Islamologie in Frankfort 1

Een raar woord, islamologie; alsof het een vak is. Maar ook niet raarder dan het Duitse Islamwissenschaft.
Gisteren en vandaag heb ik in Frankfort een groots georganiseerd en goed bezocht congres op het gebied van de vroege Islam bijgewoond.
Eerst verdient de organisator een beschrijving. Enkele jaren geleden financierde het Turkse Ministerie van Godsdienstzaken (Diyanet) een hoogleraar Islamologie aan de protestantse theologische faculteit in Frankfort. Die plek leek aanvankelijk de juiste: Islamologie voor en door moslims, met islamitische uitgangspunten: dat is net zoiets als de theologie van de christenen, dus dat leek te passen. Aan de VU in Amsterdam is dat veel drastischer gebeurd: de gereformeerde theologie aldaar liep niet erg meer, dus is het roer omgegooid en verkoopt men daar nu ook islamitische theologie. Je kunt je inderdaad aan de VU tot imam laten opleiden en ook in Leiden kun je islamitische theologie studeren. Dat moeten we goed vinden, want je kunt in Europa beter ter plaatse enigermate wetenschappelijk opgeleide imams hebben dan vers uit Turkije of Marokko ingevlogen krachten (type Moumni), die van toeten noch blazen weten.
Maar de protestantse theologische faculteit in Frankfort kon die islamologie bij nader inzien niet behouden. Dat was omdat je in Duitsland evangelische en katholische theologie hebt, beide ondergeschikt aan een kerk en gebonden aan bepaalde eisen waaraan moslims nooit kunnen voldoen. Daar kwam nog bij, dat die eerste Turkse professor niet erg deugde: het niveau was erbarmelijk. Maar op een dag was de man plotseling verdwenen en kwamen er meteen twee nieuwe in zijn plaats. Die deden het wel goed; zo goed zelfs dat er nu al een derde aankomt. Inmiddels zitten ze niet meer bij de Evangelische Theologie maar bij de Letteren. Het aantal studenten is aanzienlijk. Zwak is natuurlijk dat het zo’n overwegend Turkse aangelegenheid is: Arabieren, Iraniërs, Pakistanen e. v.a. vinden dat niet prettig, maar ze accepteren het toch, want iets anders islamitisch is er niet.
Nee, ik vind het geen goed idee dat een ander land hier hoogleraren financiert. Ik vond het een aantal jaren ook geen goed idee dat Indonesië bij wijze van ontwikkelingshulp een hoop geld voor de islamologie naar Leiden sluisde. Maar het hoger onderwijs in sterk verarmde en geprivatiseerde landen als Duitsland en Nederland is voor een groot deel van externe financiering afhankelijk geworden. Rectoren van universiteiten en directeuren van wetenschappelijke instituten zijn tegenwoordig geldgeile bedelaars, meer niet. Ze hebben ook nauwelijks nog een andere pretentie. En of ze nou geld aannemen van een farmaceutisch concern, van een bank, een think tank van George W. Bush, van een Amerikaanse evangelische kerk of de Turkse regering, dat maakt dan ook niet veel uit. Bovendien is het zo, dat van alle vormen die de islam kan aannemen de officiële Turkse islam voor ons de makkelijkste en aanvaardbaarste is. Gegarandeerd geen terrorisme of al te onredelijke standpunten. Dus als het dan toch moet: vooruit dan maar.
Nu ben ik moe; over het congres zelf zal ik morgen schrijven.

(Verder naar Islamologie in Frankfort 2)

1 reactie

Opgeslagen onder Duitsland, Godsdienst, Islam, Nederland, Universiteit

Een Reactie op “Islamologie in Frankfort 1

 1. (Geredde reacties:)
  oz 11/08/2009 09:54:54 AM
  “Gegarandeerd geen terrorisme of al te onredelijke standpunten.”
  Huh? En de Grijze Wolven dan? Die hebben in Amsterdam anders wel een coup gepleegd bij het reuzenprojekt de Westermoskee. Die zou gebouwd en gefinancierd worden door zowel de gemeente Amsterdam als Turkije. Het bestuur, dat een westers georiënteerd, modern imago had, werd plotsklaps vervangen door een stel strenge bazen, leden van de organisatie Milli Görüş. Bleek dat Milli Görüş banden had met de Grijze Wolven… Zoetsappig lieftallig is de Turkse Islam dus niet, helaas.
  —–
  emigrant 11/08/2009 10:04:39 AM
  Ik bedoelde de Turkse staatsislam, zoals die door het ministerie van godsdienstzaken wordt verbreid.
  —–
  Marjan 11/08/2009 03:52:45 PM
  Gezellig stukje Emigrant.
  ‘Dat moeten we goed vinden’….
  OK, omdat jij het zegt.
  —–
  Bob 11/09/2009 02:34:09 PM
  Marjan en OZ, je kunt nou wel op de kast gaan zitten, maar je doet er toch niets aan. Dit is pragmatisme. Weet je wat mij interesseert, emigrant, bestaat er een overzicht van de gelden waar de universiteit van leeft? En bestaat er een controle dat de geldgever geen invloed heeft op de inhoud van het lesmateriaal?
  —–
  Leo 11/09/2009 03:49:26 PM
  Het blijft toch te gek voor woorden dat voor een of andere ideologie die berust op het grote geloven in iets dat vermoedelijk niet is zelfs leerstoelen worden ingericht. Als het kan met overheidsgeld. Om nog meer mensen op te leiden die daarna weer verder gaan anderen om te vormen en de weerstand weg te halen of de twijfel….Niets is niets…..
  —–
  Marjan 11/09/2009 04:38:55 PM
  Leo, jij doet nu net alsof het vergelijkbaar is met een leerstoel over de Smurfen.
  —–
  emigrant 11/09/2009 11:32:42 PM
  @Leo: Zonder theologische leerstoelen zouden er geen universiteiten zijn geweest. Zij vormden de kern van de universiteiten, eerst in de islamitische wereld (10e eeuw), daarna ook in Europa. Samen met de filosofie, maar deze werd geacht de “dienstmaagd” der theologie te zijn, zowel in islam als christendom. In onze tijd wordt er aan theologie nog maar een fractie uitgegeven van wat er in de afgelopen eeuwen aan is besteed.
  —–
  Leo 11/10/2009 08:37:45 AM
  @Marjan – Het bestaan van die Smurfen kan nog worden bewezen. Dat ligt bij al die geloven een stuk ingewikkelder..Ik heb nog nooit het overtuigende bewijs gezien of gelezen dat de predikers van al die stromingen ook echt en daadwerkelijk bewezen hebben geleefd en gedaan waarvan zij worden beticht. In de geschiedschrijving van de Romeinen en Joden komt Jezus niet eens voor. Mohammed zal wel een rol hebben gespeeld maar speelde ook leentjebuur bij het vroeg-christelijke geloof zoals de Romeinen veel leenden van de Grieken en zo voort. En dus is de theorie van het bovenwezen al honderden jaren een volkomen overbodige luxe en moet dat beperkt blijven tot ruimten waar mensen er samen over kunnen praten. Maar verder, uit het straatbeeld er mee, niks wetgeving, niks ontzag of wat ook. Gewoon een theorie van enkelen die dat op willen leggen aan allen….voor eigen trots en vermaak…
  —–
  Leo 11/10/2009 08:43:25 AM
  @Emigrant – Dat die goed georganiseerde geloven hebben gezorgd voor universiteiten zal zeker zo zijn. Er zijn ook prachtige kerken gebouwd, ik bezoek ze graag als ik ergens op reis ben, maar dat wil nog niet zeggen dat de basis van die geloven deugt. Men praat veel te vaak over de inhoud van een leer die door mensen in de afgelopen eeuwen via overlevering is doorgegeven. Steeds met een randje vet meer of minder aan de basis biefstuk, naar gelang het tijdsbeeld van degene die doorvertelde. Nog steeds wordt er veel gepraat. Over geloven die ontstonden in de bloedhete woestijn en dat ook nog eens in een wereld die plat was, met een zon die rond de aarde draaide, een kennis van onze aarde en haar natuurlijke wonderen die niet vele verder ging dan de naast omgeving en weinig tot geen ervaring met andere rassen of dieren. Alles was nog wonderbaarlijk. En die basis is overgenomen en tot geloof verheven. Prachtig voor hen die daar hun steun in vinden. Maar ook zeer onpraktisch, remmend, en vaak weinig verheffend. Wie vrouwen, homo’s, anders denkenden nog steeds aanduidt als minderwaardige wezens, verdient zeker geen leerstoel op een of andere universiteit….we leven in de 21e eeuw…
  —–
  emigrant 11/15/2009 11:20:28 PM
  @Leo, Marjan: Was het niet Immanuel Kant, die al tweehonderd jaar geleden afdoende heeft bewezen dat de Smurfen niet bestaan? Iets of iemand hoeft overigens niet te bestaan om toch een verreikende invloed uit te oefenen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s