Goed als er politie was

Nu ik de laatste tijd zulke akelige berichten over sociale problemen in Nederland te lezen krijg (kutmarokkanen, hangjongeren, rassenrellen), vraag ik mij af of de oplossing niet eenvoudig ligt bij het naleven van wetten en regels, kortom: bij gezagshandhaving. Of liever: had gelegen, want de geest steekt nu zijn kopje al een heel eind uit de fles.

Nederland houdt niet van regels en vindt zichzelf buitengewoon vrijheidslievend. Het neigt dan ook erg tot ‘gedogen’, het niet naleven van de eigen wetten, wat bij het jonge volkje onduidelijkheid schept en het zoeken naar gaatjes in de wet aanmoedigt. Als er nergens sancties op staan, ja wat verwacht je dan? Bovendien is er nauwelijks politie en de rechterlijke macht is mild. Maar ook een instelling als de onderwijsinspectie heeft blijkbaar veel ‘gedoogd’, zoals misstanden bij islamitische scholen en pseudo-universiteiten.

In de grote winkelstraat Zeil in Frankfort patrouilleren er elke zaterdag vele undercover agenten. Er gebeurt dan ook haast nooit iets. De dealertjes die nú nog bij het metrostation Konstabler Wache staan doen hun werk erg discreet, en ook aan de zweckfremde Benutzung van de herentoiletten is paal en perk gesteld. Maar ook in andere wijken zijn er nooit problemen met uit de hand gelopen tuig. Frankfurt geldt hier als een van de gevaarlijkste steden, maar vergeleken met Amsterdam is het een eitje. In de stadstreinen naar de buitenwijken rijden in de stille avonduren bewakers mee. Ook daar gebeurt niet veel. (Buiten op het station en verderop weer wél; niet alles kan bewaakt worden, en voorstadsjeugd verveelt zich) De politie is niet overal, maar hangjongeren en boefjes weten dat zij bestaat en dat er niet mee te spotten valt. Ook in andere contexten krijgen zij discipline opgedrongen.
Als er demonstraties zijn voor het Amerikaanse consulaat, of iets met Koerden of Nazi’s of zo, is er een zó grote overmacht van politie (honderden soms), dat niemand het in zijn hoofd haalt om handtastelijk te worden. En die agenten zijn ijzig correct en slaan er allang niet meer ongecontroleerd op los. De corpsen hebben sinds de jaren zeventig hun lesje wel geleerd.

Ik herinner mij dat er in Nederland altijd heel weinig politie was. Je moest haast een moord plegen om een agent te zien te krijgen. Het officiële argument om de politie klein te houden was meestal: Maar we willen toch geen politiestaat!? en daarbij werd dan graag meteen aan de Gestapo gedacht. Ik vrees dat de ware reden Hollandse zuunigheid was en niets anders. Een eng economisch denken, waarin wel oog is voor de kosten van een politiemacht, maar niet voor de kosten die ontstaan door het ontbreken daarvan. Goedkoop is duurkoop.

De politie moet natuurlijk wel goed zijn. In Frankfort en hier is zij dat geloof ik wel: Ze weet dat er op haar gelet wordt, en ze let op zich zelf. Je hebt geen ogenblik het idee dat je in een akelige politiestaat leeft, net zo min als in het streng bewaakte Londen trouwens. (In de ex-DDR schijnen de agenten echter soms ‘te laat’ te komen als de skinheads aan het meppen zijn, of ze arresteren de slachtoffers in plaats van de daders.)

In Nederland heb ik eens zo moeten lachen toen er een Britse drugsexpert had gezegd dat hij niet begreep waarom de Amsterdamse politie het (toen nog kleine) drugsprobleem niet kon oplossen. Hij zei: de politie moet hier óf corrupt zijn óf incompetent. Natuurlijk trapte er een commissaris in, die witheet op de TV verklaarde dat zij niet corrupt waren ….

1 reactie

Opgeslagen onder Nederland

Een Reactie op “Goed als er politie was

 1. (Geredde reacties:)
  Marjan 01/20/2010 09:47:30 AM
  Emigrant, je hebt natuurlijk gelijk en steeds meer Nederlanders zijn het met je eens.
  Het zal wel moeten maar ik wil het niet. Ik wil geen politiestaat, ik wil zo vrij zijn als ik 20 jaar geleden was en niet inleveren omdat een kleine minderheid zich niet weet te gedragen.
  Tot 8 jaar geleden hadden we bijvoorbeeld in onze straat elk jaar een vreugdevuur na oudjaar. Er is nooit iets gebeurd. We letten zelf op de jongeren. Op andere plaatsen in onze gemeente zijn vernielingen gepleegd (ik denk door blanke jongens want we hebben hier amper buitenlanders) en toen werd het overal verboden. Nu zitten we allemaal binnen, ieder in ons eigen huis en er rijdt zelfs een keer politie langs om te kijken of we niet stiekem toch vuur maken.
  We krijgen ‘Duitse toestanden’: eerst strengere politie en daarna zien we ons genoodzaakt het minimumloon af te schaffen en de uitkeringen te verlagen.
  —–
  emigrant 01/20/2010 10:17:56 AM
  Een staat met meer politie is nog lang geen politiestaat! Een samenhang met het verlagen van sociale voorzieningen zie ik niet. Politie verdient zich zelf terug.
  “We letten zelf op de jongeren,” dat is de sleutel tot verbetering. Dat komt natuurlijk vóór de politie. Maar vele ouders kunnen dat niet (meer) of zijn zelf labiel. Die moeten de hele tijd werken of dingen kopen of TV kijken en pils hijsen.
  Hier in Marburg houden de Turken en Arabieren zich rustig. Wangedrag alleen binnenshuis, soms. Vaak dronken, en dus lastig, zijn de boerenkinkels uit de dorpen en de “Russische Duitsers” uit ons Bijlmertje. Eerder klassiek wangedrag.
  —–
  Leo 01/20/2010 10:25:57 AM
  Als onze politiemensen en overheidsdienaren die voor Justitie werken met een zelfde voortvarendheid het straattuig aan zouden pakken als ze dat doen met mensen die zonder werkend achterlicht op de fiets zitten of drie kilometer te snel over de snelweg sukkelen, wordt het wellicht nog wel eens iets. Je moet hier wel ongeveer doorboord zijn met een speer, in een compleet leeg gehaald huis of bedrijf staan, of zeker weten dat die jumbojet echt geland is op de provinciale weg wil de politie er nog voor komen. Als ze horen dat je het slachtoffer bent van welke buitenlandse bende ook komen ze echt niet kijken. Stel je voor dat ze niet voldoende respect tonen voor onze zo bewierookte multiculti-samenleving waarin alles wordt bekeken met de ogen van psychologen. Want het kan altijd zijn dat zo’n lief joch van een jaar of 18 niet voldoende liefde kreeg van zijn ouders of op school werd gedwongen tot het maken van huiswerk…
  —–
  Marjan 01/20/2010 10:36:05 AM
  Het is niet zo dat ik de politie wil betalen door de uitkeringen te verlagen, zo bedoelde ik het niet.
  Wat ik bedoel is dat ik het jammer vind dat de ‘goeden’ onder de kwaden moeten lijden.
  Jongeren die een keer hangen of een keer spijbelen dat is helemaal niet erg, dat deed ik als kind ook maar ik sloeg geen oude vrouwtjes in elkaar en stak geen auto’s in brand.
  De jongeren die op straat hangen hebben relatief vaak ouders met een uitkering en zelf lopen ze ook het risico om zonder werk te blijven. Er zijn bij meerdere gemeenten allerlei plannen in de maak om te voorkomen dat er een laag opgeleide onderklasse ontstaat die niet meer aan het werk komt.
  Deze plannen zijn misschien nodig maar als ik per ongeluk geen inkomen heb volgend jaar dan kom ik in een hele andere wereld terecht dan 25 jaar geleden toen ik een keer een paar maanden bijstand ‘genoten’ heb.
  —–
  emigrant 01/20/2010 10:37:44 AM
  Achterlicht? Achterlichten gaan gauw kapot, voorlichten ook trouwens, en omdat ik twee linkerhanden heb reed ik als jonge jongen dus vaak zonder licht. Twee keer moest ik een boete van vijf gulden betalen; toen het tarief verhoogd was nog een keer zeven vijftig. Dat waren bedragen die pijn deden toen. Maar tussen mijn twintigste en vijftigste heb ik altíjd zonder licht gereden. Je had ook het gevoel dat dat zo hoorde, dat fietsverlichting kleinburgerlijk was. En al die jaren ben ik nóóit meer bekeurd. En zou dat nu dan wel weer het geval zijn?
  —–
  Marjan 01/20/2010 10:52:09 AM
  Emigrant, hier in Nederland wordt ook vaak beweerd dat autochtone boerenkinkels zo lastig kunnen zijn en gewelddadig en dronken en zo.
  Ik woon nu tien jaar in de rimboe maar de overlast is niet vergelijkbaar. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit last gehad met dorpsjongeren. Ze gaan in het weekend naar grote feesten of discotheken. De diehards zuipen zich lam, vechten soms met elkaar, maken lawaai en plassen bij de wethouder in de heg.
  Heel af en toe sneuvelt er een boom of lantarenpaal. Als je naast een discotheek woont is dat niet altijd leuk en het gebeurt wel eens dat een argeloze voorbijganger per ongeluk om drie uur ’s nachts op straat tegen een paar dronken vuisten aan loopt. Heel triest.
  Maar…ze gaan niet dag in dag uit op klaarlichte dag in groepjes mensen terroriseren in winkelcentra en op straat want dan werken ze of ze zitten op school. Je kunt op het platteland je huis en auto gewoon open laten en kinderen kunnen veilig in speeltuintjes spelen of visjes vangen in de sloot of zwemmen in een meertje.
  —–
  emigrant 01/20/2010 10:57:29 AM
  @ Marjan: Dat gemeenten plannen maken om te voorkomen dat er een laag opgeleide werkeloze onderklasse ontstaat , dat klinkt erg goed. Zo ver is het in Duitsland nog niet. Hier (d.w.z. in Berlijn, Hamburg e.a.) ligt er inderdaad al zo’n tikkende tijdbom bij de zg. Hartz IV-Empfänger (=bijstandstrekkers), een algemeen geminachte klasse. Schrijnend, want in die categorie zijn er kinderen te veel, en in de andere categorieën juist te weinig. Maar hoe zien die plannen er dan uit? Je zou haast de kinderen bij de ouders weg moeten halen.
  Toch hebben maatschappijen, of althans delen daarvan, altijd een zelfherstellend vermogen. De stad Leiden, waar ik zestien jaar heb doorgebracht, had aanvankelijk heel veel werklozen in de derde generatie, die in beroerde wijken in krotten woonden en zich bezopen. Waar ze gebleven zijn weet ik niet, maar ze zijn weg. Doodgezopen? Misschien in andere wijken, waar ik nooit kom? Nee daar wonen nu weer andere probleemgroepen, veel Marokkanen inderdaad. De krotjes zijn intussen model opgeknapt of vervangen door shitwoninkjes nieuwe stijl en worden bewoond door in- en in-keurige gezinnetjes.
  —–
  Marjan 01/20/2010 11:16:43 AM
  Emigrant, hier zijn de uitkeringen hoger dan in Duitsland en als je slim bent met extra uitkeringen, huursubsidie e.d. dan heb je het zelfs beter dan wanneer je een laagbetaalde baan neemt.
  De motivatie om te gaan werken is bij een deel van de ‘uitkeringstrekkers’ daarom niet zo groot, vooral omdat er voor handige figuren volop mogelijkheden zijn om illegaal bij te verdienen.
  Verhogen van minimumloon is niet echt een optie want dan verdwijnt er nog meer werk naar lagelonenlanden of er worden nog meer mensen vervangen door machines. Maatregelen zijn bijv:
  gezonde mensen die bijstand aanvragen vanaf dag 1 aan het werk zetten en anders geen uitkering, bijvoorbeeld in supermarkten boodschappen inpakken voor de klanten. Dit wordt door tegenstanders dwangarbeid genoemd.
  Een ander voorbeeld: onder de 27 jaar geen bijstand. Dan hoor je op school te zitten of je werkt en als je zelf geen werk vindt dan regelt de gemeente iets.
  Of: als kinderen spijbelen of zich misdragen de ouders korten op hun uitkering.
  —–
  emigrant 01/20/2010 11:40:45 AM
  @ Marjan: Die maatregelen klinken zinvol. Ik hoor overigens dat de gemeente Den Haag het naar geslacht gescheiden zwemmen in de zwembaden weer afschaft. Misschien komt er toch zoiets als een omkeer …?
  Duitsland is al iets verder met de dwangarbeid (wen wundert’s?): de zg. één-euro-jobs. En er wordt nu geroepen om complete door de overheid ondersteunde of gecreëerde banen (//de Melkert-banen?)
  Probleem; je kunt geen geesteszwakke onwillige zuipschuiten in een bejaardenhuis inzetten; dat komt de oudjes niet ten goede. Papierprikken en dijkverzwaren dan maar?
  Nu moet ik nodig gaan werken; tot later.
  —–
  cohler 01/20/2010 11:43:49 AM
  Ik heb ook goede ervaring met de (politie)bewaking in Frankfurt. We gingen op vrijdagnacht met een autotrein ergens vanaf een station ten zuiden van Frankfurt. We waren ruim op tijd en gingen nog even met de S-Bahn naar het Hbf. Iedere trein had bewaker met rode (meen ik) jas.
  Had ik last van die roodjassen, nee hoor, Is dit politiestaat, nee hoor. Ik kon rustig staan en gaan waar ik wilde.
  —–
  Leo 01/20/2010 04:44:30 PM
  @Emigrant – Men maakt van verkeerswettenhandhaving zelfs een speerpunt van beleid hier. Bedenk dat vorig jaar 12 miljoen bekeuringen zijn uitgereikt hier. Met name voor flauwekulzaken als fout parkeren,verlichting op voertuigen en te snel rijden. TWAALF miljoen! Dat is 66% van de bevolking die dus zucht onder het juk van de betutteling. Terwijl de steden verloederen en criminaliteit zegeviert. Omdat daardoor vooral de kleinere middenstand wordt geraakt sluiten die hun winkels. Ziek van de overlast. Door lieden die naar school gaan en een diploma halen niet macho genoeg vinden maar later wel miauwen als ze geen baan vinden. (Beter gezegd, als er geen baan thuis wordt bezorgd). De straat is hun terrein en daar willen ze regeren. Bij gebrek aan politie (die zijn zo druk met van alles en nog wat..) op straat is er ook geen repressie. En raken mensen moe van het gedoe, verhuizen naar rustiger oorden of vechten terug via proteststemmen. Omdat de politiek en vooral de ambtenarij doof en blind is voor de problemen die door bepaalde groepen worden veroorzaakt. Jochies van 14/15 die door winkelcentra scharrelen en rotzooi trappen horen op school. Ze horen de taal te leren en te weten wat wel en niet kan. In plaats daarvan krijgen ze jeugdhonken omdat ze zich zo vervelen. Ik was vroeger ook eens jong, was geen lieverdje (verre van dat) maar verveelde me nooit. Nu ook niet trouwens…
  —–
  emigrant 01/20/2010 07:36:37 PM
  @ Leo: Tja, bekeuringen voor verkeersovertredingen moeten er ook zijn, zou ik denken. Als je wetten en regels hebt moeten die worden nageleefd. Maar jij bent dus ook een gedoger.
  Het is eerder een kwestie van prioriteiten. Nederland schijnt daarin werkelijk het spoor wat bijster te zijn. Ik blijf maar hier geloof ik. Ook omdat ik, telkens wanneer ik in NL ben, weer mensen tegenkom die verzuchten: ach waren wij ook maar geëmigreerd….
  Leven kun je momenteel beter in Duitsland, maar aftakelen en sterven, dat is nog steeds mijn overtuiging, gaat beter in NL. Dus als ik 80 ben …
  —–
  emigrant 01/20/2010 07:42:27 PM
  @ Cohler: Dat was het station Neu-Isenburg. Die roodjassen zijn geen politie, maar bewakingspersoneel van de spoorwegmaatschappij. Maar die zijn ook behoorlijk opgeleid en net zo effectief.
  Ook bij de bestrijding van het zwartrijden werkt men hier met numerieke overmacht. De controleurs opereren steeds in groepjes van vier, en zien er fysiek vaak indrukwekkend uit. Er zijn veel gekleurde mensen bij, zodat het verwijt van racisme niet kan opkomen. Bij kleine boefjes heeft zulke controle echt wel effect.
  —–
  cohler 01/20/2010 10:39:35 PM
  Juist ja. Neu-Isenburg. Dank je.
  Dat was de voorjaarsvakantie 2002; die van Pim en Feyenoord!
  Dortmund met Jörgen Kohler, haha..
  —–
  Leo 01/21/2010 08:39:18 AM
  @Emigrant – Het probleem is dat de prioriteit ligt bij geld binnenhalen. Zodra er weer een wisseling van de macht komt belooft men meer blauw op straat, maar dit houdt meestal in dat men met meer mensen veel van hetzelfde gaat doen. Wel bekeuren voor flauwekuldingen, niet achter de criminelen aan die de boel hier zodanig verstoren dat mensen massaal achter Wilders aanlopen. De misdaad is voor een groot deel in handen van buitenlandse criminelen. De Nederlandse onderwereld is vooral druk met drugshandel en zelfs dat wordt hier gedoogd … . En als er dan iemand is die echt de knuppel in het hoenderhok mikt, zoals Burgemeester Leers van Maastricht, wordt hij door politieke motieven ingegeven door zijn linkse coalitiebroeders in de Maas gesmeten …
  —–
  emigrant 01/21/2010 08:55:29 AM
  @ Leo: Drugsbestrijding is een nummer te groot voor een ongeoefende troep als de Nederlandse politie. Dat lukt zelfs in toughere landen niet.
  Maar misschien zouden er succesjes zijn te boeken op het gebied van openbare orde en het vreedzaam samenleven van groepen mensen.
  Lang geleden is er al de fout gemaakt, de kleinschaligheid uit de politie weg te halen, zodat op het platteland de dichtstbijzijnde agent op 20 km. afstand zit en niemand kent.
  —–
  Cohler 01/21/2010 11:10:00 AM
  Leo, Immo, Kennen jullie die aardige docu’s van Louis Theroux:
  Zoals Law and Disorder in Philadelphia:
  http://video.google.nl/videoplay?docid=-258794784227132041#
  of Law and Disorder in Johannisburg?
  —–
  Leo 01/22/2010 11:02:20 AM
  @Emigrant – In de periferie van onze hoofdstad zijn alle politiebureau’s gesloten. Voor een aangifte van wat dan ook moet je inderdaad 20 km rijden. Hopen op aandacht. Onderzoek blijft meestal uit, men heeft andere dingen te doen. Zoals ik onlangs zag dat men foutparkeerders bij een school waar ouders kinderen ophalen, met een heel team agenten stond te bekeuren. ‘s-Avonds wordt op diezelfde locatie, hangplek voor de lokale jeugd, geen agent of auto van de Hermandad gezien…..
  —–
  Xiwel 01/24/2010 12:49:14 PM
  Ik heb een tijdje op een hoofdbureau van de regiopolitie gewerkt naast hun statistiekmensen en weet dat de huidige politie redelijk effectief werkt. Kijk daarvoor naar het aantal verkeersdoden. Dat was per inwoner al vrijwel de laagste van de EU en is afgelopen jaar nog verder gezakt.
  Als de politiek iets duidelijk aangeeft, dan past de politie daar hun beleid op aan en dat is te merken. Afgelopen jaar en ook dit jaar heeft de regiopolitie fietsendiefstal en heling tot prioriteit gemaakt en je ziet dat in de vele aanhoudingen en de afname van fietsendiefstal.
  Helaas doen ze dat maar een paar jaar en vervolgens gaan zij zich bezighouden met winkeldiefstal of huiselijk geweld. Gevolg, zoiets zakt, maar al het andere stijgt weer.
  Een groot probleem zijn de stadswachten/parkeerwachters. Die worden door de gemeente betaald en hun inkomsten stromen de gemeentekas in. Dat geld wordt dus onttrokken aan de politie, die keer op keer mensen de laan uitstuurt.
  Toch heb ik in Alkmaar geen klagen. Ik zie hier per dag meer agenten op straat dan die ik in mijn hele fietsvakantie door Beieren ben tegengekomen. Daarbij raast het ook nog eens van de stadswachten.
  Niet dat die agenten en stadswachten zoveel uit kunnen richten tegen knulletjes van 12 die voorzien zijn van optimale communicatie-apparatuur. De agenten moeten het met hun brakkige C2000-troep doen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s