Google books

Het ziet ernaar uit dat Europa zich in eigen vlees gesneden heeft door zo tegen te werken bij de digitalisering van bibliotheekboeken, die door Google energiek is doorgezet. Álle bibliotheekboeken ter wereld als pdf gescand ter beschikking hebben, is dat niet heerlijk? Je hoeft de deur niet meer uit en kunt zelfs op Schiermonnikoog of Sint Helena literatuurstudie verrichten. Geen Fernleihe meer, om een boek uit een verre stad te bestellen. Geen hoge kosten meer voor de conservering van verbrokkelende boeken in bibliotheken. Geen vernietiging meer, zoals enkele jaren geleden nog in Bagdad.

Een probleem bij dit alles waren de auteursrechten. Er kwam een hoop krakeel van. Met name Europese auteurs voelden zich benadeeld en waren teugen. Google heeft ingebonden en zal zich nu beperken tot Engelstalige boeken, die sowieso het rendabelst zijn; het programma zal alleen ter beschikking staan in de grootste vier Engelstalige landen.

Europa kan dan als vanouds verder leven met perkament en ganzenveer. Het wordt echt een charmant derde-wereld-land zo. Tenzij Europa nú zelf zijn boeken digitaliseert. Of de reeds door Google gescande boeken afkoopt. Dat zou zelfs een voordeel hebben: de monopolist Google zou met concurrentie te maken krijgen, dat is altijd beter. Maar grote actie op dat gebied is nog niet in zicht. Het zal wel weer tientallen jaren gaan duren.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bildung und Uni

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.