Stadjes-1

Er zijn hier van die sneue stadjes, die ooit wat geweest zijn en het nu niet meer redden. Ik denk bij voorbeeld aan Gladenbach en Kirchhain, op zo’n 20 km. van de ‘metropool’ Marburg.

Stadjes van omstreeks 15.000 inwoners, waarvan echter een deel huist in de eingemeindete dorpen eromheen. Ooit waren zij een regionaal bestuurscentrum en hadden een bescheiden centrumfunctie en eigen voorzieningen voor alles en nog wat: een station, een hotel, een hoedenwinkel, een zwembad, een bibliotheek, een kring van kunstminnende burgerdames, you name it. Daar is allemaal erg de klad ingekomen. De werkgelegenheid heeft zich verplaatst naar de grotere centra, en de bedrijfsbelasting dus ook. De algemene schaalvergroting zorgt voor de rest: de Kirchainers rijden gauw even naar de winkelweide ten noorden van Marburg, de Gladenbachers misschien naar Lollar of Gießen. De noord-zuid handelsweg door Hessen én de weg van Keulen naar Leipzig liepen vroeger door Kirchhain. Daar is nu geen sprake meer van, maar het heeft nog wel een stationnetje aan de belangrijke spoorlijn Frankfort-Kassel, en een snelweg. Er is een historische markt die er een beetje aardig uitziet en een winkelstraat met een ambachtelijke slager en bakker; niet slecht.

In Gladenbach is de spoorlijn ruim tien jaar geleden stilgelegd en de rails zijn gestolen door een handige mafia oudijzerfirma. Er is niets te zien of te doen. De rijksweg dendert dwars door het stadje. De gemeente adverteert met ‘gratis parkeren voor winkelende bezoekers‚’ ja, dat kun je in de Sahara ook.

1 reactie

Opgeslagen onder Duitsland

Een Reactie op “Stadjes-1

 1. (Geredde reacties:)
  Xiwel 08/20/2009 10:31:54 PM
  Lich (bekend van hun bier en op 40km en net ten zuiden van Giessen) vond ik wel een leuk stadje. (Vakwerkspul, stadsmuurtje met toren.) In Wetter (12km ten noorden van Marburg) vond ik het ook erg meevallen. In het dorp waren wat zaakjes en er was een soort winkelcentrum tegen het dorpshart. Giessen zal wel voldoende hebben, maar vond ik nogal saai.
  —–

  emigrant 08/21/2009 10:24:01 AM
  Ja, Lich is leuk, het is ook bekend om zijn bioscoop met een behoorlijk programma, waar de mensen van ver op af komen.
  Wetter is een andere categorie: veel kleiner. Natuurlijk, overleven kun je er wel. Ik krijg studenten uit Wetter, die met het nog steeds niet opgeheven treintje aan komen rijden. Brave luitjes zijn dat, erg christelijk, die streek.
  Giessen is in de oorlog en daarna grondig verwoest en dus lelijk. Je kan er wel goed boodschappen doen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s