Klimaatverandering

Nu gelooft de hele wereld het ook officieel: de verandering van het klimaat is onze schuld, de schuld van de mensen. Misschien is dat inderdaad zo, of tenminste voor een deel; wie zal het zeggen?
Ik wantrouw die opvatting. Want de mens is altijd graag ergens de oorzaak van en is dol op schuld. Dat maakt hem namelijk belangrijk. In geval van schuld en zonde kan hij bovendien meteen aan de slag: bidden, werken of boete doen. Wie weet valt hem dan de goddelijke genade ten deel, en daar voelt hij zich lekker bij.
De mens zou zich zijn schuld aan de opwarming van de aarde dus best zelf aangepraat kunnen hebben, zoals vroeger de primitieve stammen, als de vulkaan rommelde, dachten dat zij te kort waren geschoten in voorouderverering.
Het is denkbaar dat we in 2050 aan de Zweedse palmenstranden hard lachen om de primitieve opvatting dat de mens de schuld is van de opwarming van de aarde.
Maar schuld of niet: laat de mens in godsnaam gelóven dat hij er schuld aan heeft! Want anders zal hij nooit ophouden met die smeerboel van olie en vieze stinkfabrieken. Zonder de dwang van een angstig geloof gaat hij niet opruimen.

4 reacties

Opgeslagen onder De mens, Klimaat

4 Reacties op “Klimaatverandering

 1. Prachtig! Verdorie ja, schuld, dat zou weleens de belangrijkste drijfveer kunnen zijn, of eigenlijk de behoefte aan schuld.

  Die laatste zin, die zou ik geschreven kunnen hebben.
  Ik had jouw weblog jaren eerder moeten ontdekken, dat blijkt maar weer.

 2. Emigrant

  Ja Marjan, in éen opzicht is het te betreuren dat het geloof in de mens als hoofddader bij de klimaatsverandering alweer schijnt af te brokkelen. Dan gaat het weer ongeremd verder met de smeerboel, en bovendien, waar moeten we dan weer eens in of aan geloven?

 3. Bob

  Hier valt mij een overeenkomst op met de vrije wil: of hij er is of niet is niet interessant, waar het om gaat is dat de mensen erin geloven. Is proefondervindelijk bewezen: dan doen ze meer hun best.

 4. We moeten de mensen dus maar veel geloof toewensen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.