Hoewel er hier natuurlijk ook veel middenstandfirma’s zijn die maanden lang op de rand van de afgrond hangen wegens burokratische ellende of omdat de klanten de rekeningen maar steeds niet betalen. Maar in Duitsland is er nog een zeer stevig rechts en zelfs conservatief establishment met gewoon een hoop geld. Dat soort mensen werd indertijd uit Nederland verjaagd door de belastingmaatregelen van Den Uyl c.s.. Het was goed bedoeld, maar ze namen hun vermogens mee naar België, Frankrijk en Zwitserland. Nederland kwam zonder bovenlaag te zitten en dat is niet gezond voor een land.
  In Duitsland heb je de helemaal niet kleine klasse der erfgenamen: als hun ouders doodgaan zijn ze echt rijk. De successierechten zijn hier gering.
  —–
  Marjan 02/18/2010 10:25:40 PM
  Emigrant, als ik je goed begrijp vind je ze niet echt aardig, die rechtse, vaak conservatieve bovenlaag maar vind je het wel gezond voor een land om zo’n bevolkingsgroep te hebben.
  In die bovenlaag zitten natuurlijk niet alleen maar verwende erfgenamen die het geld van pa erdoorheen jagen maar ook de economische ‘elite’, mensen die iets kunnen, die een grote onderneming aan kunnen sturen bijvoorbeeld.
  In Nederland zijn we deze groep heel hard aan het wegpesten ja.
  —–
  emigrant 02/18/2010 10:41:03 PM
  Aardig of niet aardig, dat kan ik van een hele laag niet zeggen. Dat bekijk ik altijd individueel.
  Maar inderdaad, ze moeten er zijn, om bedrijven te runnen en ook om kunsten en wetenschappen te financieren.
  Rijke mensen hebben soms enorme problemen. Bij vrienden van mij was de afvoer van de badkamer verstopt Er moest dus maar een geheel nieuwe badkamer komen. Kosten ongeveer € 100.000. En nu wachten ze al drie maanden op dat hele bijzondere graniet uit Italië. Zoiets heb ik nou nooit.

  —–
  Margreet 02/18/2010 11:02:34 PM
  Zouden zulke mensen nou echt gelukkig zijn vraag ik me dan af.
  —–
  emigrant 02/19/2010 06:19:50 AM
  Niet gelukkiger of ongelukkiger dan anderen denk ik. Ze hebben nog een bad in hun huis, dus ongewassen blijven ze niet.
  Maar waar laat je het geld en wat doe je ermee? Dat is best een probleem, voor mensen die niet dom zijn. Als je het belegt is het wel tijdelijk uit het zicht, maar het komt vermeerderd weer terug. De kinderen zijn al rijkelijk verzorgd en moeten niet verwend worden. Dure voorwerpen brengen maar een zeer beperkte lol. Sterrenrestaurants is leuk voor af en toe, maar niet voor altijd.
  —–
  Bob 02/19/2010 08:17:00 AM
  @Emigrant: Zulke vrienden heb ik nou niet. Word je dan nooit jaloers? Waarschijnlijk niet.

  @Thamara: “Je mist de intonatie van de stem”. Dat is heel erg waar. Daarom is het soms zo belangrijk om precies te formuleren. Aan sommige reakties zit ik eeuwig te frutselen voordat ik ze achterlaat.
  —–
  Margreet 02/19/2010 08:19:37 AM
  Ik zou zelf dan iets goeds met mijn geld willen doen, en dan zijn er genoeg mogelijkheden. Ook dan kun je genoeg overhouden om in luxe te leven als je dat wenst.

  —–
  Leo 02/19/2010 08:38:08 AM
  @Bob – Zoals jij nadenkt over je reacties doet JPB, onze premier, dat over het verzoek van de NAVO om in Afghanistan te blijven, en dat maakt de oppositiepartijen hier dan weer kwaad….
  —–
  Marjan 02/19/2010 12:21:35 PM
  @Bob, ‘aan sommige reakties zit ik eeuwig te frutselen voordat ik ze achterlaat’.
  Ik doe dat soms ook maar als ik eenmaal het gevoel heb dat wat ik schrijf misschien niet goed over zal komen dan kies ik er tegenwoordig steeds vaker voor om maar niet te reageren al moet ik soms echt op mijn handen gaan zitten(op FN bijv).

  Soms heb ik het idee dat ik taal op een te ‘mannelijke’ manier gebruik en dat geeft weleens misverstanden. Dan schrijf ik bijv. dat ik rekening houd met de mogelijkheid dat ……. en dan leest de ander dat ik vind dat …….
  —–
  emigrant 02/19/2010 05:38:25 PM
  @Bob: Nee ik ben niet jaloers, hoewel ik i.v.m. mijn oude dag wel wat meer geld zou kunnen gebruiken. Maar de vrouw des huizes daar is nu ongeneeslijk ziek. Zulke dingen treffen ook rijke mensen.

  @Marjan: Jouw taal houdt mij al een tijdje bezig. Mannelijk of vrouwelijk taalgebruik zegt me niets, maar mij valt op dat ik jou al herken voordat ik een hele zin heb gelezen en voordat ik je naam onderaan de reactie heb gezien. Ik heb mij voorgenomen in deze rustige tijd eens te gaan begrijpen waar dat aan ligt.
  —–
  Marjan 02/19/2010 06:04:46 PM
  Emigrant, als je kunt verwoorden hoe je mijn taalgebruik herkent dan wil ik het erg graag lezen. Ik weet dat je mijn zinnen er zo uit pikt maar ik zou niet kunnen beschrijven wat het is dat mijn taal zo herkenbaar maakt. Ik weet dat ik de neiging heb om lange zinnen te bouwen met onlogische leestekens erin.

  Ik heb een tijd een spelletje gedaan met een vriendin. We reageerden dan op een paar discussiesites onder steeds andere namen maar we herkenden elkaar meestal zonder meteen.

  Ik herken jou ook. Je was een keer je naam vergeten onder een reactie bij mij maar ik wist toch dat jij het was.

  —–
  emigrant 02/19/2010 06:11:48 PM
  Het is helemaal geen makkelijke klus, maar ik ga het proberen.

 2. “Vrees niet de leugen, maar de waarheid, die zich daarachter verschuilt”, liet Erich Kästner de tovenaarsleerling zeggen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s