Integratie

In 1933 woonden er in Duitsland ongeveer 550.000 joden. Dezen waren perfect geïntegreerd, qua taal en ontwikkeling, paspoort en plaats in de samenleving en de economie. Zó goed en zo lang al, dat het woord integratie niet eens meer van toepassing was. Ze waren geen vreemden. Maar veel andere Duitsers hebben zich een ‘jodenvraagstuk’ laten aanpraten. Het gevolg is bekend.
Ik vermoed dat er hier in 1933, net als in Nederland, veel joden waren voor wie het jood zijn niet zo veel meer betekende. Dat was na 1945 natuurlijk anders: degenen die de tussenliggende gruwel overleefd hadden waren joodser dan ooit, of ze wilden of niet. Hitler heeft veel joden doodgemaakt, maar hij heeft er ook veel Jood gemaakt.

In 1989 had Joegoslavië enkele miljoenen moslims, met name in Bosnië-Hercegovina, Kosovo en de Sandžak. Die woonden er al eeuwen, ze waren daar thuis. In de tijd van Tito was er geen moslim­nationaliteit geweest. De varkenshoeder Milošević en zijn geestverwanten meenden echter een ‘moslimvraagstuk’ te ontwaren; zij hebben die mensen tot moslims en in één moeite door tot Fremdkörper verklaard. Die zijn niet zó massaal afgeslacht als de joden, maar er zijn er ruim voldoende van omgebracht en mishandeld om de overlevenden grondig te traumatiseren en met hun neus op hun identiteit te drukken. Ja, zij waren voor 1989 ook moslims, maar Europese moslims. Open, ontwikkeld, kosmopolitisch, tamelijk alcoholisch. Godsdienst was voor hen een privé­zaak. ‘Geïntegreerde’ moslims waren het, precies de soort die Europa nu beweert te willen hebben. Wie gelooft het? Omdat Milošević met stilzwijgende instemming van de beschaafde buurlanden onder hen tekeer kon gaan hielden vele overlevenden Europa voor gezien en stortten zich in de armen van de Saudi’s, die graag de nieuwe moskeeën wilden betalen. Milošević heeft meer moslims Moslim gemaakt dan hij zich in zijn ergste dromen had kunnen voorstellen.

Over de zigeuners is misschien een soortgelijke alinea te schrijven, maar ik kan dat niet.

Europa heeft er blijkbaar een handje van, zich met geweld te ontdoen van vreemdelingen die niet eens vreemd zijn en daar achteraf hete tranen over te schreien. Een zeer te wantrouwen continentje! Als het niet oppast wordt er nu weer een ‘moslimvraagstuk’ gebrouwen en moeten er later weer slachtoffers herdacht worden. Maar Europa vernietigt niet alleen minderheden, het vernietigt daarmee ook zich zelf. Indachtig het enorme leed van de joden en de dito schuld van de Duitsers is het ongebruikelijk om erop te wijzen, maar inderdaad: Duitsland heeft ook zich zelf veel schade toegebracht doordat het zijn joden vernietigde. En Servië, het zwartste gat van het huidige Europa, heeft zich zelf kapot gezuiverd.

Bosnië-Hercegovina heeft enige decennia bij Oostenrijk-Hongarije gehoord. Vreemd genoeg verstond dit rijk wél de kunst, behoorlijke wetten en regelingen voor en met zijn moslims te maken. Een vergeten hoofdstuk.

1 reactie

Opgeslagen onder De mens, Europa, Politiek

Een Reactie op “Integratie

 1. Deze reacties waren gekomen:

  Je gaat wel wat snel voorbij aan de feiten in de geschiedenis die ook wat tegen jouw stellingen spreken. Zo waren er de ‘Moren’ die vele eeuwen geleden overstaken naar Europa en binnen de kortste keren van keurige katholieke Spanjaarden, moslims wisten te maken. De dreiging van het kromzwaard deed haar werk. Slechts na heel veel inspanning en strijd werden die Moren, Noord-Afrikaanse moslimstammen, teruggedrongen over de rand van de beschaving, terug naar waar ze vandaan kwamen. Ze voeren indertijd met hun door krijgsgevangenen aangedreven galjoenen al tot bij IJsland om daar te roven. Dat deden ook de strijders van het Ottomaanse rijk die op zeker moment zich een weg vochten tot aan de stadsgrenzen van Wenen. Onderweg het geloof benuttend om trouwe metgezellen te krijgen. Zij passeerden daarbij ook de Balkan en lieten een spoor van ellende achter, waar wij nu, in de 21e eeuw, nog steeds de vruchten van plukken. Veel Joodse inwoners uit de Centraal-Europese landen gingen niet voor niets op reis naar het vrije westen. Ook toen al niet. De haat die bij de Balkanvolkeren heerst tegen moslims is dus met name gericht tegen de vroegere zeer wrede Turkse bezetters. Die overigens ook weer zijn teruggedreven naar hun eigen thuisland, maar wel de nodige sporen achterlieten. Zoals de door jou aangehaalde moslims op de Balkan. Dus of Europa nu zo’n achterlijk werelddeel is dat maar niets begrijpt van vreemdelingen is de vraag. De taal van het zwaard en de haat verstaan we wellicht niet zo goed, die van de uitgestoken hand en de wens tot integratie wel. Dat er altijd vooroordelen bestaan heeft vooral te maken met het onbegrip voor boodschappen van haar en onderdrukking. Dat hebben zwarte mensen ondervonden, indianen, Inca’s, papoea’s, Hawaianen en ga zo maar even door. Zelfs in Australie leeft een volk dat bijna is uitgestorven door deze boodschappen…..
  Geplaatst door: Leo | 4 september 2009 om 9:33

  Mooi betoog weer. Ik reageer snel voordat Leo me voor is met de vraag die dit blog automatisch (denk ik) oproept. 
Je stelt, en zeer terecht, dat Duitsland veel verloren heeft door de eigen Joden te verjagen en vermoorden. 
Nederland gaat ook veel verliezen als we onze moslims verjagen, op welke manier dan ook. Ik vrees alleen dat op dit moment heel veel Nederlanders dat niet zo zien.
Onder dwang laten integreren en vervolgens assimileren is overigens ook een vorm van verjagen.
  En nee, ik ben niet blij met het gedrag van de k.tmarokkaantjes op straat, ik ben alleen niet van plan om dat elke keer dat het over moslims gaat te moeten benadrukken.
  Geplaatst door: Marjan | 4 september 2009 om 9:38

  Ach ja, mislukt, Leo is me toch nog voor 😦
  Geplaatst door: Marjan | 4 september 2009 om 9:39

  Wat mij vooral irriteerde was dat al het nieuws in de 80’er en 90’er jaren sprak over Serviërs, Kroaten en Moslims. Dat laatste is een geloofsgroep en geen volk. Het werd zo gebracht dat als het geen Serviër of Kroaat was, dan moest het wel een Moslim zijn. Zelfs het NOS-Journaal en de BBC deden aan deze ongein mee.
  Zelf dacht ik dat Ottomanen een betere definitie was of nog wat anders. Een deel van deze mensen klaagden openlijk op TV dat zij bij de Moslims ingedeeld waren terwijl zij totaal geen Moslim waren. Maar ja, het waren ook geen Kroaten of Serviërs dus hadden ze pech.
  Eenzelfde rarigheid is nog altijd gaande in Noord-Ierland. Daar spreken de groeperingen zelf ook over Protestanten en Katholieken, terwijl het om Ieren en afstammelingen van Engelse bezetters gaat. Als Engelsman met Engelse voorouders moet je niet het lef hebben Katholiek te worden, want dan krijg je grote problemen. Omgekeerd moeten de Ierse (hoofdzakelijk arbeiders) niet Protestants worden, want dan krijgen ze ook ellende. Dat terwijl het Engelse Protestantisme voor een Nederlander er als Katholicisme uitziet.
  Verderop in Ierland en Engeland is dit geen probleem. In Engeland zelf mag iedereen Katholiek worden en velen zijn het ook. In Ierland zijn ook veel Ierse Protestanten zonder enig probleem.
  Nu Ierland en Groot-Brittannië beide al jaren lid zijn van de EU, zou je ook verwachten dat GB een keer de bezetting van het Noord-Ierse deel van de Ierse provincie Ulster op zou geven. Maar daar hoor je niemand over.
  Geplaatst door: Xiwel | 4 september 2009 om 10:55

  Uit welke eeuw dateert jouw geschiedenisboek, Leo? Er zitten zoveel feitfouten in je verhaal, daar is gewoon geen weerleggen meer aan. Ga ik ook niet doen, want je zou het toch niet willen lezen en, zoals Marjan ook bedoelt: we moeten niet zo zeiken steeds.
  
Het woord integratie roept nog de vraag op: integreren waarin? In de Nederlandse samenleving? Maar die bestaat uit zoveel verschillende geledingen …. In de Haagsche Golf & Country club misschien, in een voetbalvereniging? Niets hoeft een Nederlander te beletten eens gezellig een vreemdeling uit te nodigen en zijn enthousiasme voor dit of dat met hem te delen. Dan zien we meteen of het de Nederlanders ernst is met hun zogenaamde verlangen naar integratie. De meeste vreemdelingen drinken ook best een pilsje mee, en zo niet, ach, dan nemen ze een Bitter Lemon, wat zou het.
  Geplaatst door: emigrant | 4 september 2009 om 11:23

  @ Xiwel: Het door elkaar lopen van volk, taal en religie is ongelofelijk ingewikkeld, ook op de Balkan, waar tot de islam bekeerde Slaven woonden naast bij voorbeeld spaanstalige joden, naast christelijke Bulgaren van Turkse afkomst, om maar enkele van de misschien wel honderd multi-identiteiten te noemen. Dat is een puzzel waar niemand uitkomt. 
Vreemd genoeg waren het Ottomaanse Rijk en Oostenrijk-Hongarije de staten die het beste met deze materie konden omgaan.
  
Een troost: in mijn westbrabantse geboortedorp had je katholieken die arm(er) waren en Brabants spraken en een protestantse minderheid die meer Hollands sprak en het hoog in de bol had. Deze groepen rivaliseerden en maakten elkaar het leven zuur, en trouwden onder elkaar beslist niet. Nu, vijftig jaar later, kan dat niemand meer een moer schelen, en een twintigjarige begrijpt niet eens meer waar het over ging. De tijd heelt sommige wonden.
 Een niet-troost: als mensen elkaar de schedel willen inslaan vinden ze altijd wel een reden. De Somaliers spreken alle dezelfde taal, hebben dezelfde godsdienst en life style, maar hebben zich zelf toch vrolijk de vernieling in gedraaid. Die anderen horen tot een andere stam, heet het dan. Nou, gefeliciteerd hoor!
  Geplaatst door: emigrant | 4 september 2009 om 11:42

  ik ben er een beetje stil van…

europa, christelijk europa zit emotioneel gezien inderdaad vreemd in elkaar
  Geplaatst door: assyma | 4 september 2009 om 23:45

  @Emigrant – Je maakt je er wel wat snel vanaf door mij gebrek aan geschiedeniskennis te verwijten. Het gaat mij te ver om alle genoemde feiten maar even verder uit te bouwen met stukken uit documentaires of boeken. Ik ga er dan maar mee leven dat jij niet wilt inzien dat in de vroegste eeuwen van de Europese geschiedenis ook al stevig aan de poorten van de toen bestaande Rijken werd gerammeld door voorvaderen van de huidige moslims. Tja, dan is alles wat er op de Balkan gebeurde slechts te verklaren uit een allesoverheersende anti-moslimhaat en waren de Turken slechts vriendelijke toeristen. Tijdens die latere Balkanoorlogen hebben overigens alle partijen zich niet onbetuigd gelaten in hun aandeel in de schending van alle mensenrechten en grove wreedheden. Dus niet alleen de Serviërs en Kroaten. Maar dit terzijde. Helaas, ik kan hier geen tegenwicht meer bieden aan de eenzijdigheid…ik haak dus af.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s