Stadjes-2

Verder buiten de dampkring van Marburg liggen nog wat grotere plaatsen, waarvan ik noem Alsfeld en Treysa. Alsfeld heeft 17000 inwoners en Treysa 9000 (maar de gemeente Schwalmstadt, waarin het is samengevoegd met Ziegenhain (ja!) en ettelijke dorpjes heeft er 19000).

Deze stadjes liggen beide zo’n 40, 50 km. van een grotere plaats; ver genoeg dus om ze een bescheiden centrumfuctie te laten behouden. Allebei hebben ze een middelbare school en een station, zij het dat Alsfeld aan een wat sukkelig lijntje ligt. Alsfeld ligt aan de A5, Treysa aan een rijksweg.

Beide stadjes hebben nog iets gemeen: het zijn historische stadjes met een fraaie stadskern. Maar daar zijn ze beide heel anders mee omgegaan.

Alsfeld heeft er al tientallen jaren geleden voor gekozen, de historische stadskern te restaureren, te bewonen en te onderhouden. Het resultaat is dat Alsfeld één van de mooiste stadjes in Hessen is. En het leeft, de bewoners wonen gewoon nog op hun plaats, voelen zich verantwoordelijk voor hun stad en zijn er trots op.

Treysa, of liever Schwalmstadt, heeft er voor gekozen, de oude binnenstad te laten verkommeren‚ misschien bij de gemeentelijke herindeling in 1972? Dat is jammer, want oudere mensen hier verzekeren mij dat Treysa vroeger een prachtig stadje was, mooier dan Alsfeld. Maar nu dus niet meer. Je kunt de oude schoonheid nog zien, maar het is ook duidelijk dat de mot erin zit. Het mooie vakwerk wordt onderbroken door foute winkelpuien of is afgedekt met kunststofplaten of andere rommel. Maar het ligt niet alleen aan de slechte staat van de huizen, de bevolking is ook niet meer dezelfde. Toen de huizen vervielen vertrok de burgerij naar buiten (tuin, douche, garage), en werden bijstandstrekkers in de vervallende oude stad ondergebracht. Die zorgden nog minder goed voor de huizen, zodat er een neerwaartse spiraal ontstond. FOTO ONTBREEKT@

Zowel Treysa als Alsfeld zijn arm. Weinig werkgelegenheid, veroudering, gebrek aan kinderen, zoals in de hele streek. Maar je kan toch beter arm zijn in een mooi dan in een lelijk stadje.

Marburg heeft dat laat, maar nog op tijd begrepen. In de jaren zeventig zag het er hier ook sjofel uit: veel loden platen en houten schrootjes over het oud vakwerk, algehele rottenis. Een voortvarende burgemeester wilde de hele oude stad door beton vervangen en inderdaad begon men met afbreken. Er ontstond echter een krachtdadig burgerprotest, zodat het project gestopt werd. In plaats van afgebroken werd de stad sindsdien grondig gesaneerd. Er was toen nog geld, en Monumentenzorg betaalde vorstelijk per krot. Het is mooi geworden. In deze armere tijd is dit voor Treysa niet meer mogelijk. Als de politieke wil al zou bestaan.

1 reactie

Opgeslagen onder Duitsland

Een Reactie op “Stadjes-2

 1. (Geredde reacties:)
  Xiwel 08/20/2009 10:22:45 PM
  In 1984 ben ik door Alsfeld en Lauterbach gefietst, ik vond dat toen mooie stadjes. Treysa heb ik gemist. Ik fietste door Neustadt, wat ik me niet meer kan herinneren.

  Onder een eerder logje ontstond een discussie over slaapdorpjes zonder iets. Ik vind dat niet vreemd. Heel veel Hessische dorpjes halen de 1000 inwoners niet. In vergelijkbare kleine dorpjes (Oterleek, Stompetoren, Zuidschermer, Schoorldam, Krabbendam e.d.) rond Alkmaar is ook niets te vinden. Door de hogere bevolkingsdichtheid zijn de meeste dorpskernen in mijn omgeving 5000 of meer inwoners en dat is voldoende voor een winkel en wat café’s.

  Bij kaufda.de kan je zien dat er rond Marburg toch een enorme Schlecker- en Edekadichtheid is. Elke 3km kan ik er dus wel wat frisdrank en koek scoren. Dat is rond Alkmaar toch duidelijk minder.
  —–
  emigrant 08/21/2009 10:31:15 AM
  Lauterbach is typisch zo’n stadje met een bedreigde toekomst. In principe net zo mooi als Alsfeld staat het nu zachtjes te verkruimelen. Het staat nog, maar ik schrok van het aansluipende verval. Het leeft van een verpakkingsfirma en een hoedenfabriek, nou ja. Kreisstadt is het nog wel.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s