Geen eten meer

Toen ik tien jaar geleden naar Duitsland kwam kon je hier overal voor minder dan tien mark (vijf euro) een heel behoorlijke warme middaghap krijgen. Die prijs is nu twee of meer maal zo hoog geworden. Daar komt nog bij dat vele eetgelegenheden gesloten zijn. Toen de Europese zaken door Aziatische werden vervangen vond ik dat prettig. Een aanhanger van de Duitse keuken (grote stukken vlees in champignon-roomsaus of mit Käse überbacken) ben ik nooit geweest. Gezonde, lichte keuken, prima! Maar de eerste generatie goede Aziatische koks is nu ook failliet en hun opvolgers koken beroerd en strooien kwistig met smaakversterker.

De salarissen zijn niet verdubbeld, integendeel, en daarom gaan steeds minder mensen buitenshuis eten. Zo is de eetsituatie hier ongeveer zoals die in Nederland geworden. Een paar hele dure, goede restaurants, waar je af en toe eens heen gaat bij een bijzondere gelegenheid, en veel minderwaardige eethuizen, waar je beter helemaal niet heen kunt gaan. Voortaan dus liever altijd thuis koken. Het is jammer, want het was praktisch en prettig, zo ‘s-middags een snelle en goede warme maaltijd gebruiken. Bovendien kun je hier nauwelijks mensen thuis te eten vragen; dat vinden ze al gauw te intiem.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Duitsland

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s